Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ι. Στουρνάρας: Πιθανότερο ενδεχόμενο για ύφεση 4% στην ελληνική οικονομία το 2020

Ι. Στουρνάρας: Πιθανότερο ενδεχόμενο για ύφεση 4% στην ελληνική οικονομία το 2020


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στην εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο περίπου 4% το 2020 προχώρησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «Ανεφοδιάζοντας την Οικονομία: Ο ρόλος των Τραπεζών στην εποχή του COVID-19»

Η ύφεση 4% γίνεται κάτω από το βασικό σενάριο ότι το lockdown θα λήξει μέσα στον Μάιο και ότι θα έχουμε μία γρήγορη επιστροφή στην οικονομική καθημερινότητα. Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε πως οι πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις οι οποίες κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του 10% προβλέπουν πως το lockdown θα έχει διάρκεια 3 – 4 μηνών, κάτι το οποίο ο ίδιος το θεωρεί απόμακρο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με το ακραίο σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος η ύφεση αναμένεται να φτάσει στο 8%. Σε ότι αφορά τις μελλοντικές επιπτώσεις στην οικονομία από τον Covid 19 ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι η κρίση θα δημιουργήσει ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL’s) τα οποία και θα είναι εμφανέστερα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

«Πετρελαϊκό κτύπημα» στο χρηματιστήριο

Η πρώτη συνεδρίαση μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο πραγματοποιήθηκε με σημαντικές απώλειες λόγω της πετρελαϊκής κρίσης. Οι επιπτώσεις της βύθισης της τιμής των δύο τύπων πετρελαίου (WTI, Brent) έχει φέρει νέα αναστάτωση στις κεφαλαιαγορές, η οποία μεταδόθηκε και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης την Τρίτη 21 Απριλίου 2020 έκλεισε κάτω από τις 600 μονάδες (591,02) με υποχώρηση (-2,59%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,5 εκατ. ευρώ.

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση δέχθηκαν οι Τράπεζες (-10,53%) καθώς διαφαίνεται ότι θα αυξηθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους (NPL’s) κατά το 2020. Σημαντικές ημερήσιες απώλειες επίσης είχαν οι χρηματιστηριακοί κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-4,42%), Πετρελαίου-Αερίου (-4,38%), Εμπορίου (-2,88%). Την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (4,86%), Υγείας (0,37%), Πρώτων Υλών (0,28%).

Σημαντικές απώλειες είχαν και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ξένες αγορές όπως ο DAX στη Γερμανία (-3,29%), ο CAC στη Γαλλία (-2,83%) ενώ έντονα πτωτικά ξεκίνησαν και οι αμερικανικοί δείκτες κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης