Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Ημερολόγιο Καραντίνας» 25-4-2020

«Ημερολόγιο Καραντίνας» 25-4-2020
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


«Ημερολόγιο Καραντίνας» 25 -4-2020

 

Επιμέλεια Κ.Κ.

 

1) «Δόθηκε γενναία παράταση »

  Έληξε χθες η προθεσμία για την υποβολής της αίτησης από τις επιχειρήσεις δικαιούχους των 800,00 ευρώ,  στην πλατφόρμα myBusinessSupport. Το νομοσχέδιο το οποίο περιέχει την διάταξη με την επέκταση του ορίου ένταξης από 5 σε 20 εργαζομένους ψηφίστηκε, (δείτε παρακάτω) και αργά το βράδυ, πολύ αργά δηλαδή, δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ με την αναμενόμενη παράταση [ΓΔΟΥ88/24.4.2020].
Έως τις 28.4.2020 λοιπόν, οι επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζομένους -αλλά και οι υπόλοιπες με έως 5 εργαζομένους- έχουν διορία 2 ολόκληρα 24ωρα για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην εν λόγο πλατφόρμα!!
Μα καλά δύο εργάσιμες ημέρες
; Τόσο πολύ; Θα μου πείτε είναι και το Σαββατοκύριακο, σωστά, πως δεν το σκέφτηκα.

Εκτός όμως από την παράταση στην απόφαση υπάρχει και μια ακόμη μεταβολή.
Στις προϋποθέσεις για την ένταξη στο μέτρο και συγκεκριμένα στην απαίτηση που ήθελε οι επιχειρήσεις που έχουν υποβάλλει δηλώσεις για το 2018 να έχουν έσοδα μεγαλύτερα του μηδενός, προστέθηκε η εξαίρεση της προϋπόθεσης αυτής εφόσον η επιχείρηση είχε κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1.10.2018. Διορθώθηκε λοιπόν αυτή η αδικία, γιατί δεν μπορείς να έχεις απαίτηση από μια επιχείρηση να έχει τζίρο μέσα στους πρώτους δύο μήνες από την έναρξή της. Θα μπορούσαν βέβαια να αυξήσουν λίγο το διάστημα, αλλά....2
) «Παράλογες απορίες»

Μια ακόμη προθεσμία που έληξε εχθές ήταν αυτή που αφορούσε την δυνατότητα που είχαν επιχειρήσεις για αναδρομική τροποποίηση του κύριου ενεργού ΚΑΔ που ανατρέχει σε χρόνο από τις 20 Μαρτίου 2020 και προγενέστερα. [Ε.2048/2020]. Όσες επιχειρήσεις προχώρησαν στην εν λόγω διόρθωση και εντάσσονται πλέον στα μέτρα, μπορούν από σήμερα να μπουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να δηλώσουν π.χ. ότι είναι δικαιούχοι έκπτωσης ενοικίου έτσι ώστε να γλιτώσουν το 40%. 
Μια «ασήμαντη» λεπτομέρεια είναι ότι το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τηρώντας το χρονοδιάγραμμα της
οικ.14676/253/7.4.2020, έχει κλείσει για τους εργοδότες οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις.
Ωστόσο δεν καταλαβαίνω γιατί οι πληττόμενες επιχειρήσεις  που θέλουν να στείλουν Υ.Δ. για τη μείωση του ενοικίου να μην μπορούν μέχρι και την τελευταία ημέρα των διορθώσεων για τους εργαζομένους (3η Μαΐου). 

 

2) «Εύλογες απορίες»

 
Επανέρχομαι στο myBusinessSupport για λίγο.

Τελικά στην
αποζημίωση των 800 ευρώ: Εντάσσονται Σωματεία - Σύλλογοι - Ιεροί Ναοί ή όχι;

Εύλογη η απορία συναδέλφου, φίλου και προσφάτως εορτάζοντα, ωστόσο εγώ έχω την απάντηση. Στην αποζημίωση των 800 ευρώ για τις επιχειρήσεις, εντάσσονται και τα σωματεία, και οι σύλλογοι καθώς και οι Ιεροί ναοί, εκτός από αυτούς που εξαιρούνται βάσει των υφιστάμενων διατάξεων που διέπουν το πλαίσιο του μέτρου αυτού. Πιο συγκεκριμένα, με  εγκύκλιο η οποία δεν θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως -για την ακρίβεια δεν θα δημοσιευθεί πουθενά- θα διευκρινίζεται ότι οι παραπάνω οντότητες δεν θα είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης αυτής εκτός εάν βρίσκονται στο κατάλογο της απόφασης που τις εξαιρεί. 
3) «Δόθηκε κανονική παράταση»


 
Παράταση της άδειας ειδικού σκοπού, της δυνατότητας εξ αποστάσεως εργασίας και της αναστολής υποχρεώσεων των εργοδοτών προς το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ

Με νέα απόφαση του υπ.εργασίας [16135/499/23.4.2020δόθηκε Παράταση  :

- Στην αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση, πριν την πραγματοποίησή τους (έως 31 Μαΐου).

- Στη δυνατότητας προσφυγής στο σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας (έως 31 Μαΐου).

- Στην άδεια ειδικού σκοπού (έως 10 Μαΐου).
 

4) «Δόθηκε παράταση, σκέτο»


Παράταση της αυτόματης ανανέωσης όλων των Δελτίων ανεργίας που λήγουν έως και τις 10 Μαΐου 2020


5) «Πρέπει να δοθεί παράταση»

ΕΦΕΕΑ: Άμεση ανάγκη παράτασης υποβολής ΑΠΔ μηνός Μαρτίου 2020


6
) «Νομοθεσία»

  Το ψηφισθέν νομοσχέδιο με την επέκταση της αποζημίωσης των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις με 20 εργαζομένους

Ψηφίσθηκε το νομοσχέδιο το οποίο κυρώνει την από 30.03.2020 ΠΝΠ. Το νομοσχέδιο εκτός από την κύρωση της ΠΝΠ περιέχει σημαντικές διατάξεις οι οποίες προστέθηκαν με τροπολογίες και είναι :  

1. H  γνωστή πλέον διεύρυνση του πλαισίου χορήγησης της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ και IKE, οι οποίες δεν απασχολούν ή απασχολούν μέχρι και είκοσι εργαζομένους.

2. Η παράταση της είσπραξης από τις τελωνειακές αρχές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.), του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α) και των λοιπών επιβαρύνσεων που αναλογούν στα έτοιμα προς κατανάλωση αλκοολούχα ποτά και άλλα αλκοολούχα προϊόντα (όπως ουίσκι , μπύρα κρασί κ.λπ.), μέχρι και τις κατωτέρω καταληκτικές ημερομηνίες:
(α) 25 Ιουνίου 2020, για προϊόντα, τα οποία εξήλθαν από καθεστώς αναστολής τον μήνα Μάρτιο του 2020.
(β) 25 Ιουλίου 2020, για προϊόντα, τα οποία εξήλθαν από καθεστώς αναστολής τον μήνα Απρίλιο 2020.

3. Η επέκταση της ρύθμισης της μερικής απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Απρίλιο 2020, και στις περιπτώσεις συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών τέκνου - εξαρτώμενου μέλους, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του, εφόσον ένας τουλάχιστον γονέας είναι εργαζόμενος σε επιχείρηση για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό (τελεί υπό καθεστώς, προσωρινής αναστολής της εργασιακής του σύμβασης).

4. Η παράταση κατά δύο (2) μήνες, η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος των μακροχρονίων ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων - ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ και για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει, εντός του μηνός Απριλίου ενεστώτος έτους.

5. Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 2 του άρθρου όγδοου της από 20.3.2020 ΠΝΠ, όπως ισχύει, αναφορικά με τη λήψη μέτρων διευκόλυνσης [αναστολή της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) κ.λπ.] για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και τους ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, δικαιούχοι των ανωτέρω μέτρων είναι εφεξής αυτοί που ορίζονται στις σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών [σήμερα το ευεργέτημα καταλαμβάνει αποκλειστικά τους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων που έχουν ενεργό κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20.3.2020, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ, ως κλάδοι που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης του κορωνοϊού καθώς και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που τελούν υπό προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας].

 

6) «Τέλος για σήμερα»


Παιδικοί Σταθμοί - Οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι φορείς/δομές ιδιωτικού δικαίου που χρηματοδοτούνται από την «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»

Διευκρινίσεις και παραδείγματα για τη βεβαίωση φόρου πλοίων δεύτερης κατηγορίας του ν. 27/1975 για την εκμετάλλευση αυτών από 1.1.2020 και μετά

Σε ισχύ από 1η Μαΐου το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

 

 Καλό διήμερο.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης