Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανοδική κίνηση στο Χ.Α. ενόψει προσδοκιών για τη σύνοδο κορυφής

Ανοδική κίνηση στο Χ.Α. ενόψει προσδοκιών για τη σύνοδο κορυφής


Του Νίκου Σακελλαρίου


Με τις προσδοκίες για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης και την καλύτερης δυνατής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στο Eurogroup, κινήθηκαν κατά την Πέμπτη 23/4 οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές. Το ελληνικό χρηματιστήριο εναρμονίστηκε με την ευρωπαική τάση και ξεπέρασε τις 600 μονάδες από την αρχή της συνεδρίασης κλείνοντας στις 610,48 μονάδες με αύξηση 2,53%. Χαμηλή και πάλι ήταν η αξία συναλλαγών στα 46 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 78 έκλεισαν ανοδικά και οι 37 πτωτικά.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε και σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (blue chips) με χαρακτηριστική την ανοδική αντίδραση του τραπεζικού κλάδου. Στους επιμέρους κλάδους, ο τραπεζικός κλάδος αυξήθηκε κατά 5,65%, ο κλάδος της τεχνολογίας είχε άνοδο 4,39%, ο κλάδος ταξιδιών-αναψυχής είχε άνοδο 8,16% και των προσωπικών –οικιακών προιόντων είχε άνοδο 6,46%. Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών (-1,35%) και του πετρελαίου (-0,4%) παρά το γεγονός ότι οι τιμές του ‘μαύρου χρυσού’ είχαν ανοδική πορεία το τελευταίο διάστημα.

Oι αποφάσεις που θα ληφθούν στο επόμενο Eurogroup θα είναι καθοριστικές όχι μόνο για το βραχυπρόθεσμο (μετά κορωνοιού) μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης αλλά ουσιαστικά θα δεσμεύσουν τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών μελών για τα επόμενα 2-3 χρόνια μέχρι δηλαδή να επιστρέψει η Ε.Ε σε μία φάση οικονομικής ανάκαμψης.
Για τις ελληνικές τράπεζες, το ζητούμενο είναι να παραμένουν υψηλά οι δείκτες πρωτογενούς κεφαλαιακής επάρκειας (TIER I) και να μην επηρεαστούν οι δείκτες TIER II από την υποβάθμιση των χρεογράφων τους (ελληνικών και ξένων ομολόγων). Το γεγονός ότι μετά τα ελληνικά ομόλογα που κρίθηκαν επιλέξιμα για το QE θα επιλεγούν και συγκεκριμένα ελληνικά εταιρικά ομόλογα στο ίδιο πρόγραμμα επαναγοράς, θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα όχι μόνο στην τραπεζική αγορά αλλά και στις ίδιες τις επιχειρήσεις που τα έχουν εκδώσει.

Η επενδυτική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει στενά περιορισμένη μέσα σε ένα μικρό εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των 590 μονάδων και 630 μονάδων. Σε περίπτωση που τα νέα από το Eurogroup είναι θετικά, οι εγχώριοι επενδυτές αναμένουν μία έντονη αγοραστική κίνηση που μπορεί να φέρει τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα που είχε κατά τον Μάρτιο 2020.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης