Σεβασμός στο έργο του λογιστή στην πράξη, όχι άλλα λόγια!

Οικονομικές Ειδήσεις

14 Απρίλιος 2020
Taxheaven.gr


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός


Το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουμε πρωτόγνωρες στιγμές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσής του. Αναφορικά με τα θέματα που μας αφορούν λόγω επαγγέλματος, τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως δύσκολα αφού, εκτός από την ατομική μας προστασία απέναντι στον κορωνοϊό έχουμε να αντιπαλέψουμε και την πληθώρα των νέων υποχρεώσεων που πρέπει να διεκπεραιωθούν σε στενό χρονικό πλαίσιο.

Οι ρυθμοί νομοθέτησης, δημοσίευσης αποφάσεων και εγκυκλίων είναι φρενήρεις. Οι απορίες όλων αυξάνονται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο, όμως όχι αδικαιολόγητα, αφού η έλλειψη σαφών οδηγιών και οι κατ΄ ευφημισμόν διευκρινιστικές εγκύκλιοι έχουν ως αποτέλεσμα να μεγιστοποιούν την αγωνία και το κλίμα ανασφάλειας, ενώ κονιορτοποιούν κάθε ψήγμα προγραμματισμού εργασιών.

Τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, καθώς και των ενεργειών που πρέπει να ακολουθήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι. Εδώ, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια σε ανάταση. Χρειάζεται εξαιρετική δεινότητα για να κάνεις απλό κάτι δύσκολο και μεγάλη ανικανότητα για να κάνεις το απλό πολύ δύσκολο. Τελικά οι υπεύθυνοι απέδειξαν το δεύτερο. Από τα μέσα Μαρτίου και μετά ασχολούμαστε τις περισσότερες ώρες της ημέρας με τα εργασιακά θέματα και το πως θα αποτυπωθούν όλα αυτά στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκατοντάδες προβλήματα χωρίς τελειωμό. Διαβάζουμε συνεχώς και τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να κατανοήσουμε όσα γράφονται.

Η κατάσταση είναι τραγελαφική και όσο περνούν οι μέρες γίνεται ακόμη χειρότερη λόγω των ασαφειών του αρμόδιου Υπουργείου. Το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο, οι αντιφάσεις διαιωνίζονται σε εγκυκλίους και αποφάσεις και ο λογιστής καλείται να ασκήσει με συνέπεια το επάγγελμά του σε αχαρτογράφητα νερά. Τι να πρωτοπούμε για όσα γίνονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, εκεί όπου μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων δουλεύει νυχθημερόν και προσπαθεί άοκνα να υλοποιήσει όσα υπαγορεύουν οι ιθύνοντες. Γιατί, δεν πρέπει να λησμονούμε πως οι άνθρωποι που εργάζονται για το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ απλά υλοποιούν όσα προστάζουν οι ανώτεροί τους. Δεν νομοθετούν, ούτε αποφασίζουν, ούτε εκδίδουν «ερμηνευτικές» εγκυκλίους.

Το μερίδιο ευθύνης για όλο αυτό το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί πρέπει επιτέλους κάποιος να το αναλάβει. Δεν μπορεί να διαιωνίζονται αυτές οι καταστάσεις και ορισμένοι να κάνουν ακόμη και τώρα δημόσιες σχέσεις. Υποβάλουμε μια υπεύθυνη δήλωση εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ δεν προλαβαίνουμε να σημειώσουμε τον αριθμό πρωτοκόλλου και με μια νέα οδηγία από αυτές που βγαίνουν σχεδόν καθημερινά υποχρεωνόμαστε να ξαναστείλουμε, χωρίς όμως να υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες. Άλλα λένε οι ΠΝΠ, άλλα ερμηνεύονται στις εγκυκλίους και το χάος συνεχίζεται.

Προσπαθώ πάντα να μπαίνω στη θέση των ιθυνόντων και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχουν να διαχειριστούν όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν εν μέσω μιας τέτοιας συγκυρίας. Αντιλαμβάνομαι τα μύρια ζητήματα, ωστόσο με λυπεί το γεγονός ότι κανείς από τους υπεύθυνους δεν μπαίνει ποτέ στη δική μας θέση. Δεν θέλω να ακούω ευχολόγια ή για δήθεν αναγνώριση της προσπάθειάς μας, για λειτούργημα του έργου του λογιστή, κ.α. γιατί αυτά συγκαταλέγονται στα λεγόμενα κατά συνθήκη ψεύδη πως απλώς λέγονται για να χαϊδέψουν τα αυτιά μας προσωρινά. Το επικοινωνιακό παιχνίδι το γνωρίζουμε πολύ καλά και κάποιοι ξέρουν να το διαχειρίζονται ακόμη καλύτερα, όμως ο επαγγελματίας λογιστής δεν είναι μωρός, γνωρίζει, αντιλαμβάνεται, θυμάται, διαθέτει κρίση.

Η αναγνώριση ενός ολόκληρου κλάδου και των προσπαθειών που καταβάλει σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές (και όχι μόνο) φαίνεται στην πράξη όχι στα λόγια. Η αναγνώριση και ο σεβασμός φαίνεται από τον τρόπο που η πολιτεία μας αντιμετωπίζει. Κανείς δε σέβεται όλα αυτά που βιώνουμε και το εξοργιστικό είναι πως καθημερινά γινόμαστε το «μπαλάκι» ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους και απολογούμαστε για τις αβελτηρίες άλλων. Στο τέλος θα μας ζητήσουν και τα τα ρέστα επειδή δεν τα κάναμε σωστά.

Ακούμε από επίσημα χείλη ότι κάνουν ό,τι κάνουν γιατί προσπαθούν να μειώσουν τα φαινόμενα καταστρατήγησης των διατάξεων από κάποιους. Δηλαδή, ταλαιπωρούν τη συντριπτική πλειονότητα των νομίμων επειδή λίγοι ίσως κάνουν καταστρατηγήσεις. Προκαλεί θυμηδία όλο αυτό, όταν διαχρονικά δεν έχει κωδικοποιηθεί η εργατική νομοθεσία και έχουμε διατάξεις από άλλες δεκαετίες, ενώ η υποδηλωμένη ή η αδήλωτη εργασία δεν έχει παταχθεί και η εισφοροδιαφυγή απ΄την άλλη καλά κρατεί. Ας σοβαρευτούμε. Σε περιόδους κρίσεων σαν κι αυτή χρειάζονται απλά και εύκολα υλοποιήσιμα μέτρα για να μην αναλώνουμε το χρόνο μας σε πλατφόρμες και ατέρμονες διαδικασίες, ώστε να ασχοληθούμε με την επόμενη μέρα, να βρούμε ξανά το βηματισμό μας και να βγούμε όσο το δυνατόν περισσότερο αλώβητοι από αυτή τη στενωπό.

Καλή δύναμη συνάδελφοι.