Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σφίγγει ο κλοιός για τους φοροπαράδεισους

24 Ιούνιου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Το πρώτο σημαντικό βήμα στον έλεγχο των φορολογικών παραδείσων έγινε χθες με την συμφωνία στους κόλπους του ΟΟΣΑ για επιβολή κυρώσεων στις χώρες εκείνες που δεν συμμορφώνονται στις φορολογικές προδιαγραφές. Ανοιχτό μένει όμως το θέμα της χρονικής στιγμής που θα εφαρμοστούν τέτοιου είδους μέτρα.
Σφίγγει ο κλοιός για τους φοροπαράδεισους

Το πρώτο σημαντικό βήμα στον έλεγχο των φορολογικών παραδείσων έγινε χθες με την συμφωνία στους κόλπους του ΟΟΣΑ για επιβολή κυρώσεων στις χώρες εκείνες που δεν συμμορφώνονται στις φορολογικές προδιαγραφές. Ανοιχτό μένει όμως το θέμα της χρονικής στιγμής που θα εφαρμοστούν τέτοιου είδους μέτρα.

Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του ΟΟΣΑ είχε αντικείμενο την άσκηση πιέσεων σε χώρες όπως η Ελβετία ώστε να περιορίσουν τουλάχιστον το τραπεζικό απόρρητο, καθώς και την αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί μεταξύ των χωρών που συγκαταλέγονται στην «γκρίζα λίστα» του ΟΟΣΑ. Ο... σκοτεινός αυτός κατάλογος αφορά κράτη στα οποία έχει ήδη επισημανθεί ότι οφείλουν να βελτιώσουν τις προδιαγραφές που έχουν υιοθετήσει για την συνεργασία στον τομέα της φορολογίας.
Ενας μικρός σχετικά αριθμός ευρωπαϊκών χωρών εφαρμόζει αυστηρούς νόμους για την προστασία του τραπεζικού απορρήτου, αν και αρκετοί από αυτούς τους νόμους έχουν υποστεί τροποποιήσεις τους τελευταίους μήνες, σε μια ένδειξη καλής θέλησης από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών που θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές του ΟΟΣΑ.
Εκφράζοντας το κοινό αίσθημα της συνόδου, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Πεερ Στάινμπρουκ εξέφρασε την ικανοποίησή του που κατέστη δυνατή η συμφωνία σε ένα κοινό ανακοινωθέν από τις 18 χώρες - μέλη του Οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας, τρεις χώρες που κατέχουν υψηλές θέσεις στην «γκρίζα λίστα» του ΟΟΣΑ.
«Εχετε εδώ μπροστά σας δύο εξαιρετικά χαρούμενους υπουργούς από την Γαλλία και την Γερμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινμπρουκ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την σύνοδο με τον Γάλλο υπουργό Προϋπολογισμού κ. Ερικ Βερθ. Ο τελευταίος από την πλευρά του τόνισε ότι «κάναμε κι άλλα βήματα προς τα μπρος».

ΓΑΛΛΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην εκστρατεία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που συνεπάγεται η ύπαρξη των φορολογικών «παραδείσων». Η κοινή τους προσπάθεια χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2008 και ενδυναμώθηκε στην συνέχεια στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Λονδίνο τον Απρίλιο όταν συμφωνήθηκε η ένταση των πιέσεων στους φορολογικούς παραδείσους ιδίως στις ειδικές έκτακτες συνθήκες που επιβάλλει η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Στο κοινό ανακοινωθέν οι 18 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ υπογραμμίζουν την πρόθεσή τους να προωθήσουν την καλύτερη δυνατή πρακτική για την προστασία της φορολογικής τους βάσης από χώρες ή εδάφη που δεν εφαρμόζουν τις φορολογικές προδιαγραφές του ΟΟΣΑ.
«Είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν αμυντικού τύπου μέτρα προκειμένου να αποτραπούν άσκοπες καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οπως ήταν αναμενόμενο ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών κ. Χανς-Ρούντολφ Μερτζ υιοθέτησε σχετικά διαφοροποιημένη θέση, δηλώνοντας ότι στηρίζει μεν τις κυρώσεις κατά των κρατών που δεν συνεργάζονται σε φορολογικά ζητήματα, προειδοποιώντας όμως την ίδια στιγμή για τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων «πολύ πρόωρα».
Σε ανάλογο κλίμα και ο Αυστριακός ομόλογος του κ. Τζόζεφ Πρελ που επεσήμανε ότι η ακριβής φύση των κυρώσεων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να κριθεί στο μέλλον.
«Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να έχουμε ένα καθεστώς κυρώσεων. Τι είδους κυρώσεις όμως; Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αποτελέσει μια συζήτηση για το μέλλον, στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ», τόνισε ο κ. Πρελ.
Την πεποίθησή του ότι έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω των «παραδείσων», είχε προβλέψει πριν καν ξεκινήσει η σύνοδος ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΕΙΜΑΝ
Ενα βήμα πιο κοντά στο να εξαιρεθούν από την «γκρίζα λίστα» του ΟΟΣΑ βρίσκονται οι νήσοι Κέιμαν μετά την συμφωνία ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων που υπέγραψαν με την Ιρλανδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ πάνω από 40 τέτοιες συμφωνίες έχουν υπογραφεί αφότου ξεκίνησε η χρηματοοικονομική κρίση, με τις περισσότερες να έχουν κλείσει τους έξι τελευταίους μήνες. Ο αριθμός τους είναι εντυπωσιακός αν ληφθεί υπόψη ότι ανέρχεται περίπου στο ήμισυ του συνόλου των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από το 2000.
Οι νήσοι Κέιμαν έχουν ήδη υπογράψει οκτώ διμερείς συμφωνίες όπως αυτή με την Ιρλανδία και χρειάζονται άλλες τέσσερις, σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΟΟΣΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουν το εξιτήριο από τον γκρίζο κατάλογο των «παραδείσων».

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης