Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μετά τη Σταύρωση έρχεται πάντα αμέσως η Ανάσταση;

Μετά τη Σταύρωση έρχεται πάντα αμέσως η Ανάσταση;
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η Μεγάλη Παρασκευή των καθολικών κράτησε κλειστά τα χρηματιστήρια Ευρώπης και Αμερικής. Το ελληνικό χρηματιστήριο παρέμεινε και αυτό κλειστό εξαιτίας της αυξημένης συσχέτισης με τις ξένες αγορές. Την Δευτέρα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως αντιλήφθηκαν οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για παροχή συνολικής υγειονομικής και οικονομικής βοήθειας αποτιμημένης σε 540 δις ευρώ μέσα από 3 φορείς.

Η άρνηση του Ευρωομολόγου σχετίζεται άμεσα με την αντίρρηση των: Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας και Φιλανδίας στη λογική της αμοιβαιοποίησης του χρέους χωρίς δεσμευτικές συνθήκες, δηλαδή ουσιαστικά χωρίς Μνημόνια ή εγγυήσεις. Η χλιαρή αντίδραση της ομάδας των 9 και ιδιαίτερα της Ιταλίας και της Ισπανίας φανερώνουν μία σιωπηλή αποδοχή του νέου τρόπου χρηματοδότησης ή μία σιωπηρή οργή λόγω της αδυναμίας. Το σίγουρο είναι ότι σε μερικούς μήνες θα έχουμε νέα επεισόδια στο σήριαλ ενότητας της Ε.Ε.

ΔΥΟ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ

Για την Ελλάδα, πέρα από τα πρόσφατα μέτρα χρηματοδότησης της εθελουσίας ανεργίας και του κλεισίματος των επιχειρήσεων με τα επιδόματα, το ζητούμενο είναι να προλάβει να βγει από το lockdown στις αρχές του καλοκαιριού και να καταφέρει να έχει μία υποτυπώδη ξενοδοχειακή πληρότητα (παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς εκτιμούν ότι με πληρότητα ξενοδοχείων της τάξης του 30%, θα υπάρξει ικανοποίηση).

Από εκεί και πέρα, οι δηλώσεις και του υπουργού οικονομίας κ. Σταϊκούρα αλλά και των παραγόντων της αγοράς δείχνουν ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη για το 2020. Το ερώτημα είναι εάν διαμορφωθεί πέριξ του 4-7% όπως ελπίζουν οι αισιόδοξοι οικονομολόγοι ή θα πάμε σε διψήφιο ποσοστό στο τέλος του χρόνου. Αν συμβεί το αισιόδοξο σενάριο και δεν υπάρξει δεύτερο κύμα επέλασης του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο, τότε το 2021 μπορεί να δούμε μία επαναφορά της ελληνικής οικονομίας ακόμα και με ρυθμούς ύφεσης του (-1 ή -2%). Αν συμβεί το απαισιόδοξο σενάριο και συνεχιστούν τα κύματα του κορωνοϊού και το φθινόπωρο τότε η επιστροφή στην οικονομική και επιχειρηματική κανονικότητα θα μετατεθεί για το 2022.

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Το πρώτο τρίμηνο, παρά την έναρξη του lockdown στα μέσα Μαρτίου, πήγε αρκετά καλά δημοσιονομικά. Οι πολίτες στην πλειονότητά τους πλήρωσαν τους φόρους τους (άμεσους και έμμεσους). Όμως από τον Απρίλιο, η κατάσταση είναι εκρηκτική καθώς οι πολίτες πλέον έχουν μπει στον δεύτερο μήνα lockdown, τα διαθέσιμα εξαντλούνται, οι συμβάσεις εργασίας ανακαλούνται και οι περισσότεροι θα κληθούν να ζήσουν με 800 ευρώ για 1,5 τουλάχιστον μήνα, δηλαδή μέχρι τις αρχές Μαΐου. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι να σταματήσουν οι πληρωμές φόρων και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και να βρεθούν τα κρατικά ταμεία άδεια στο τέλος Μαΐου.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης