Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πώς θα γίνουν οι ρυθμίσεις των ημιυπαίθριων χώρων

  • Εν μέσω αντιδράσεων του τεχνικού και νομικού κόσμου της χώρας, της αντιπολίτευσης αλλά και των πολιτών που θα κληθούν να πληρώσουν αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, για το ύψος των προστίμων με το οποίο θα προχωρήσει τελικά στην «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων.
Πώς θα γίνουν οι ρυθμίσεις των ημιυπαίθριων χώρων

Εν μέσω αντιδράσεων του τεχνικού και νομικού κόσμου της χώρας, της αντιπολίτευσης αλλά και των πολιτών που θα κληθούν να πληρώσουν αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργου Σουφλιά, για το ύψος των προστίμων με το οποίο θα προχωρήσει τελικά στην «τακτοποίηση» των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων.

Η αρχική άρνηση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τέτοιου είδους επιμέρους ρύθμιση, αμφιβόλου νομιμότητας, υποχώρησε μπροστά στην πίεση του υπουργείου Οικονομίας για εξασφάλιση ποσού περίπου 1.150 εκατ. ευρώ που προσδοκά από το τέλος των ημιυπαίθριων, για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Ηδη το ΠΑΣΟΚ χθες διά του υπεύθυνου για θέματα περιβάλλοντος, Σπύρου Κουβέλη, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει χρήματα, κοροϊδεύει τους ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων χώρων, αφού το μέτρο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σκοντάψει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο εκτιμάται ότι θα θεωρήσει πως η πλήρης κατάργηση του προστίμου διατήρησης αποτελεί έμμεση νομιμοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων».

Διευκρινίζει δε ότι με την τακτοποίηση, την οποία ανέφερε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, οι παράνομα κλεισμένοι ημιυπαίθριοι χώροι εξαιρούνται απλώς από την κατεδάφιση χωρίς να προστίθεται η έκτασή τους στο ακίνητο. Επομένως ο πολίτης καλείται να παραδεχθεί ότι έχει στην κατοχή του ημιυπαίθριο χώρο ο οποίος δεν φαίνεται στα συμβόλαια αγοράς του ακινήτου και να τον δηλώσει μόνος του επιβαρυνόμενος παράλληλα με ένα κόστος που δεν του δίνει καμία λύση.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη «η φορολογική τακτοποίηση που προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών δεν τακτοποιεί το ζήτημα της νομιμότητας από πολεοδομική άποψη», πέρα από τα προβλήματα για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της αλλαγής των ποσοστών συνιδιοκτησίας, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον τα πρόστιμα αυθαιρέτων που αναλογούν για τη νομιμοποίηση ή την εξαίρεση.

Ο κ. Κουβέλης προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι με αυτή την πολιτική της «αρπαχτής», όπως τη χαρακτηρίζει, δεν θα μπορέσει να σώσει την οικονομία της χώρας που βουλιάζει ούτε να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί στην πολεοδομία και υποστηρίζει ότι «μάλλον για (αυτ)απάτη πρόκειται».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος

Παράλληλα το ΤΕΕ σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεργασία με το ΔΣΑ ετοιμάζεται αμέσως μετά την ανακοίνωση της ρύθμισης, από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να προσφύγει στο ΣτΕ για να την προσβάλει, επειδή όχι μόνο δεν λύνει αλλά διαιωνίζει το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Χρίστος Σπίρτζης, δήλωσε στη «Ν» ότι θα καλέσει τους πολίτες να μην προχωρήσουν σε δηλώσεις των κλειστών τους ημιυπαίθριων χώρων γιατί εκτός από το πρόστιμο που θα πληρώσουν χωρίς αποτέλεσμα ,αφού δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν κανενός είδους νομιμοποίηση, θα έχουν παραδεχθεί ενυπόγραφα ότι έχουν αυθαιρετήσει και ουδείς τους εξασφαλίζει ότι δεν θα καλούνται να πληρώνουν κάθε φορά που οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, στηρίζει τη ρύθμιση αυτή με την καταβολή ενιαίου προστίμου 1.000 ευρώ για τα διαμερίσματα που έχουν χτιστεί μετά το 2003 ποσό που μπορεί να μειώνεται και σε 500 ευρώ για τα παλιότερα κτήρια.

Το σχέδιο νόμου

Για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων που προβληματίζουν τον κ. Σουφλιά ο οποίος σχεδόν πέντε χρόνια που έχει την ευθύνη του υπουργείου δεν προχώρησε σε κανενός είδους νομοθετική ρύθμιση για πολεοδομικά και κυρίως οικιστικά προβλήματα, όπως για το θέμα των αυθαιρέτων ή της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, συνεργάτες του, του εισηγούνται να παρουσιάσει σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει όλες αυτές τις εκκρεμότητες.

Πληροφορίες μας επιμένουν ότι δεν είναι έτοιμο σχέδιο νόμου με περισσότερα θέματα και η κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης για την είσπραξη του προστίμου για τους κλειστούς ημιυπαίθριους επείγει, γι' αυτό το βέβαιο είναι ότι θα παρουσιαστεί μόνο αυτή ίσως με κάποιες μικρότερης σημασίας επιπλέον ρυθμίσεις.

Ετσι, ο κ. Σουφλιάς θα ανακοινώσει τη ρύθμιση για την τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων την επόμενη εβδομάδα, με την καταβολή προστίμου το ύψος του οποίου θα κυμαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από 100 έως 200 ευρώ το τ.μ. σε συνδυασμό με την αντικειμενική αξία που σημαίνει ότι στις περιπτώσεις των ακριβών κατασκευών και περιοχών αυτό μπορεί να ξεπερνά κατά πολύ και τα 500 ευρώ.

Στόχος, πάντως, είναι να συγκεντρωθούν πάνω από 1.150 εκατ. ευρώ από περισσότερους του 1 εκατ. ιδιοκτήτες που υπολογίζονται αυτοί που έχουν κλειστούς ημιυπαίθριους, τα συνολικά τετραγωνικά των οποίων είναι άγνωστα. Επίσης είναι πολύ πιθανό να προβλέπεται έκπτωση για όσους καταβάλλουν το τέλος αυτό εφάπαξ.

Πηγή Ναυτεμπορική


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης