Αποτελέσματα live αναζήτησης

Β. Σπανάκης: Να δοθεί η δυνατότητα αναγραφής στο ΕΡΓΑΝΗ της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής εργασίας

Β. Σπανάκης: Να δοθεί η δυνατότητα αναγραφής στο ΕΡΓΑΝΗ της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής εργασίας


Τη δυνατότητα άμεσης αναγραφής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής της σύμβασης εργασίας από τους εργοδότες που πλήττονται σημαντικά από τον κορωνοϊό, ζητάει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης με Κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση.

Ο Βουλευτής της Β3' Περιφέρειας του Νότιου τομέα της Αθήνας ζητάει από τον Υπουργό Εργασίας την άμεση επίλυση του προβλήματος με την προσθήκη νέου πεδίου στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για την αναγραφή της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής καθώς και την αντιμετώπιση του θέματος για τις Υπεύθυνες Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί και παράλληλα ζητάει ενημέρωση για το πού οφείλεται αυτή η δυσλειτουργία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.


ΒΟΥΛΗ TΩN ΕΛΛΗΝΩΝ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ Ν. ΣΠΑΝΑΚΗΣ
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Β3' Νοτίου Τομέα Αθηνών


Αθήνα, 2 Απριλίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση

Θέμα: «Δυνατότητα άμεσης αναγραφής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής της σύμβασης εργασίας»

Τις τελευταίες ημέρες καταβάλλεται μία τιτάνια προσπάθεια από όλα τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να εφαρμοσθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και οι δέσμες μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη έχει συμβάλει αποφασιστικά στην διευκόλυνση των διαδικασιών που απαιτούνται αναφορικά με τα εργασιακά θέματα που ανέκυψαν.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 20.3.2020 και συγκεκριμένα με το άρθρο ενδέκατο αυτής, προβλέπεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών του φαινόμενου του κορωνοϊού- COVID 19, να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται.

Ωστόσο κατά την υποβολή των Υπεύθυνων Δηλώσεων των εργοδοτών, δεν δίδεται η δυνατότητα αναγραφής στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής των συμβάσεων εργασίας από τους εργοδότες των επιχειρήσεων που πλήττονται με αποτέλεσμα να λαμβάνεται ως ημερομηνία αναστολής αυτή της υποβολής της Υπεύθυνης Δήλωσης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το πραγματικό γεγονός που εκφράζει την αληθή βούληση του εργοδότη, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουμε αναστολές συμβάσεων εργασίας που δεν θα συμβαδίζουν με το πραγματικό γεγονός, αλλά θα υφίσταται βάσει μιας «εικονικής» ημερομηνίας, δηλαδή της ημερομηνίας υποβολής στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και όχι βάσει της πραγματικής αναστολής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ημερομηνία αναστολής των συμβάσεων είναι κρίσιμη διότι αποτελεί την αφετηρία για τον υπολογισμό του συνεχόμενου ανέκκλητου χρονικού διαστήματος των σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών διάρκειάς της καθώς και για τον υπολογισμό των μετέπειτα σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών της διατήρησης του εργαζομένου που ανεστάλη η εργασιακή του σχέση.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Που οφείλεται αυτή η δυσλειτουργία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ σχετικά με τη μη δυνατότητα αναγραφής της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής των συμβάσεων εργασίας;

2) Πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα με τις Υπεύθυνες Δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί;

3) Προτίθεστε να προσθέσετε νέο πεδίο στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για την αναγραφή της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής;


Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης