Kάποτε στον Aρη υπήρχαν λίμνες

Τεχνολογία

18 Ιούνιος 2009
Ένα μακρύ και βαθύ φαράγγι και ενδείξεις ότι στις όχθες του υπήρχαν κάποτε παραλίες εντόπισαν οι επιστήμονες στην επιφάνεια του πλανήτη Aρη, κάτι που αποτελεί και την πλέον σαφή απόδειξη ότι στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη υπήρχε νερό. Taxheaven.gr

Kάποτε στον Aρη υπήρχαν λίμνες

Ένα μακρύ και βαθύ φαράγγι και ενδείξεις ότι στις όχθες του υπήρχαν κάποτε παραλίες εντόπισαν οι επιστήμονες στην επιφάνεια του πλανήτη Aρη, κάτι που αποτελεί και την πλέον σαφή απόδειξη ότι στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη υπήρχε νερό.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό Geophysical Research Letters, οι φωτογραφίες που προέρχονται από την κάμερα υψηλής ευκρίνιας με την οποία είναι εφοδιασμένος ο δορυφόρος Mars Reconnaissance Orbiter, δείχνουν ότι στον Aρη υπάρχει ένα φαράγγι μήκους 50 χιλιομέτρων, που στο παρελθόν ήταν λίμνη με εμβαδόν 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είχε βάθος 450 μέτρων.

Ο επικεφαλής των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Γκαετάνο Ντι Ακίλε, δήλωσε ότι "αυτό είναι το πρώτο αδιαμφισβήτητο στοιχείο για ακτογραμμές στην επιφάνεια του Aρη". "Η εξακρίβωση των ακτογραμμών και τα γεωλογικά στοιχεία που τη συνοδεύουν μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε το μέγεθος της λίμνης, που φαίνεται πως σχηματίστηκε περίπου πριν από 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια", αναφέρει ο Ντι Ακίλε σε σχετική ανακοίνωση.

"Στη Γη, τα δέλτα και οι λίμνες είναι θαυμάσιοι συλλέκτες και προστάτες των ενδείξεων για την ζωή στο παρελθόν. Εάν ποτέ υπήρχε ζωή στον Aρη, τα δέλτα ίσως είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε το βιολογικό παρελθόν του Aρη", προσθέτει ο Aμερικανός επιστήμονας.

"Αυτή η έρευνα όχι μόνο αποδεικνύει ότι υπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα σύστημα λιμνών στον Aρη, αλλά μπορούμε να δούμε ότι η λίμνη σχηματίστηκε μετά τη θερμή και υγρή περίοδο", επισήμανε ο βοηθός καθηγητής Μπράιαν Χίνεκ, που συμμετέχει στην ερευνητική ομάδα.

Η συγκεκριμένη λίμνη εικάζεται ότι είτε εξατμίστηκε, είτε πάγωσε μετά από ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πηγή Ημερησία