Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΠΟΦΕΕ - Η άποψή μας για την αλήθεια αδυναμίας υπολογισμού του Ε.Τ.Α.Κ.

  • Εδώ και λίγες ημέρες σε όλη την Ελλάδα καταφθάνει σε χιλιάδες φορολογούμενους έγγραφο από το Υπουργείο Οικονομικών που τους «ενημερώνει» ότι το έντυπο (ή τα έντυπα) του Ε9 που έχουν υποβληθεί παρουσιάζουν παραλήψεις ή λάθη και αυτό καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό της θέσης του ακινήτου και αντίστοιχα τον προσδιορισμό του Ε.Τ.Α.Κ.
Π.Ο.Φ.Ε.Ε. - Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών

Προς  τoν
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΑΝΤΩΝΙΟ ΜΠΕΖΑ

Κοινοποίηση:
•    ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
•    ΔΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ - ΤΜΗΜΑ Φ.Μ.Α.Π.
•    ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Αρ. πρωτοκ. Εξερχομένου 093
Αθήνα: Δευτέρα , 29 Ιουνίου 2009

Η άποψή μας για την αλήθεια αδυναμίας υπολογισμού του Ε.Τ.Α.Κ.

Εδώ και λίγες ημέρες  σε όλη την Ελλάδα  καταφθάνει σε χιλιάδες φορολογούμενους έγγραφο από το Υπουργείο Οικονομικών που τους «ενημερώνει» ότι το έντυπο (ή τα έντυπα) του Ε9 που έχουν υποβληθεί παρουσιάζουν παραλήψεις ή λάθη και αυτό καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό της θέσης του ακινήτου και αντίστοιχα τον προσδιορισμό του Ε.Τ.Α.Κ.

Σαν λύση τους προτείνει να μπουν στην ιστοσελίδα www.e-9.gr και να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία που ήδη υπέβαλλαν.

Μεγάλο ποσοστό από τα Ε9 έχουν συμπληρωθεί από Συναδέλφους που έμαθαν να διαβάζουν συμβολαιογραφικές πράξεις και συμπλήρωσαν το Ε9 για τα ίδια ακίνητα – του ίδιου φορολογούμενου - συνολικά τρεις φορές (κατ’ επιταγή και επιθυμία του Υπουργείου).

Δυστυχώς ακόμη μια φορά οι μηχανισμοί του Υπουργείου αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί καθώς :

-- Δεν μπορούν να εντοπίσουν ΚΑΝΕΝΑ ακίνητο σε όλες τις περιοχές που μπήκαν πρόσφατα στο σχέδιο πόλης, ακόμη και αν στο Ε9 υπάρχουν γραμμένοι οι οδοί ή και ο αριθμός του οικοδομικού τετραγώνου, αιτία είναι

-- οι παλαιοί χάρτες που χρησιμοποιήθηκαν και υπάρχουν και στην σχετική ιστοσελίδα για την διόρθωση, στους οποίους δεν αναγράφονται τα οικοδομικά τετράγωνα και επιπλέον δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ οδός για να εντοπίσει ο φορολογούμενος που είναι το σπίτι του.

-- δεν συνεργάσθηκαν ούτε και με το Εθνικό Κτηματολόγιο για τις περιοχές που ήδη τα ακίνητα έχουν καταγραφεί και το κάθε ακίνητο θα έχει στο μέλλον 2 αριθμούς μητρώου έναν για το Κτηματολόγιο και έναν για φορολογικούς λόγους και το τελευταίο και παράλογο είναι ότι

-- φορολογούμενοι που έχουν υποβάλλει χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά από το 2005 τα Ε9 και τα έχουν μπροστά τους ή τα βλέπουν στην ιστοσελίδα του TAXInet δεν αντικρίζουν ΚΑΝΕΝΑ στην ιστοσελίδα e-9.gr και πρέπει να τα ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΛΑ από την αρχή !!!!!


Υποστηρίζαμε από τον Απρίλιο του 2008 ότι λαμβάνονται βιαστικές αποφάσεις, όσον αφορά τον προσδιορισμό του Ε.Τ.Α.Κ. που στοιχίζουν σε χρήμα και χρόνο στους φορολογούμενους και στον Κλάδο μας και δυστυχώς επαληθευτήκαμε για άλλη μια φορά.

Επιπλέον είναι αδύνατο να προσδιορίσουμε ποια υπηρεσία  φταίει εκτός αν ισχύει η φήμη ότι «χάθηκαν» τα ηλεκτρονικά αρχεία χιλιάδων φορολογούμενων – ή δεν καταχωρήθηκαν καθόλου - και το Υπουργείο απευθύνεται σε όλους εμάς – τους άμισθους συνεργάτες του – για να τα συμπληρώσουμε εξ αρχής χωρίς κόστος για το ίδιο.

Οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες Λογιστές – Φοροτεχνικοί δηλώνουν με αίσθημα ευθύνης ότι οι αναφερόμενες παραλείψεις οφείλονται αποκλειστικά είτε σε λάθη αντιγραφής από τα χειρόγραφα – προβλεπόμενα – Ε9 είτε, κυρίως, στην έλλειψη ενημερωμένων χαρτών με τα σχέδια πόλης όλων των Δήμων και των Δημοτικών Διαμερισμάτων όλης της Ελλάδας.

Ως εκ τούτου δεν αποδέχονται να αναλάβουν την ευθύνη αλλά και το κόστος συμπλήρωσης και επανυποβολής του Ε9 (στον δικτυακό τόπο www.e-9.gr) τόσο των πελατών τους όσο και όλων όσων το είχαν υποβάλλει αρχικά μόνοι τους στην Δ.Ο.Υ. ή ηλεκτρονικά και τώρα ζητούν την συνδρομή μας.

Πολύ – πολύ δίκαια λοιπόν (αν και με ουσιαστική καθυστέρηση) την Τρίτη 23/06/09 το Υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο – διαταγή σύμφωνα με την οποία όλες οι Δ.Ο.Υ. μπορούν και ΠΡΕΠΕΙ να εξυπηρετούν τους φορολογούμενους που λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση για να συμπληρώσουν το υπάρχον αρχείο.

Αν και οι Δ.Ο.Υ. – ακόμη και σήμερα που έλαβαν γνώση της Υπουργικής απόφασης - «προτείνουν» στους φορολογούμενους που τις επισκέπτονται «να πάνε σε Λογιστή» εμείς πιστεύουμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να επιβαρυνθεί με το κόστος αποκατάστασης των λαθών του, των ελλείψεών του και των βιαστικών αποφάσεων.

Ποια ακριβώς υπηρεσία του Υπουργείο Οικονομίας φταίει δεν το γνωρίζουμε, εκείνο όμως που γνωρίζουμε είναι ότι δεν επιθυμούμε να γίνει ο Κλάδος μας ο «αποδιοπομπαίος τράγος» καθώς ακόμη και ο «Χ» Ταχυδρόμος της γειτονιάς εκφράζει αβίαστα την άποψη – χωρίς καν να ερωτηθεί – ότι «το Ε9 συμπληρώθηκε λάθος από τον Λογιστή σου» καθώς η λάθος ή εσκεμμένη διατύπωση υποδεικνύει ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός το Υπουργείο.

Αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα και απαιτούμε να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, από την πλευρά σας, για την αποκατάσταση της αλήθειας και του κύρους των Συναδέλφων μας.
 
Από την πλευρά μας προτρέπουμε τους φορολογούμενους – σε περίπτωση που παραλάβουν ανάλογη ειδοποίηση - να πάρουν το/τα Ε9 και μαζί με τους τίτλους ή τα συμβόλαια κυριότητας να πάνε στις Δ.Ο.Υ.

Εκεί θα βρουν έμπειρους και πρόθυμους υπαλλήλους να τους εξυπηρετήσουν γρήγορα, σωστά και το κυριότερο ΔΩΡΕΑΝ  και αν αποδειχθεί τυχόν παράλειψη Συναδέλφου που ασκεί νόμιμα το Επάγγελμα έχουν το δικαίωμα – από τον Νόμο (Π.Δ.340/98) - να του ζητήσουν να συμπληρώσει δωρεάν τις διορθώσεις του Ε9.Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                                             Ο Γενικός Γραμματέας
                
Πανίδης  Αβραάμ                                                           Πατέλης Γ. ΝικόλαοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης