Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ένα θετικό και πολλά αρνητικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία

Ένα θετικό και πολλά αρνητικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Δύο χαρακτηριστικά μηνύματα είχε η Μεγάλη Τετάρτη για την ελληνική οικονομία. Το πρώτο ήταν η θετική έκβαση εν μέσω κρίσης στις αγορές για την έκδοση 7ετούς ομολόγου. Επρόκειτο για μία έκδοση που είχε πιστοληπτικό και ταμειακό ενδιαφέρον αλλά και στοιχεία πειραματισμού για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, το ελληνικό κράτος ζήτησε 2 δις ευρώ και το ενδιαφέρον των ξένων και εγχώριων επενδυτών έφτασε τα 6 δις ευρώ. Το επιτόκιο δανεισμού διαμορφώθηκε λίγο πάνω από το 2%  γεγονός που θεωρείται μάλλον επιτυχία. Σε πειραματικό επίπεδο, φάνηκε ότι εν μέσω μίας πρωτοφανούς συγκυρίας το ελληνικό κράτος μπορεί να αντλήσει χρήματα με σχετικά ικανοποιητικούς όρους.

Τα θετικά όμως τελειώνουν εδώ. Η Moody’s κτύπησε το καμπανάκι για τις ελληνικές τράπεζες τονίζοντας ότι τα προβλήματα με τα ‘κόκκινα δάνεια’ (NPL’s και NPE’s) θα οξυνθούν μετά το lockdown. Η κερδοφορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα εξασθενίσει και τα NPEs θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και κοντά στο περίπου 40% των ακαθάριστων δανείων. 

O IOBE υπολογίζει την ύφεση για το 2020 μεταξύ του 5% έως 9% σύμφωνα με το καλό σενάριο ενώ αφήνει ανοικτά και τα ενδεχόμενα για ακόμη μεγαλύτερη ύφεση τη φετινή χρονιά εάν επικρατήσουν αντίξοα σενάρια.

Το ΔΝΤ με νέα του αναφορά χθες Μεγάλη Τετάρτη, ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος θα εκτοξευτεί στα επίπεδα του 200% επί του ΑΕΠ.

Ακόμη και ο γνωστός μας κ. Τόμσεν, συνταξιούχος πλέον του ΔΝΤ, γνωρίζοντας την ελληνική οικονομία, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πιεστεί ιδιαίτερα φέτος και ίσως και το 2021 εξαιτίας της μεγάλης της εξάρτησης από τον τουρισμό και των τραπεζικών προβλημάτων.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, η ‘επόμενη ημέρα’ για την ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί από την χρηματοοικονομική επάρκεια (πλεονάσματα) που εξασφαλίστηκαν ως ‘μαξιλάρι’ την τριετία 2017-2019 και τους ρυθμούς επιχειρηματικής αποκατάστασης. Όπως μας ανάφερε γνωστός επιχειρηματίας, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πόσο προνοητικοί ήταν οι επιχειρηματίες στην προηγούμενη περίοδο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Όπως είχαμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο, τα bear market rallies (οι ανοδικές κινήσεις εν μέσω κρίσης) είναι επενδυτικές παγίδες. Λειτουργούν αρκετά βραχυπρόθεσμα και έχουν μεγάλες διορθώσεις. Τη φάση της βίαιας διόρθωσης γνώρισε το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη χθεσινή (Μεγ. Τετάρτης) συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την πτώση και των υπόλοιπων ισχυρών ξένων χρηματιστηρίων.

Έκλεισε στις 607,57 μονάδες με υποχώρηση (-3,28%). Η ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στους κλάδους των Τραπεζών (-5,59%), Πρώτων Υλών (-5,26%), Τροφίμων-Ποτών (-4,32%). Στις ξένες αγορές, ο DAX στη Γερμανία υποχώρησε κατά (-3,9%) και ο CAC στη Γαλλία κατά (-3,77%). Έντονα πτωτικά ξεκίνησαν τη χθεσινή συνεδρίαση και οι αμερικανικοί δείκτες με απώλειες άνω του 2%. Η εκτίμηση είναι ότι τέτοιες βίαιες κινήσεις είτε ανοδικές είτε πτωτικές θα συναντήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και πολύ περισσότερο όσο η παγκόσμια οικονομία δεν δείχνει ότι θα βγει μέσα στους επόμενους 12 μήνες από την μεγάλη κρίση της.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης