Αποτελέσματα live αναζήτησης

Λογιστές Θεσπρωτίας: Ο κλάδος δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική πρόνοια

Λογιστές Θεσπρωτίας: Ο κλάδος δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική πρόνοια
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά


ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 55 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 46100 ΤΗΛ.2665022426 email: [email protected]

Ηγουμενίτσα 8 Απριλίου 2020

Υπόψιν:
• Γραφείο Πρωθυπουργού
• Υπουργείο Υγείας
• Υπουργείο Οικονομικών
• Υπουργείο Ανάπτυξης
• Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας
•  Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
•  Βουλευτές Ν. Θεσπρωτίας
•  Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας
•  Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
•  Επιμελητήριο Θεσπρωτίας
• Τοπικά Μ.Μ.Ε.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την χθεσινή παγκόσμια ημέρα υγείας ως Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Θεσπρωτίας θα θέλαμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας αλλά και την ανησυχία μας για τις τελευταίες εξελίξεις.

Από την πρώτη στιγμή των δύσκολων καταστάσεων που οδηγήθηκε η χώρα μας ο κλάδος των φοροτεχνικών λογιστών αισθανόμενος το χρέος που έχει ,προτίμησε να παραμείνει στα γραφεία, να συνεχίσει την εξυπηρέτηση και σε όσες περιπτώσεις ήταν εφικτό να υπερβεί εαυτόν. Σταμάτησε για αυτόν να είναι εργασία και το θεώρησε λειτούργημα, βλέποντας το σύνολο σχεδόν του επιχειρηματικού κόσμου να χρειάζεται βοήθεια. Έτσι «δεν μείναμε σπίτι» κατά το σωστό σλόγκαν αλλά «μείναμε γραφείο» για να βοηθήσουμε τους πολίτες και το κράτος. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στο ηρωικό ιατρικό προσωπικό της χώρας που σώζει τις ζωές των συμπολιτών μας, εργαζόμαστε πιο σκληρά από ποτέ για να διατηρήσουμε τις συνθήκες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας μας.

Θεωρήσαμε ότι η προσπάθεια μας αυτή θα εκτιμηθεί και θα μας δοθεί κάθε απαραίτητο εφόδιο από το κράτος ώστε να βγούμε όλοι μαζί από αυτήν την πανδημία που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της.

Κατανοήσαμε τις αρχικές ασάφειες των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω της ταχύτητας και της σφοδρότητας της επιδημίας. Κατανοήσαμε το σοκ που υπέστησαν οι δομές του κράτους γιατί ακριβώς ήμασταν και οι ίδιοι σοκαρισμένοι.

Όμως σε αυτό ακριβώς το σημείο θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην κατανόηση μας και αναμένουμε την ανταπόδοση της από τους κυβερνώντες για τον δυσανάλογο και άδικο πόλεμο που δεχόμαστε. Τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδοθεί τόσες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ερμηνευτικές, διατάξεις, εγκύκλιοι και δελτία τύπου που για να αφομοιωθούν και να εφαρμοστούν θα χρειαζόταν μήνες διαβάσματος και διαβουλεύσεων από τους επαγγελματίες λογιστές .Οι προθεσμίες υλοποίησης των πολλών νέων υποχρεώσεων είναι συνήθως κάποιες λίγες ημέρες με μια δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας που λέγεται ευθύνη υποβολής. Δεν υπάρχει ημέρα που να μην ενεργοποιηθεί κάποιο καινούριο μέτρο, κάποια νέα πλατφόρμα, κάποια νέα υποχρέωση. Κλείσιμο επιχειρήσεων σε δόσεις μέσα σε κυκλώνα ασαφειών (βλ. delivery), αναστολές συμβάσεων, μειώσεις ενοικίων, πλατφόρμες απογραφής αντισηπτικών ,αιτήσεις εργαζομένων. Θα έπρεπε να αναφερθεί ως κερασάκι στην τούρτα η επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία μας ανακοινώθηκε στις 3 Απριλίου, έχει διορία την 10η Απριλίου, προϋποθέτει καταχωρημένα τα άφαντα λόγω κλειστών επιχειρήσεων και καραντίνας τιμολόγια του Α τριμήνου 2020 και έτοιμες φορολογικές δηλώσεις για την χρήση 2019 χωρίς καν να έχουν δημοσιευτεί οι όροι δανεισμού. Όμως το κερασάκι τελικά ήταν η πλατφόρμα απογραφής αυγών, πουλερικών και αμνοεριφίων που μπορεί να χαρακτηριστεί μονάχα ως κακόγουστο αστείο. Ο κόσμος τριγύρω μας νοσεί και πεθαίνει και εμείς να πρέπει να καλούμε πελάτες και να τους υποχρεώνουμε να μετρήσουν πόσα αυγά έχουν στο καλάθι προς πώληση. Αυτοί που αποφασίζουν πρέπει να σταματήσουν να βάζουν εμπόδια και τρικλοποδιές σε αυτούς που υλοποιούν τις δικές τους αποφάσεις.

Μη ξεχνάτε πως το 90% των επιχειρήσεων αυτής της χώρας έχει εξουσιοδοτήσει εξωτερικό λογιστή φοροτεχνικό και δεν διαθέτει οργανωμένο εσωτερικό λογιστήριο. Μη ξεχνάτε πως μπροστά στην τρομακτική πανδημία που πλήττεται ο πλανήτης βρισκόμαστε και εμείς και οι οικογένειες μας. Θέλουμε να βάλουμε πλάτη δηλώνουμε όμως ανήμποροι να αναλάβουμε όλο το βάρος των επιπλέον μέτρων κοινωνικής πρόνοιας μαζί με τις ήδη δυσβάσταχτες επαγγελματικές μας υποχρεώσεις.

Έτσι ζητάμε:
• Τη νομοθέτηση του δικαιώματος ασθενείας για τους λογιστές. Σήμερα ο επαγγελματίας λογιστής ακόμη και στην περίπτωση θανάτου του έχει προθεσμίες που λήγουν.
• Τη διεκπεραίωση διαδικαστικών εργασιών από τις δημόσιες υπηρεσίες ή ΚΕΠ με ταυτόχρονη αύξηση της αποδοτικότητας τους. Οι δημόσιες υπηρεσίες αντί να ενεργοποιηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό μπροστά στην υγειονομική αυτή κρίση, έκλεισαν για το κοινό και υπολειτουργούν (κατεβασμένα τηλέφωνα, έλλειψη e-mail κτλ) με αποτέλεσμα όλη η υλοποίηση των κρατικών προγραμμάτων αλλά και η υφιστάμενες εργασίες να γίνεται από τα λογιστικά γραφεία που απεγνωσμένα πλέον λειτουργούν έως και 18 ώρες ημερησίως για να ανταπεξέλθουν. Οι λογιστές δεν είναι δημόσιες υπηρεσίες.
• Την αυτόματη άντληση στοιχείων μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών που ήδη υπάρχουν αντί να δημιουργούνται συνεχώς πλατφόρμες καταχώρησης των ίδιων συνεχώς στοιχείων.
• Την άμεση παράταση κάθε προθεσμίας που λήγει μέσα στα χρονικά περιθώρια της πανελλαδικής καραντίνας και περισσότερο αυτών που η υποβολή τους προϋποθέτει συνωστισμό στα γραφεία μας, παραλαβή και καταχώρηση τιμολογίων (ενδεικτικά περιοδικές ΦΠΑ, παρακρατούμενοι φόροι κτλ). Σύμφωνα με τα δελτία τύπου του υπουργείου πολιτικής προστασίας ο covid-19 παραμένει ενεργός στο χαρτί για ημέρες ίσως και εβδομάδες. Ο κάθε επαγγελματίας πρέπει να έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένεια του  και φυσικά να κλείσει την επιχείρησή του.
• Τη διαβούλευση με εκπροσώπους του κλάδου μας πριν την εφαρμογή νόμων για να επιλυθούν οι ασάφειες στην πηγή τους. Ενδεικτικά στην εφαρμογή του Εργάνη για την αναστολή συμβάσεων δεν ήξερε κανείς ποιες επιχειρήσεις ήταν υπόχρεες να υποβάλλουν επί μια εβδομάδα.
• Να καταργηθούν πλατφόρμες που είναι αδιανόητο να λειτουργούν μέσα σε μια παγκόσμια πανδημία και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στη δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας πέρα. Δεν είναι καιροί για καψόνια (μέτρημα αυγών, κατσικιών, μασκών και αντισηπτικών).
• Να αποτραπεί  κάθε συνωστισμός στα λογιστικά γραφεία ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε αιτία εξάπλωσης της θανατηφόρας νόσου στην περιοχή του.
• Την άμεση επανεξέταση του ζητήματος για άνοιγμα πλατφορμών αποζημιώσεων ή υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Μπορεί φέτος τις γιορτές να απαγορεύεται το γλέντι , το σούβλισμα και ο εκκλησιασμός όμως οι αργίες, οι εορταστική περίοδος και το Πάσχα δεν αναβλήθηκε. Θα θεωρηθεί ως ξεκάθαρος εμπαιγμός προς τον κλάδο μας πόσο μάλλον όταν έχει δημοσιευτεί ότι δεν πρόκειται καμία επιχείρηση να πάρει χρήματα πριν τις γιορτές.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο κλάδος των λογιστών θέλει να σταθεί δίπλα στο κράτος και στους πολίτες όπως το κάνει χρόνια τώρα, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική πρόνοια.

Ζούμε ημέρες που θα αποτυπωθούν στην ιστορία ως ένα από τα πιο μελανά κομμάτια αυτής και μοναδικό μας όπλο πρέπει και θα γίνει η σύμπνοια και η αλληλεγγύη. Θα έχετε την αμέριστη στήριξή μας σε όλες τις δύσκολες στιγμές αρκεί μονάχα να μας σεβαστείτε .


Εκ του Δ.Σ. της Ε.Φ.Λ.Ε.Ε.Θ.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης