Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ελπίδες από τα μεγάλα πακέτα στήριξης σε ΗΠΑ και ΕΕ

Ελπίδες από τα μεγάλα πακέτα στήριξης σε ΗΠΑ και ΕΕ


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη Taxheaven

Προσπάθεια ανάκαμψης των μεγάλων ξένων χρηματιστηριακών αγορών αλλά και του ελληνικού χρηματιστηρίου καταγράφηκαν κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Οι λόγοι ανάκαμψης και περιορισμού των απωλειών βρίσκονται κυρίως στα ισχυρά προγράμματα στήριξης στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ που εξήγγειλαν οι κεντρικές τράπεζες (ΕΚΤ και FED) σε συνδυασμό με τις χαμηλές αποτιμήσεις των μετοχών.

Παρατηρήθηκε λοιπόν τα ρεκόρ υποχώρησης δεικτών και μετοχών που είδαμε στα μέσα Μαρτίου, να δίνουν τη θέση τους σε ισχυρές ανοδικές κινήσεις οι οποίες επανέφεραν μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτή την τάση ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να απομακρύνεται από τα χαμηλά της τελευταίας 5ετίας και να επαναπροσεγγίζει ανοδικά τις 580 μονάδες. Τεχνικά, υπάρχει ένα κενό ανάμεσα στις 780 μονάδες και τις 550 μονάδες που σε περίπτωση ανοδικής αντίδρασης θα κλείσει ο Γενικός Δείκτης εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και κυρίως υπάρξουν στοιχεία που θα επιτρέψουν την αισιοδοξία στο θέμα της πανδημίας.

Ένα θετικό στοιχείο για τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο είναι το γεγονός ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει τα χειρότερα. Οι σημερινές αναφορές κάνουν λόγο για μεγάλη ύφεση στις ΗΠΑ και μέτρια ύφεση σε Γερμανία. Εάν τα οικονομικά στοιχεία του α' εξαμήνου 2020 είναι καλύτερα απ' αυτά (τα ήδη άσχημα) που περιμένουν, τότε θα υπάρξει σημαντική ανάκαμψη στις αγορές. Αν είναι τα ίδια όπως τα είχαν προεξοφλήσει, τότε θα υπάρξει μία στάση με παρατεταμένη μεταβλητότητα σε ένα κλειστό εύρος διακύμανσης. Τέτοιο χρηματιστηριακό φαινόμενο είχαμε δει στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2016 όταν ο Γενικός Δείκτης κινούνταν επί ένα 5μηνο περίπου γύρω από τα ίδια επίπεδα.

Τα δύο προγράμματα στήριξης, της ΕΚΤ με τα 750 δις. ευρώ και της FED με 2 τρις δολάρια που πέρασε από την αμερικανική Γερουσία αποτελούν τα ισχυρότερα προγράμματα οικονομικής στήριξης που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην οικονομική ιστορία. Οι αγορές θεωρούν ότι με τα προγράμματα αυτά, οι οικονομίες θα κερδίσουν χρόνο στη μάχη με τον κορωνοϊό και θα μπορέσουν να θωρακιστούν έναντι των απωλειών. 

Ακόμη και εάν οι ισχυρές οικονομίες του πλανήτη βρεθούν σε ύφεση μέσα στο 2020, εάν βρεθεί εμβόλιο και γρήγορη θεραπεία του covid-19, τότε υπάρχουν ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης το 2021.

Ήδη, σήμερα ανακοινώθηκαν βελτιωμένα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή (PMI) στην Κίνα και μάλιστα εν μέσω κρίσης, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη τύπου V στην Κίνα.

ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ


Οι αριθμοί για τους ανέργους στις ΗΠΑ τρομάζουν. Μέσα σε μία εβδομάδα, 3 εκατ. ανέργους είχε να δει η Αμερική από την κρίση του 1929-1931. Ωστόσο αυτό που υποστηρίζουν οι αναλυτές είναι ότι η κρίση αυτή δεν είναι δομική αλλά συγκυριακή. Από την στιγμή που ο κορωνοϊός πάψει να αποτελεί πρόβλημα (είτε θα έχει βρεθεί το εμβόλιο είτε θα υποχωρήσουν τα κρούσματα), η ανάπτυξη μπορεί να επανέλθει και πάλι στις ισχυρές οικονομίες. Ενδεχομένως και με καλύτερες συνθήκες. Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη εργασιακή κινητικότητα και μπορούν -ακόμη και υπό δυσμενείς συνθήκες- να απορροφούν την μεγάλη ανεργία. Το πακέτο των 2 τρις δολαρίων αποτελεί ένα μεγάλο ‘σωσίβιο’ διάσωσης και μπορεί να εξελιχθεί και σε μέσο ανάπτυξης. Ας κρατήσουμε την αισιοδοξία, γιατί τα απαισιόδοξα τα έχουμε ήδη προσκυνήσει.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης