Αποτελέσματα live αναζήτησης

Berenberg: Δύο χρόνια θα απαιτηθούν για την επιστροφή στα προ ιού επίπεδα των οικονομιών

Berenberg: Δύο χρόνια θα απαιτηθούν για την επιστροφή στα προ ιού επίπεδα των οικονομιών


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Δύο χρόνια υψηλών ρυθμών ανάπτυξης θα απαιτηθούν για να επιστρέψει η παγκόσμια οικονομία στα επίπεδα που είχε προ του Covid-19 σύμφωνα με έρευνα του επενδυτικού οίκου Berenberg.

Οι πραγματοποιηθείσες ζημιές στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020 θα καλυφθούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Ο οίκος αναμένει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι έντονοι μετά τον ιό. Οι κίνδυνοι βρίσκονται στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Οι προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί το αισιόδοξο σενάριο του Berenberg είναι να μην υπάρξει δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού στο τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021. Για να επιτευχθεί αυτό θα απαιτηθούν:

- Αυστηροί περιορισμοί ταξιδίων σε ταξίδια σε χώρες υψηλού κινδύνου όπου η πανδημία μπορεί να μην ελέγχεται μέχρι το 2021. Φυσικά, αναφέρει ο επενδυτικός οίκος, η εξεύρεση εμβολίου θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ιού και στην είσοδο στην ανάπτυξη.

- Να μην επιτραπεί το μαζικό σοκ στην παγκόσμια οικονομία να μετατραπεί σε χρηματοοικονομική κρίση η οποία θα εντείνει την ύφεση. Η πολιτική του ‘ότι χρειαστεί’ που ακολουθείται αυτή την στιγμή ενισχύει τις ελπίδες της αποφυγής της μεγάλης ύφεσης.

- Πέρα από τα μέτρα για να περιοριστεί η οικονομική κατάρρευση από την πανδημία και τα lockdowns (εγκλεισμού) θα απαιτηθεί ισχυρότερη στήριξη για την ανοδική αντιστροφή (upturn) της τάσης απ' ότι είδαμε στο παρελθόν. Θα συμβεί αυτό, αν η απροθυμία των νοικοκυριών να ξοδέψουν και των επιχειρήσεων να επενδύσουν σταματήσει μέχρι το 2021. Θα χρειαστεί να υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, συστημάτων πρόνοιας, καθώς και των υποδομών, της τεχνολογίας και της «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

Κάτω απ’ αυτές τις 3 συνθήκες, τα ισχυρά κράτη θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα δύο χρόνια μετά. Για παράδειγμα, στο παρελθόν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία επέστρεψαν στα επίπεδα του 2ου τριμήνου 2008 δύο χρόνια μετά την χρηματοοικονομική κρίση της Lehman.

Διόρθωση στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της αποτυχίας του Eurogroup. Θετικά το ελληνικό χρηματιστήριο


Η αποτυχία εξεύρεσης κοινής λύσης μεταξύ των δύο ‘στρατοπέδων’ (Νότου-Βορρά) σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης της ανάπτυξης μέσω ομολόγου δημιούργησε κύμα ήπιων ρευστοποιήσεων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Κόντρα στην πτώση κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο που λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης της 8ης Απριλίου κινούνταν ανοδικά και ο Γενικός Δείκτης είχε ξεπεράσει τις 610 μονάδες με αξία συναλλαγών που άγγιζε τα 70 εκατ. ευρώ.

Στις ΗΠΑ, οι 2 σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες (S&P 500 και Dow Jones 30) κινούνταν ανοδικά κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης