ΞΕΕ: Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τα ελληνικά ξενοδοχεία. Στο σημείο μηδέν ο τουρισμός

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

13 Απρίλιος 2020
Taxheaven.gr



Ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για την εφαρμογή μέτρων εγγύησης της βιωσιμότητας του ελληνικού ξενοδοχείου κατά την μετα-πανδημική φάση, παρουσίασε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, στο πλαίσιο διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου που διενεργήθηκε σήμερα.

Παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα ο 3ος κύκλος της έρευνας «COVID-19 και ελληνικά ξενοδοχεία» του ΙΤΕΠ, που διενεργήθηκε στον διάστημα 1-10 Απριλίου 2020 σε δείγμα 1.779 ξενοδοχείων εκ του συνόλου των 9.954 μελών του Επιμελητηρίου (ήτοι το 18% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας).

Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός παρουσίασε τα κυριότερα ευρήματα της εν λόγω έρευνας πεδίου που έχει αναθέσει το Επιμελητήριο στο Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Όπως διαπιστώνεται μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65 % εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46, 6 % πιθανή, 18,3 % πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8 % (40,5 % πιθανή, 11, 3 % πολύ πιθανή).

Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,3%.

Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,1%. Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δις για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δις για τα εποχικής.

Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δις. Ακολούθως το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%.

Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.

Επίσης το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά ΜΟ στο 31,1 % του τζίρου τους. Αντίστοιχα 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο 31,4%. Με αναγωγή εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 498 εκατ. ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και 1.29 δις. ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 1.79 δις. ευρώ.

Ο κ. Βασιλικός επισήμανε πως μπροστά σε μια πρωτόγνωρη και αχαρτογράφητη - όπως τη χαρακτήρισε - πραγματικότητα είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξουν λύσεις και πρόνοια, σημειώνοντας πως η προτεινόμενη δέσμη μέτρων έχει ήδη προωθηθεί στο Υπουργείο Τουρισμού.

Η πρόταση του ΞΕΕ εμπεριέχει 5 κατηγορίες μέτρων οι οποίες επιμερίζονται ως εξής:
1. Υγειονομικοί όροι λειτουργίας στην επανέναρξη.
2. Φορολογικά.
3. Εργασιακά.
4. Τραπεζικές ρυθμίσεις.
5. Επιμέρους στοχεύσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Μετά την ολοκλήρωση της αναλυτικής παρουσίασης της προτεινόμενης δέσμης μέτρων, ο Πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο τουρισμός είναι αυτή την ώρα στο σημείο μηδέν. Τα ξενοδοχεία εκπέμπουν SOS. Θα απαιτηθεί ολική επαναφορά προκειμένου να κερδίσουν το μέλλον και να συνεχίσουν τη μεγάλη προσφορά τους στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τη συνοχή της κοινωνίας. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα επιτευχθεί με το δεκαετές σχέδιο για τον τουρισμό στην εκπόνηση του οποίου το ΞΕΕ θα συμμετέχει με τεκμηριωμένες θέσεις. Μέχρι τότε όμως πρέπει το ξενοδοχείο να στηριχτεί σήμερα, για να παραμείνει όρθιο αύριο. Με άμεσα μέτρα που θα καταστήσουν εφικτή την επανεκκίνησή τους και αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα της σημερινής συνέντευξης τύπου. Τα ελληνικά ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν απόλυτη ανάγκη άμεσης στήριξης. Έχουν απόλυτη ανάγκη από άμεσα και τολμηρά μέτρα».