Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προβληματισμοί μετά την ανακοίνωση του Υ.Ο. σχετικά με την υποβολή εκ εξαρχής του εντύπου Ε9. Η διοίκηση του Υ.Ο. «ανέκρουσε πρύμναν»

30 Ιούνιου 2009
  • Προβληματισμοί μετά την ανακοίνωση του Υ.Ο. σχετικά με την υποβολή εκ εξαρχής του εντύπου Ε9. Η διοίκηση του Υ.Ο. «ανέκρουσε πρύμναν»

Προβληματισμοί μετά την ανακοίνωση του Υ.Ο. σχετικά με την υποβολή εκ εξαρχής του εντύπου Ε9. Η διοίκηση του Υ.Ο. «ανέκρουσε πρύμναν»


Κωνσταντίνος   Δημ. Γραβιάς
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Πτυχιούχος Οικ. Παν/μιου Πειραιά


Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αυθαίρετη απόφαση της διοίκησης του Υ.Ο. να υποχρεώσει χιλιάδες φορολογούμενους πολίτες να υποβάλλουν εξ αρχής τη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9,  ενώ ήδη την είχαν υποβάλλει (εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα), το Υ.Ο. προέβη  χθες σε μια ανακοίνωση προσπαθώντας έτσι να διασκεδάσει τις κακές εντυπώσεις που προκάλεσε η απόφαση αυτή στο σύνολο των πολιτών και των λογιστών – φοροτεχνικών όλης της χώρας. Να σημειωθεί εδώ ότι η αγανάκτηση όλων είναι απολύτως δικαιολογημένη δεδομένου ότι οι δηλώσεις Ε9 έχουν ήδη υποβληθεί και βρίσκονται στη διάθεση του Υ.Ο. γεγονός που εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με την αιτία που οδήγησε τη διοίκηση του Υ.Ο.  στο να λάβει την απόφαση αυτή, της υποβολής εξ αρχής δηλαδή του εντύπου Ε9 από μεγάλη μερίδα φορολογουμένων.

Οι επαγγελματίες του χώρου αλλά και οι πολίτες έχουν αντιληφθεί το πόσο σημαντικό έργο αποτελεί για τον τόπο η δημιουργία του περίφημου «Περιουσιολογίου». Το απέδειξαν εμπράκτως αφού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υ.Ο.  - από το 2005 έως σήμερα -  για την καταγραφή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων  σε όλα τα ακίνητα τους μέσω της δήλωσης Ε9. Εργάστηκαν αγόγγυστα και έφεραν εις πέρας το δύσκολο έργο της συμπλήρωσης του εντύπου Ε9. Την ίδια κατανόηση έδειξαν και στην περίπτωση του κτηματολογίου που και αυτό αποτελεί σημαντικό έργο για τη χώρα, έστω κι αν έχουν ανακύψει κι εκεί διάφορα προβλήματα.

Δεν είμαστε μηδενιστές ούτε προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε το έργο που υλοποιείται από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών. Φρονούμε ότι μπορούν να εξευρεθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα,  αρκεί να υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Υ.Ο. και επαγγελματιών του χώρου.   Έως τώρα έχουμε αποδείξει εμπράκτως  ως επαγγελματίες,  ότι τείνουμε πάντα «ευήκοον ούς» στις όποιες αποφάσεις της διοίκησης του Υ.Ο. σχετικά  με τις δηλώσεις Ε9 – και όχι μόνο – και πάντα ανταποκρινόμαστε στο όποιο κάλεσμα των ιθυνόντων.  Όμως σε καμία περίπτωση δε θα παραιτηθούμε από το δικαίωμα μας να μπορούμε  να θίγουμε τα κακώς κείμενα στο χώρο, μέσα πάντα στα  πλαίσια που καθορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

Τα λάθη που εντοπίζονται από το σύστημα κατά την επεξεργασία των δηλώσεων Ε9 δεν οφείλονται αποκλειστικά στους λογιστές – φοροτεχνικούς που ανέλαβαν τη σύνταξη του εντύπου Ε9, ούτε στους φορολογούμενους  που ανέλαβαν μόνοι τους τη συμπλήρωση του εντύπου. Οφείλονται και σε αδυναμία του συστήματος να εντοπίσει τα ακίνητα λόγω παλαιότητας – μη ενημέρωσης-  των χαρτών που χρησιμοποιούνται, όπως επίσης και  σε λανθασμένη μεταφορά των στοιχείων ακινήτων κατά την επεξεργασία των δηλώσεων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε όμως το Υ.Ο. δεν αναφέρθηκε κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η  εντύπωση προς το ευρύ κοινό ότι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη λανθασμένη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 είναι αφενός οι επαγγελματίες που ανέλαβαν τη συμπλήρωση του και αφετέρου  οι ιδιώτες που δεν απευθυνθήκαν σε κάποιον ειδικό, γεγονός που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα.  
Για ίδιο θέμα είχαμε αναφερθεί και σε προηγούμενη δημοσίευση μας που βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο :
https://www.taxheaven.gr/news/index.php?id=4830


Σταχολογώντας την ανακοίνωση του Υ.Ο. βλέπουμε  ότι επιχειρείται μια αποσιώπηση των πραγματικών αδυναμιών στον τρόπου υπολογισμού του  Ε.ΤΑ.Κ. μέσα από το έντυπο Ε9. Οι αδυναμίες αυτές φέρνουν στην επιφάνεια για μια ακόμη φορά όλους τους προβληματισμούς που κατά καιρούς έχουν εκφραστεί από τους αρμόδιους φορείς και ελεύθερους επαγγελματίες   και στους οποίους δεν ενέκυψε  έως τώρα η διοίκηση του Υ.Ο. Ουσιαστικά μέσω αυτής της ανακοίνωσης αντιλαμβανόμαστε ότι το Υ.Ο. έκανε στροφή στην άποψη της και από υποχρέωση υποβολής εξ αρχής του εντύπου Ε9, τώρα μιλά για διορθώσεις και μόνο.

Προκειμένου να υλοποιηθεί από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών η πλήρης καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων όλων των φορολογούμενων πολιτών και για να μην αποτελέσει φενάκη το όλο εγχείρημα  του «Περιουσιολογίου»,  θεωρούμε ότι πρέπει να  παρθούν άμεσα μέτρα που ως γνώμονα θα έχουν όχι την ταλαιπωρία των καθ΄όλα νόμιμων  πολιτών, αλλά την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από πλευράς Υ.Ο. καθώς και την επανασχεδίαση του εντύπου Ε9.

Τέλος  πρέπει  το Υ.Ο. να σκεφτεί σοβαρά πως η συμπλήρωση του εντύπου Ε9 δεν μπορεί να πραγματοποιείται από τον οποιοδήποτε, αλλά από κάποιον ειδικό ( λογιστή, φοροτεχνικό, συμβολαιογράφο, δικηγόρο). Η συμπλήρωση των δηλώσεων αυτών αποκλειστικά και μόνο  από τα πρόσωπα αυτά,  θα περιορίσει στο ελάχιστο τα λάθη ή τις τυχόν παραλείψεις και θα  βοηθήσει στην ευκολότερη επεξεργασία των στοιχείων όλων των ακινήτων και των εμπραγμάτων δικαιωμάτων επ αυτών. Μάλιστα προκειμένου να μηδενιστούν τα όποια λάθη, θα  πρέπει να υποβάλλονται οι δηλώσεις Ε9 αποκλειστικά μέσω διαδικτύου από τα παραπάνω πρόσωπα, γεγονός  που προϋποθέτει  την αναβάθμιση της υπάρχουσας εφαρμογής ώστε να ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα.  Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης