Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τεράστια μεταβλητότητα στις αγορές. Μετά την προηγούμενη εβδομαδιαία άνοδο ήρθαν οι ρευστοποιήσεις

Τεράστια μεταβλητότητα στις αγορές. Μετά την προηγούμενη εβδομαδιαία άνοδο ήρθαν οι ρευστοποιήσεις


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η τεράστια μεταβλητότητα που υπάρχει στις κεφαλαιαγορές φάνηκε και κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Μετά από μία εβδομαδιαία ανοδική κίνηση σε Ευρώπη και Αμερική, η σημερινή και η χθεσινή ημέρα δείχνουν ότι ήρθε η σειρά των ρευστοποιήσεων για την αποκόμιση των κερδών. Βιώνουμε την Day to day αυξημένη μεταβλητότητα και το βραχυπρόθεσμο trading.  

Ένας σημαντικός λόγος για την πτωτική κίνηση στις 31/3 και 1/4 είναι το κλείσιμο ανοικτών θέσεων στα παράγωγα αλλά και η πληρωμή αποδόσεων από συγκεκριμένες κατηγορίες hedge funds προς τους πελάτες τους.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει μία τάση στους μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς να μην πληρώσουν αυτή τη χρονιά (προσυμφωνημένα) μερίσματα προκειμένου να ενισχυθούν κεφαλαιακά. Η δημοσίευση αυτών των προθέσεων δημιουργεί κύμα φυγής από τις μετοχές.

Οι επενδυτές διακρίνουν ότι έχουμε εισέλθει σε ένα διάδρομο με ελάχιστες διεξόδους διαφυγής και εναλλακτικών επενδύσεων. Τα δύο πακέτα στήριξης (ΕΚΤ και FED) λειτούργησαν ως σωσίβια στην προηγούμενη κατάρρευση αλλά είναι άγνωστο εάν και κατά πόσο θα καταφέρουν να φέρουν τις επιχειρήσεις και τις μετοχές τους στον προηγούμενο ‘ενάρετο’ κύκλο της περιόδου 2016-2019.

Κατά τη σημερινή ημέρα (καλό μήνα), οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν με μεγάλη πτώση. Η πτωτική εικόνα είχε φανεί και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Μαρτίου και αποδόθηκε στους δύο λόγους που προαναφέραμε (αποκόμιση κερδών, πληρωμή αποδόσεων). Αντίστοιχη κίνηση αλλά με διαφορετικούς ρυθμούς έκανε και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης κινήθηκε μεν ανοδικά αλλά προς το τέλος της συνεδρίασης έχασε τα αρχικά του κέρδη και έκλεισε με οριακή υποχώρηση (-0,07%) στις 558,3 μονάδες. Όπως γράφαμε και στο τελευταίο σχόλιο μας, ο Γενικός Δείκτης εκτιμάται ότι θα κινείται για μεγάλο χρονικό διάστημα ανάμεσα σε ένα μικρό εύρος που μπορεί να είναι οι 520-580 μονάδες όπως τουλάχιστον φαίνεται τεχνικά. Οι ανοδικές συνεδριάσεις θα διαδέχονται τις πτωτικές συνεδριάσεις με μεγάλη συχνότητα, δηλαδή ανά συνεδρίαση ή ανά δύο συνεδριάσεις ενώ ακόμη και μέσα στην ίδια συνεδρίαση θα παρατηρούμε αλλαγή προσήμου.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών αντέδρασαν ανοδικά (1,65%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο είχε ο κλάδος των τροφίμων-ποτών (6,41%) λόγω της μετοχής της Coca-Cola (6,56%) που εμφανίζει αυξημένη εμπορευσιμότητα το τελευταίο διάστημα. Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-2,84%) και των Τηλεπικοινωνιών (-2,4%).

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε έντονα πτωτικά στην Ευρώπη με τις μεγαλύτερες αγορές να καταγράφουν σημαντική πτώση άνω του (-2%) ενώ πτωτικά ξεκίνησε και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης