Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ύφεση 10% και ανεργία 22,3% για την Ελλάδα το 2020 βλέπει το ΔΝΤ

Ύφεση 10% και ανεργία 22,3% για την Ελλάδα το 2020 βλέπει το ΔΝΤ
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Το ΔΝΤ συγκρίνει το μέγεθος της παρούσας κρίσης με αυτή της Μεγάλης Ύφεσης του 1930 στις ΗΠΑ ενώ στις προβλέψεις του βλέπει μεγαλύτερη επιδείνωση στις χώρες της οικονομικής περιφέρειας, όπως είναι η Ελλάδα, σε αντίθεση ενώ η ύφεση θα παρασύρει και παραδοσιακά ισχυρές οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και βέβαια η Ιταλία.  

Ύφεση 10% και έκρηξη της ανεργίας στο 22,3% του εργατικού δυναμικού προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα το 2020, πριν η οικονομία επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, με επέκταση 5,1% το 2021. Η κρίση θα δημιουργήσει εντονότερη αύξηση της ανεργίας η οποία θα εκτιναχθεί σύμφωνα με το ΔΝΤ σε επίπεδα του 22,3% στην Ελλάδα για το 2020, περίπου 5% παραπάνω από την ανεργία του 2019.  Οι παρενέργειες στην αγορά εργασίας θα παραμείνουν και το 2021 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανεργία στην Ελλάδα θα είναι 19%. Σημαντική επιδείνωση προβλέπεται και στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με άνοιγμα της ψαλίδας από το 2,1% στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020, πριν περιοριστεί στο 3,4% το 2021.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ

Στην έκθεση World Economic Outlook, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Μεγάλη Τρίτη, η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται στο 3%, με την αναθεώρηση να ξεπερνά τις 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις πριν ο κόσμος αρχίσει να δοκιμάζεται από την πανδημία και η οποία ανέφερε ανάπτυξη 3%.

Στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 7,5% φέτος (επέκταση 4,7% το 2021), με την Ελλάδα να αγγίζει το -10%, την Ιταλία το -9,1%, την Ισπανία το -8%, τη Γαλλία το -7,2% και τη Γερμανία το -7%.

ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΑΠΟ ΤΟ 2021

Η προβλεπόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας με 5,8% στο βασικό σενάριο το 2021 εξαρτάται καθοριστικά από τον ρυθμό με τον οποίο θα περιορίζεται το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η πανδημία, επιτρέποντας τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και την επάνοδο της καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης.

ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν τρόμαξαν τους επενδυτές. Στις περισσότερες χώρες έχουν ήδη προεξοφλήσει σημαντικές υποχωρήσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης. Σε κάποιες μάλιστα, οι κυβερνήσεις έχουν δημιουργήσει και μοντέλα για τα χειρότερα δυνατά σενάρια προκειμένου να μην αιφνιδιαστούν από τις εξελίξεις.

Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό (και πολύ πριν από το ΔΝΤ) τις εξελίξεις και γι' αυτό δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν αρνητικά από την ανακοίνωση των προβλέψεων του ΔΝΤ. Κατά τη Μεγάλη Τρίτη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Αμερική και στην Ευρώπη συνέχισαν την ανοδική τους πορεία επηρεασμένες κυρίως από τη χρηματοδότηση των 2 τρις δολαρίων της FED στις ΗΠΑ και των 800 δις. Ευρώ της ΕΚΤ στην Ε.Ε. καθώς και από τα λοιπά προγράμματα στήριξης των Κεντρικών Τραπεζών σε Ασία (Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία), της Αυστραλίας κ.ά.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο τη Μεγάλη Τρίτη (λειτούργησε για πρώτη ημέρα μετά την Πέμπτη 9/4 εξαιτίας του Πάσχα των Καθολικών στις ξένες αγορές), η συνεδρίαση εξελίχθηκε ιδιαίτερα εντυπωσιακά με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 628,19 μονάδες με άνοδο 3,44% αλλά με πολύ χαμηλή αξία συναλλαγών μόλις 50 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα κερδισμένοι ήταν οι κλάδοι των Κατασκευών (8,49%), Πρώτων Υλών (5,4%) και Βιομηχανικών (5,01%).

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης