Αποτελέσματα live αναζήτησης

Από 1ης Ιουλίου αυξάνονται οι φόροι στα καύσιμα και τα τέλη για κινητά και καρτοκινητά

22 Ιούνιου 2009 Σχόλια
  • Ενα από τα πιο «καυτά» καλοκαίρια από φορολογικής άποψης είναι το εφετινό, καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι με έμμεσο ή άμεσο τρόπο θα επιβαρυνθούν σημαντικά, προκειμένου να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία καθώς τα έσοδα του προϋπολογισμού έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει.
Από 1ης Ιουλίου αυξάνονται οι φόροι στα καύσιμα και τα τέλη για κινητά και καρτοκινητά

Ενα από τα πιο «καυτά» καλοκαίρια από φορολογικής άποψης είναι το εφετινό, καθώς εκατομμύρια φορολογούμενοι με έμμεσο ή άμεσο τρόπο θα επιβαρυνθούν σημαντικά, προκειμένου να γεμίσουν τα άδεια κρατικά ταμεία καθώς τα έσοδα του προϋπολογισμού έχουν κυριολεκτικά καταρρεύσει.

Καύσιμα, κινητά με τέλη σύνδεσης, καρτοκινητά, ακίνητα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και υψηλά εισοδήματα θα βρεθούν στο φοροεισπρακτικό στόχαστρο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το δημόσιο έλλειμμα λόγω της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να εισπράξει βεβαιωμένα έσοδα, όπως είναι, για παράδειγμα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη που ανέρχονται περίπου σε 20 δισ. ευρώ και να περιορίσει την καλπάζουσα φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 4 στις 10 επιχειρήσεις που ελέγχονται από την ΥΠΕΕ έχουν υποπέσει σε κάποια φορολογική παράβαση.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο στο οποίο θα περιληφθούν με τη μορφή τροπολογιών διατάξεις που θα προβλέπουν την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και των τελών σύνδεσης κινητών τηλεφώνων. Μάλιστα για πρώτη φορά θα επιβληθεί φορολογία και στα καρτοκινητά.

Με βάση τις ισχύουσες φορολογίες, 3,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών όχι μία αλλά δύο φορές το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Ως το τέλος του μηνός ολοκληρώνεται η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το ΕΤΑΚ του 2008 και τον Σεπτέμβριο θα λάβουν οι ίδιοι τα εκκαθαριστικά του 2009.

Σημαντική επιβάρυνση για εκατομμύρια κατόχους ΙΧ επιφυλάσσει η αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αύξηση των ΕΦΚ καυσίμων θα διαμορφωθεί από 10% ως 20%. Αυτό θα σημαίνει αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης από 5 ως 10 λεπτά ανά λίτρο. Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει ότι ένα από τα μέτρα που θα έχουν άμεση απόδοση για τα δημόσια έσοδα είναι η αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας και η επιβολή φόρου στα καρτοκινητά. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στα καρτοκινητά ο φόρος θα υπολογίζεται με ποσοστό 10% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας που αγοράζει κάθε φορά ο κάτοχός τους. Σε ό,τι αφορά τα τέλη κινητής τηλεφωνίας, αυτά πρόκειται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς για χαμηλούς λογαριασμούς ανέρχονται σήμερα σε 2 ευρώ και για υψηλούς σε 10 ευρώ.

- Εκτακτη εισφορά

Από τις αρχές Ιουλίου, και εφόσον ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει για το αν είναι συνταγματική ή όχι η διάταξη επιβολής της έκτακτης εισφοράς, το υπουργείο Οικονομικών θα ξεκινήσει την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων περίπου σε 130.000 πολίτες οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν δηλώσει στην Εφορία συνολικά έσοδα άνω των 60.000

ευρώ. Η έκτακτη εισφορά διαμορφώνεται από 1.000 ευρώ ως 25.000 ευρώ, ανάλογα με τα εισοδήματα Στην εισφορά υπόκεινται όλα τα άλλα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης, όπως είναι τα κέρδη από πώληση μετοχών εισηγμένων ή μη στο ΧΑ ή σε αλλοδαπό χρηματιστήριο κτλ.

- Ενιαίο Τέλος Ακινήτων

Ως το τέλος Ιουνίου θα έχουν σταλεί σε 3 εκατ. φορολογουμένους εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΤΑΚ, ενώ ως σήμερα έχουν επιδοθεί σε 500.000

ιδιοκτήτες ακινήτων επιστολές μέσω των οποίων καλούνται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι να προχωρήσουν σε διορθώσεις των στοιχείων που έχουν αναγράψει κατά το παρελθόν στα έντυπα Ε9, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο υπολογισμός του φόρου.

Πηγή Το ΒήμαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης