CITI Research: Αποφυγή κάθε επενδυτικού ρίσκου αυτή την περίοδο. Πιθανές οι αρνητικές εκπλήξεις στις αμερικανικές αγορές

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

3 Απρίλιος 2020
Taxheaven.gr



Στην τελευταία της έκθεση (2/4) η CITI Research συστήνει στους επενδυτές-πελάτες της την αποφυγή κάθε επενδυτικού ρίσκου για αυτή την περίοδο και όσο συνεχίζεται η κρίση λόγω του κορωνοιού.

Επισημαίνει ότι παρά το ράλι 18% για τις μετοχές του δείκτη S&P 500 από τα χαμηλά του, εκτιμά ότι ο κίνδυνος θα οδηγήσει στην εκ νέου επιστροφή (δοκιμή) στα χαμηλά μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μάλιστα με γρηγορότερους ρυθμούς. Μέχρι να συμβεί αυτό είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν αρνητικές εκπλήξεις. Οι πολλαπλασιαστές κερδών και τα τεχνικά στοιχεία των αγορών υποδεικνύουν ότι μπορεί να κινηθούν περαιτέρω καθοδικά.

Καθοριστικοί παράγοντες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και περαιτέρω για τις υπόλοιπες διεθνείς αγορές θα είναι η στρατηγική της FED για την πιστωτική πολιτική των τραπεζών, η ζήτηση για το αμερικανικό δολάριο και η ανάκαμψη των δομικών χαρακτηριστικών για επανατοποθετήσεις των επενδυτών σε μετοχές.

Σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για τα κέρδη / μετοχή (EPS), υπάρχει μία παραδοχή ότι η ύφεση θα οδηγήσει σε υποχώρηση 20-30%. Οι μετοχές του δείκτη MSCI US στα τέλη Μαρτίου 2020 διαπραγματεύονταν με πολλαπλασιαστή κερδών/μετοχή της τάξης του 15 για τους επόμενους 12μήνες (forwards) ενώ ο πολλαπλασιαστής κερδών τον Φεβρουάριο 2020 ήταν στο 19. Οι οποιεσδήποτε αλλαγές στην αμερικανική οικονομία θα ενσωματωθούν στις αποτιμήσεις των μετοχών των αμερικανικών αγορών. Επίσης επισημαίνει τεχνικά, ότι εάν ο κινητός μέσος όρος 50 ημερών υποχωρήσει κάτω από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών τότε θα υπάρξει έντονη καθοδική κίνηση.  

Η ανάλυση επισημαίνει επίσης ότι σε ότι αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη, η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής (δείκτες PMI) σε Κίνα και ΗΠΑ είναι συγκυριακή και ουσιαστικά αμφισβητεί (η έκθεση) εάν οι μετοχές έχουν ολοκληρώσει την καθοδική τους κίνηση.  Ειδικά για τον κινέζικο δείκτη PMI, η πρόσφατη ανάκαμψή του δημιούργησε πρόωρο ενθουσιασμό για την περαιτέρω ανάκαμψη της κινέζικης οικονομίας.

Πτωτικά οι ξένες αγορές

Οι δείκτες στις αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν πτωτικά και κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής, μετά από μία σημαντική άνοδο που είχαν καταγράψει την Πέμπτη εξαιτίας της ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές ενώ στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πέριξ των 540 μονάδων με πολύ χαμηλές συναλλαγές.