Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιδοτούμενη εργασία ή επιδόματα ανεργίας;

Επιδοτούμενη εργασία ή επιδόματα ανεργίας;


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη Taxheaven

Οι πρόσφατες προσπάθειες οικονομικής στήριξης των πληγέντων επιχειρήσεων και κυρίως των πληγέντων εργαζομένων θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο κοστολογημένο χρέος για το ελληνικό κράτος. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα φτάσει τα 10 δις ευρώ και είναι ένα κονδύλι το οποίο θα απορροφήσει μέσα από το ‘μαξιλάρι’ των 35 δις ευρώ που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια στη λογική των πλεονασμάτων 3,5% επί του ΑΕΠ.

Το ζητούμενο τώρα δεν είναι να ακολουθηθεί η επιταγή που είχαν θέσει οι πιστωτές, αφού πλέον και οι όροι του Μάαστριχτ έχουν καταρρεύσει αλλά να επιτευχθεί μία δημοσιονομική και επιχειρηματική συνέχεια.

Πολλές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έκλεισαν μέχρι νεωτέρας, θα δυσκολευτούν πολύ να ανοίξουν όταν τελειώσει η κρίση. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει την ‘επόμενη ημέρα’ η ελληνική οικονομία. Το business continuity δεν είναι εύκολο για επιχειρήσεις λίγων ατόμων που ουσιαστικά βασίζονται στην αυτοαπασχόληση. Το φαινόμενο το είδαμε την περίοδο 2010-2013 όταν οι πρώτες επιχειρήσεις που έκλεισαν ήταν οι αυτοαπασχολούμενοι. Μία μικρή επιχείρηση, οικογενειακή, αν κλείσει για πλέον των 2 μηνών είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξανανοίξει ακόμη και εάν χαριστούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές. Πολύ δύσκολα μπορεί ο μικρο-επιχειρηματίας να πιάσει πάλι το ‘κουβάρι’ των παγίων εξόδων, των προμηθευτών και της προώθησης των προϊόντων του ειδικά εάν η ζήτηση είναι ελαστικότατη ως προς το εισόδημα. Επίσης στην περίπτωση που ανοίξει θα κληθεί να πληρώσει και τους προηγούμενους φόρους και το επόμενο ΦΠΑ.

Οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι μήπως θα έπρεπε το κράτος στα δημοσιονομικά πλαίσια που έχει ορίσει (των 10 δις ευρώ στην προκειμένη περίπτωση) θα ήταν καλύτερα να επιδοτήσει την εργασία και την μικρο-ιδιοκτησία αντί να πληρώσει επιδόματα ανεργίας; Αν για παράδειγμα θα ήταν προς το συμφέρον του επιχειρηματία, του εργαζόμενου και του κράτους να επιδοτήσει με 60% τους βασικούς μισθούς προκειμένου να μείνουν ανοικτές οι μικρές επιχειρήσεις, να πληρωθούν τα μειωμένα ενοίκια και κάποιες (επίσης μειωμένες) οφειλές προς το κράτος για να μπορέσει να συνεχιστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα της «επόμενης ημέρας» και μην υπάρξει ‘καμμένη γη’. Γιατί αν συνεχιστεί η πανδημία για πάνω από 2-3 μήνες και δημιουργηθεί μία ύφεση άνω του (-5%) τότε πολύ δύσκολα θα ανατραπεί το σκηνικό.

Bear market rally: Οι μεγάλες παγίδες για τους επενδυτές

Με τον όρο bear market rally οι αμερικανοί αναφέρονται στις ‘αλκυονίδες’ ημέρες που πραγματοποιούνται μέσα στον ‘χρηματιστηριακό χειμώνα’. Σε χρηματιστηριακές ανόδους μέσα σε ένα αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον.

Μόλις η ΕΚΤ και η FED αποφάσισαν τα πακέτα στήριξης, τα διεθνή χρηματιστήρια και μαζί τους το ελληνικό κατέγραψαν μικρά ανοδικά ράλι τιμών που ουσιαστικά ανέκοψαν την απότομη πτώση. Κάποιοι το είδαν ως ευκαιρίες αγοράς αλλά με εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Οι ‘γρήγοροι’ επαγγελματίες επενδυτές κατάφεραν να βγάλουν κέρδη. Οι ιδιώτες πιθανότατα θα παγιδευτούν και θα περιμένουν το επόμενο ανοδικό ‘κύμα’. Στο ελληνικό χρηματιστήριο είδαμε στην ανοδική κίνηση προ δύο εβδομάδων, να απομακρύνεται ο Γενικός Δείκτης από τα χαμηλά πέριξ των 510 μονάδων και να προσεγγίζει τις 580 μονάδες. Εκεί σταμάτησε το bear market rally και ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάλι προς τις 530 μονάδες και πιθανόν να οδηγηθεί και χαμηλότερα. Από τα χαμηλά θα ξεκινήσει πάλι μία μικρή ανοδική κίνηση (8-10%) και πάλι κάτω. Όπως είχαμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο. Οι στιγμές δεν επιτρέπουν να ‘ξεθαρρέψουν’ οι επενδυτές. Και ειδικά οι βραχυπρόθεσμοι.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης