Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - « Ελπίζουμε για το καλύτερο και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»

Το σχόλιο της Δευτέρας - « Ελπίζουμε για το καλύτερο και  προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο»


 

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής – «ΩΡΙΩΝ Α.Ε.Ο.Ε.Λ».
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

 

Προσοχή :

Οι αποφάσεις εκδίδονται με ταχύτατους ρυθμούς. Σήμερα 10 π.μ θα ανακοινωθούν μάλλον, τα νέα μέτρα για την στήριξη της Οικονομίας  ( δηλαδή ήδη τώρα που διαβάζετε μπορεί να έχουν ανακοινωθεί ) .

Άρα πολλά από αυτά που θα διαβάσετε, μπορεί να τροποποιηθούν/ συμπληρωθούν.

Μπορείτε και πρέπει να βλέπετε το «κόκκινο κουμπί» στον κόμβο

Νέα εργαλεία και πληροφορίες στη σελίδα «Κορωνοϊός - Όλα τα θέματα - Συνεχής ενημέρωση». Τώρα και δυνατότητα live αναζήτησης Κ.Α.Δ. πληττόμενων επιχειρήσεων

 

 

 

⥢⥤

  

1) «Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας»

 

[ Κατανοώ ότι πολλοί από τους αναγνώστες, τα ξέρουν αυτά και άλλα περισσότερα ]

Μάθημα 1ο

«Νόμος Προσφοράς και Ζήτησης». Μεταξύ άλλων όταν μειώνεται η ζήτηση μειώνονται και οι τιμές. Η μείωση της «Ζήτησης», δυστυχώς θα συνεχιστεί για καιρό.

Μάθημα 2ο

« Η Αλληλουχία ( αλυσίδα )  της Οικονομίας ». Όταν σπάσει η  αλυσίδα, όλα τα μέρη έχουν πρόβλημα, άλλος νωρίτερα και άλλος αργότερα.

 

 

Στο ανωτέρω σχήμα το 4 είναι  κλειστό, το 5 με σημαντική μείωση της αγοραστικής μείωσης  και άρα η «αλληλουχία της Οικονομίας », έχει σπάσει. Όταν αποκατασταθεί η «βλάβη» ( στην περίπτωσή μας, «ανοίξουν » τα Καταστήματα ), τότε μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε μια χαραμάδα φωτός…

Μάθημα 3ο

«Η Κρατική παρέμβαση είναι αναγκαία για την διατήρηση του «Κοινωνικού Κράτους» ». Το θέμα είναι αν υπάρχουν ή θα υπάρξουν, οι επαρκείς πόροι.

Μάθημα 4ο ( εκτός ύλης )

Λογιστές - Οικονομολόγοι – Σύμβουλος Επιχειρήσεων – κ.λπ, στηρίξτε τις Επιχειρήσεις σας, για να υπάρχουμε και αύριο….

-          Ανάλυση των δεδομένων ( «Νεκρό Σημείο», κ.λπ )

-          Ρευστότητα ( τώρα και μετά )

-          Αξιοποίηση της «Κρατικής Προστασίας», κ.λπ

( Και «Ψυχολογική υποστήριξη», κυρίως αυτό που έλεγε ένας Φίλος ( τηλεφωνικά πάντα ) ) 

Προσπαθώ να αναμοχλεύσω «οικονομικές σκέψεις» και να εισαγάγω «ζητήματα προβληματισμού» , στους λήπτες των αποφάσεων, που αυτοί κατά τεκμήριο, τα ξέρουν καλυτέρα. Δείτε λοιπόν τα άρθρα προβληματισμού :

α)  Κορωνοϊός - The Day After,   

β)   Κορωνοϊός - «Το Νεκρό Σημείο» και το «Κοινωνικό Συμβόλαιο» 

γ)   Κορωνοϊός – «ΚΑΔ» : Μολυσμένοι και Μη (Μια μικρή διδακτική Ιστορία).

δ)   Κορωνοϊός - Οι ακάλυπτοι «ΚΑΔ» στα χρόνια της χολέρας (Σαν παραμύθι). ]

ε)   Κορωνοϊός - «Εγώ δικαιούμαι;» (Ρεπορτάζ).

Στο ίδιο «μήκος κύματος»

Εμείς και ο….Covid19  ( του Κωστή Ν. Ντρούκας, MSc, Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων )

Η λειτουργία της Αγοράς ( σχεδόν όλη Κλειστή )

Παρατείνετε το κλείσιμο των ιδιωτικών επιχειρήσεων έως την 11η Απριλίου [29-03-2020]

Διευκρινίσεις ως προς την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των κλάδων των λαϊκών αγορών [27-03-2020]

Υπ. Ανάπτυξης: Έλεγχοι αγοράς [27-03-2020]

Έλεγχος Εφαρμογής των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου Α΄64/14-03-20 και Α΄68/20-03-2020

Νέες οδηγίες προς τα super market για την πώληση προϊόντων ατομικής προστασίας

Ά. Γεωργιάδης: Δεν πρόκειται φέτος να υπάρξει η καθιερωμένη Πασχαλινή έξοδος

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας για τις επιπτώσεις του COVID-19

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι επιχειρήσεις ανησυχούν ιδιαιτέρως για το οικονομικό τους μέλλον, ενώ παράλληλα ζητούν τη στήριξη του ελληνικού κράτους αναφορικά με την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους προς τους φορείς του δημοσίου και τις τράπεζες, καθώς και για την ενίσχυσή τους ως προς τις πληρωμές των εργαζομένων τους.  Ταυτόχρονα, ανέδειξαν την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων από το κράτος για τον περιορισμό της εξάπλωσης του φαινομένου, με στόχο την άμεση ανάκαμψή τους.

 

 ⥢⥤

 

 

 

2 )   Φόροι, Εισφορές και Επιδόματα στην εποχή του Κορωνοϊού

ΚΑΔ που υπάγονται σε προστασία

Αλλαγή στον ΚΑΔ των λογιστών - Στα μέτρα και οι ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας εφόσον τα έσοδα είναι μεγαλύτερα από τον κύριο ΚΑΔ

Αναλυτικά δείτε :

α) Α.1053/2020 Όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση Α.1062/2020

β) Α.1054/2020 Όπως τροποποιήθηκε με την  Α.1063/2020) και ισχύει από 21-03-2020

Αναστολή συμβάσεων εργασίας και Αποζημίωση «ειδικού σκοπού»

Καταρχήν δείτε ( μαζί με τα σχόλια/απορίες )  : Κορωνοϊός: 35 απαντήσεις για εργοδότες και εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν ή πλήττονται βάσει ΚΑΔ

(Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς και Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης )

12998/232/23-3-2020 Μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, των οποίων ή έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ ν, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19

[ Μια σύνοψη έχει ως εξής ]

Α1: Επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα, με εντολή δημόσιας αρχής.

1.  [ Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας ] Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν αριθμό μητρώου εργοδότη (ΑΜΕ) στον e- ΕΦΚΑ, των οποίων απαγορεύτηκε η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής, δεν οφείλουν να παρέχουν την εργασία τους και οι επιχειρήσεις – εργοδότες δεν οφείλουν αποδοχές, λόγω του ότι η απαγόρευση λειτουργίας της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, με εντολή δημόσιας αρχής, συνιστά γεγονός ανωτέρας βίας.
 Στην περίπτωση αυτή, οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τελούν σε αναστολή, για  όσο χρονικό διάστημα ισχύει η εντολή της δημόσιας αρχής, για απαγόρευση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Ειδικές περιπτώσεις :

α) Οι συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που λήγουν μετά την απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, τίθενται  σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται.
β)  Άδειες άνευ αποδοχών που έχουν συμφωνηθεί, μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών, αίρονται αυτοδικαίως.

2. [ Έκτακτη οικονομική ενίσχυση Εργαζομένων ] Οι εργαζόμενοι, λαμβάνουν  ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους οκτακοσίων ευρώ (800€), η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

 3. [ Ασφαλιστική Κάλυψη των Εργαζομένων ]  Παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη υπολογιζόμενη επί των ονομαστικών μισθών τους για χρονικό διάστημα 45 ημερών, η οποία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της προηγούμενης περίπτωσης, υποχρεούνται να υποβάλλουν τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) για τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.

4. [ Δεσμεύσεις Επιχειρήσεων ]

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

Προσοχή :

Οι καταγγελίες των συμβάσεων εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από 18/3/2020 (ημερομηνία δημοσιοποίησης του μέτρου) και εφεξής είναι άκυρες.

5. [ Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού]

(1) Υπεύθυνη Δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr). 

Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης [ απαλλάγη από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020 ].

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης πραγματοποιείται εντός του χρονικού διαστήματος από 1/4/2020 μέχρι και 10/4/2020,  ανάλογα με τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ των εργαζομένων ( την 1/4/2020 το 1, κ.ο.κ )

(2 )    Υπεύθυνη Δήλωση επιχειρήσεων-εργοδοτών για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους

Υποχρεούνται να υποβάλλουν από 24/3/2020 έως και 31/3/2020 υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνουν:

α) την αναστολή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με εντολή δημόσιας αρχής βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες  από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ισχύουν κάθε φορά, β) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου  ακινήτου, εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου,γ) τους  εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και δ) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με καταγγελία, είτε με οικειοθελή αποχώρηση.

Προσοχή :

α) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, από 24/3/2020 έως και 31/3/2020 στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

β) Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση, κηρύσσονται έκπτωτοι  από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

Α.2. Επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται σημαντικά, βάσει ΚΑΔ κύριας δραστηριότητας  ή δευτερεύουσας βάσει των ακαθάριστων εσόδων έτους 2018.

1. [ Αναστολή συμβάσεων εργασίας ] Επιχειρήσεις-εργοδότες, που πλήττονται σημαντικά, δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας, μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους,  που  εργάζονται σε αυτούς  κατά την 21/3/2020 και για συνεχόμενο ανέκκλητο χρονικό διάστημα σαράντα πέντε (45) ημερολογιακών ημερών.  

Το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, μπορεί να εφαρμοστεί, μέχρι ένα (1) μήνα από την ημερομηνία δημοσίευσης, της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α΄68), δηλαδή από 21/3/2020 μέχρι και την 20/4/2020, προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές ανάγκες τους στο δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας  σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων. 

Ειδικές περιπτώσεις :

α) Συμβάσεις εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, που δεν έχουν λήξει μέχρι την 21/3/2020    μπορούν να τίθενται σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για τον συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται μετά την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής τους . 

β)     Ο επιχειρήσεις - εργοδότες που αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους, δύνανται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους να κάνουν χρήση των διατάξεων των άρθρων ένατου και δέκατου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α’ 68), δηλαδή ορισμό προσωπικού ασφαλούς λειτουργίας [ α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ' ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα, β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης, γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.]

ή και μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου.

2. [ Έκτακτη οικονομική ενίσχυση Εργαζομένων ] Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, λαμβάνουν  ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους οκτακοσίων ευρώ (800€), η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Προσοχή :

Οι εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία σε ατομικές επιχειρήσεις, σε επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους/λογιστές, ερευνητές, εκπαιδευτικούς) και σε ελεύθερους επαγγελματίες/επιτηδευματίες (όπως υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους) είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, εφόσον τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας από τους ανωτέρω εργοδότες τους και εφόσον των συγκεκριμένων εργοδοτών ο Κωδικός Αριθμός δραστηριότητας ΚΑΔ συμπεριλαμβάνεται στους πληττόμενους κλάδους σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Υπουργείο Οικονομικών. Η διαδικασία και οι λοιπές προβλέψεις  είναι  σύμφωνες με το σύνολο των Α2.

3. [ Ασφαλιστική Κάλυψη των Εργαζομένων ]   Για τους εργαζόμενους,  επιχειρήσεων –εργοδοτών, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, υπολογιζόμενη επί των ονομαστικών μισθών τους, για χρονικό διάστημα 45 ημερολογιακών ημερών, η οποία καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες, υποχρεούνται να υποβάλλουν τις ΑΠΔ για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή.

4. [ Δεσμεύσεις Επιχειρήσεων ]

α) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της αναστολής συμβάσεων εργασίας, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη.

β) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης, υποχρεούνται, μετά τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν, για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής (δηλαδή για 45 ημέρες), τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, που σημαίνει τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας κατά την 21/3/2020, οπότε και μπορεί να κάνει χρήση του εν λόγω μέτρου. Στην έννοια του ιδίου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας λήγει μετά τη λήξη της αναστολής.

5.  [ Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού]

(1 )  Υπεύθυνη Δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.yeka.gr). 

Η υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, μπορεί να γίνει από την 1/4/2020 μέχρι και την 30/4/2020 και σε κάθε περίπτωση, μετά τη γνωστοποίηση σε αυτόν, της αναστολής της σύμβασης εργασίας του.

(2)    Υπεύθυνη Δήλωση επιχειρήσεων - εργοδοτών για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, υποχρεούνται να υποβάλλουν, από 24/3/2020 έως και 20/4/2020, υπεύθυνη δήλωση στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία δηλώνουν:

α) ότι πλήττονται σημαντικά, β) τους  εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή, γ) τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με καταγγελία, είτε με οικειοθελή αποχώρηση.

Προσοχή :

α) Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αυθημερόν στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

β) Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες δεν υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση, κηρύσσονται έκπτωτοι από την υπαγωγή τους στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

γ) Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις-εργοδότες, που δεν κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, υπάγονται στα μέτρα αναστολής οφειλών δόσεων ή ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής και κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο.

6. [ Τηλεργασία ]

[ Δείτε και Το νομοθετικό πλαίσιο για την τηλεργασία [11-02-2020] ]

Εργαζόμενοι με τηλεργασία, δεν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Προσοχή :

 Κατ‘ εξαίρεση οι επιχειρήσεις-εργοδότες, δύνανται να συμφωνήσουν με τους εργαζόμενούς τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, την παροχή εργασίας με τηλεργασία, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης. Η παρεχόμενη αυτή εργασία, με τηλεργασία, πρέπει πριν την έναρξη πραγματοποίησης της να δηλωθεί στο  έντυπο ειδικού σκοπού για την εξ αποστάσεως εργασία που τηρείται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και να είναι αμειβόμενη από τον εργοδότη αναλογικά, με βάση τις καταβαλλόμενες μικτές αποδοχές του εργαζομένου του. Στην περίπτωση που δεν δηλωθεί, ως ανωτέρω, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 24 του νόμου 3996/2011, όπως ισχύει.

Το ποσό των καταβαλλόμενων αποδοχών για την εργασία αυτή, μπορεί να φθάνει έως το ύψος των αποδοχών για την νομίμως παρεχόμενη εργασία τους, αφαιρουμένου του ποσού της δικαιούμενης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.     

Για τις αποδοχές που αντιστοιχούν στην παροχή της ανωτέρω εργασίας, υποβάλλεται ΑΠΔ και οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό καλύπτονται από τον εργοδότη.

7.  [ Καταβολή ποσού πλέον της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ]

Επιχειρήσεις - εργοδότες δύνανται να καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους, δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιπλέον ποσό,  και σε κάθε περίπτωση μέχρι του ποσού των μεικτών καταβαλλόμενων αποδοχών τους,  εξ ελευθεριότητας . Για το επιπλέον ποσό αυτό, υποβάλλεται ΑΠΔ και καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στο επιπλέον ποσό αυτό.

Α.3. Μέτρα στήριξης των εργαζομένων των επιχειρήσεων-εργοδοτών που ανέσταλη η επιχειρηματική τους δραστηριότητα [ ανωτέρω Α1 ] ή που πλήττονται σημαντικά  [ ανωτέρω Α2 ], και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν λυθεί, είτε με οικειοθελή αποχώρηση, είτε με καταγγελία εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020

Οι εργαζόμενοι αυτοί των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί, εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020, είτε με οικειοθελή αποχώρηση, είτε με καταγγελία, λαμβάνουν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους οκτακοσίων ευρώ (800€), με τη διαδικασία που ορίζεται [ Δείτε ανωτέρω  Α1 και Α2 ]  εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Προσοχή :

Οι ανωτέρω εργαζόμενοι, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος  τακτικής ανεργίας. 

« Έντυπο Μετακίνησης» - Εναλλακτικός τρόπος συμπλήρωσης και εις την Αγγλική γλώσσα. [ Προσοχή : Τελεί υπό έγκριση ]

 
Παρατάσεις

Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων - Πλήρης οδηγός

Αφορά :

Α. Επιχειρήσεις  [ που έχουν ενεργό, Κ.Α.Δ. στις 20/03/2020 από τους αναφερόμενους στη σχετική λίστα ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα Κ.Α.Δ. δευτερεύουσας δραστηριότητας (από τους αναφερόμενους στον πίνακα της απόφασης Α. 1062/2020) είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ στις 20/3/2020 ]

Παρατάσεις φορολογικών υποχρεώσεων, που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και την 30/4/2020 : Παρατείνονται έως 31.8.2020

Παρατάσεις ασφαλιστικών υποχρεώσεων : Ασφαλιστικών εισφορών περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 - Δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και  έως 31/10/2020 αντίστοιχα

Υποβολή Α.Π.Δ. (προσοχή, δεν υπάρχει παράταση υποβολής)

Αυτοτελώς απασχολούμενοι,ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες :

Τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020

Εξοφλούνται τμηματικά σε τέσσερις (4) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9/2020.

Β.1. Φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα

Παρατάσεις φορολογικών υποχρεώσεων, που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και την 30/4/2020 : Παρατείνονται έως 31.8.2020

Β.2. Μισθωτοί των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή

Παρατάσεις φορολογικών υποχρεώσεων, που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και την 30/4/2020 : Παρατείνονται έως 31.8.2020

Και επίσης ( νέο ) :

Παράταση καταβολής φορολογικών οφειλών μέχρι τις 10 Απριλίου για φορολογούμενους άνω των 70 ετών ή με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

Εκπτώσεις

  Δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί, ούτε έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις για έκπτωση 25%, σε όσους, πληρώσουν. Αναμένουμε …..

Προσοχή :

Σήμερα 10 π.μ θα ανακοινωθούν μάλλον, τα νέα μέτρα για την στήριξη της Οικονομίας  ( δηλαδή ήδη τώρα που διαβάζετε μπορεί να έχουν ανακοινωθεί )

 

 

 

Πίνακας του Ρενέ Μαγκρίτ «Οι ερωτευμένοι» ή «Οι Εραστές ΙΙ» ( έτος 1928 )

 

«Επίδομα κατάρτισης» αντί Αποζημίωσης «ειδικού σκοπού»

[ 800 και στο χέρι – 600 με voucher εκπαίδευσης -  800 και στο χέρι ]

Σταϊκούρας: Επίδομα 600 ευρώ σε μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς, λογιστές, μέσω προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων [27-03-2020]

Ά. Γεωργιάδης σχετικά με το voucher εκπαίδευσης των 600 τα αντισηπτικά τις μάσκες και την επάρκεια τροφίμων

Κ.Κόλλιας : Οι επιστήμονες θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν πρόσβαση στα 800€

Γ. Τσακίρης: Επιδότηση 100% των επιτοκίων όλων των επιχειρηματικών δανείων στις επιχειρήσεις που δεν είναι ατομικές ή αυτοαπασχολούμενοι. Αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ

Αρκετοί Συλλογοι Λογιστών προς τιμή τους, έχουν αποφασίσει τα 600 ευρώ του voucher εκπαίδευσης, να το δωρίσουν για την καλύτερη λειτουργία της Υγείας.

Προσοχή :

Σήμερα 10 π.μ θα ανακοινωθούν μάλλον, τα νέα μέτρα για την στήριξη της Οικονομίας  ( δηλαδή ήδη τώρα που διαβάζετε μπορεί να έχουν ανακοινωθεί ) και όπως όλα δείχνουν θα είμαστε στο «800 και στο χέρι ».

Επίδομα Ανεργίας

ΟΑΕΔ: Όλες οι προϋποθέσεις για δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας

ΟΑΕΔ: Ηλεκτρονικά η έκδοση δελτίου ανεργίας και η αίτηση επιδότησης ανεργίας από αύριο

Επίδομα Παιδιού

Αίτηση Α21: Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα

Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού, θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ https://www.idika.gr/epidomapaidiou ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Η πρώτη δόση του 2020 θα καταβληθεί την 31η Μαρτίου, τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα (όπως έχει πλέον καθιερωθεί για την καταβολή των επιδομάτων), για όσους υπέβαλαν αίτηση έως τις 16/03 και έχει εγκριθεί η αίτησή τους.

Φ.Π.Α

ΑΑΔΕ: Εγκύκλιος για μείωση συντελεστή ΦΠΑ σε 6% στα προϊόντα ατομικής υγιεινής

«Κορωνοϊκες» Υποχρεώσεις

Υποβολή στο Π.Σ. Εργάνη, δεδομένων εντύπων Ε4-Συμπληρωματικός ωραρίου, Ε8 και Ε12 e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ αναγγελία, για το διάστημα από 1.4.2020 έως και 10.4.2020, βάσει του άρθ. 4 της Π.Ν.Π. 11.3.2020 [11-05-2020]

Υποβολή στο Π.Σ. Εργάνη εντύπου 11.1 - Απολογιστικό Έντυπο Γνωστοποίησης Στοιχείων Λήψης Άδειας Ειδικού Σκοπού και Συσχετιζόμενης Κανονικής Άδειας του άρθρου 4 παρ. 3στ της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 55/ 11.03.2020), για τη χρήση άδειας ειδικού σκοπού από τους εργαζομένους [15-04-2020]

Υποβολή στο Π.Σ. Εργάνη, δεδομένων εντύπων Ε4-Συμπληρωματικός ωραρίου, Ε8 και Ε12 e-ΟΙΚΟΔΟΜΩ αναγγελία, για το διάστημα από 11.3.2020 έως και 31.3.2020, βάσει του άρθ. 4 της Π.Ν.Π. 11.3.2020 [10-04-2020]

Υποβολή πρώτης δήλωσης από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης και διανομής φαρμακευτικών προϊόντων και μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής στην ελληνική επικράτεια, για τα αποθέματά τους σε: χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια [16-03-2020]

Επιπλέον δείτε

ΕΦΕΕΑ: 13 απαντήσεις σε κύρια ερωτήματα από τον Νίκο Καβουρινο

Δείτε σε μαγνητοσκόπηση την εκπομπή «επί της ουσίας» με τα εργασιακά θέματα λόγω κορωνοϊού

⥢⥤

 

 

3)  Επιχειρήσεις και Ρευστότητα ( Επιταγές, «Ανοιχτοί Λογαριασμοί» και Χρηματοδότηση )

 

  Μεταχρονολογημένες επιταγές: Αναστολή λήξης για 75 ημέρες - Αντιμετώπιση του ζητήματος σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Προσοχή : 

α) «Μετρήστε » τις επιταγές που εκδώσατε και δεν έχουν λήξει ακόμα, ώστε να τα καταχωρήσετε σε ειδική εφαρμογή της Τειρεσίας Α.Ε., για να «προστατευτούν»

β) «Μετρήστε » τις επιταγές που σας έδωσαν πελάτες σας και εσείς έχετε δώσει σε προμηθευτές ή τράπεζες και δεν έχουν λήξει ακόμα, ώστε να δείτε την «έκθεση» σας απέναντι στους προμηθευτές ή τράπεζες.

 Ρυθμίσεις που θα γίνουν, με βάση το «Δελτίο Τύπου », του Υπουργείου Οικονομικών (, μετά από διαβούλευση με φορείς της αγοράς, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ) :

1. Από την έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και μέχρι την 31η Μαΐου 2020 για τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή πληγεί δραστικά από την επιδημία του COVID-19, με βάση τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, αναστέλλονται οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την ημερομηνία λήξης εκάστου αξιογράφου.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις για τις οποίες θα ανασταλεί η δραστηριότητά τους ή θα περιληφθούν στις δραστικά πληττόμενες επιχειρήσεις κατά το μήνα Απρίλιο του 2020 από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της συμπερίληψης των συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Το μέτρο ισχύει για όλα τα αξιόγραφα που θα προσκομιστούν ηλεκτρονικά από τους εκδότες τους στις τράπεζες εντός τριών εργάσιμων ημερών από την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσω ειδικής εφαρμογής της Τειρεσίας Α.Ε., ανεξαρτήτως αν η επιχείρηση περιλαμβάνεται σήμερα στις πληττόμενες ή θα περιληφθεί σ’ αυτές στο μέλλον.
2. Οι κομιστές αξιογράφων που δεν δραστηριοποιούνται σε πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας θα έχουν δικαίωμα να ενταχθούν ατομικά (οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις με βάση μόνο τον ΑΦΜ τους), στις πληττόμενες επιχειρήσεις και να λάβουν ασφαλιστικές και φορολογικές αναστολές από την 1η Απριλίου και εντεύθεν αν το σύνολο των αξιογράφων που αναστέλλονται είναι μεγαλύτερο του 20% του μέσου μηνιαίου τζίρου τους το 2019, με την εξαίρεση επιχειρήσεων που υπάγονται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του τζίρου τους στη διάρκεια της κρίσης. Οι ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν το συγκεκριμένο μέτρο θα προβλεφθούν με υπουργική απόφαση.
3. Στο πλαίσιο των τραπεζικών προϊόντων με εγγυοδοσία από πόρους του ΕΣΠΑ ή μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που προετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα προβλεφθεί η δυνατότητα λήψης κεφαλαίου κινήσεως στους εκδότες ή/και τους κομιστές μεταχρονολογημένων επιταγών, για τη διευκόλυνση της άμεσης αποπληρωμής τους.

[ Χρειάζεται καταρχήν εξειδίκευση και έπειτα άμεση υλοποίηση, δεν είναι καιρός για «ευχολόγια » ]
Αναμένεται η «Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί εντός της ημέρας.( δεν έχει εκδοθεί ακόμα ) », μετά την οποία θα επανέλθουμε αναλυτικά.

Ερώτημα :
Με τους «Ανοιχτούς Λογαριασμούς», τι θα κάνουμε, δεν πρέπει να προβλεφθεί κάτι ;

Δείτε επίσης

ΔΕΗ - Έκτακτα μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης και βελτίωσης της εξυπηρέτησης

Προσοχή :

Σήμερα 10 π.μ θα ανακοινωθούν μάλλον, τα νέα μέτρα για την στήριξη της Οικονομίας  ( δηλαδή ήδη τώρα που διαβάζετε μπορεί να έχουν ανακοινωθεί )

 

⥢⥤

 

 

 

 

4) Προστασία σε όλους, εκτός  των « Λακεδαιμονίων »

«Όταν οι ναζιστές ήρθαν για να πάρουν τους κομμουνιστές, σιώπησα επειδή δεν ήμουν κομμουνιστής. 
Όταν φυλάκισαν τους σοσιαλδημοκράτες, σιώπησα γιατί δεν ήμουν σοσιαλδημοκράτης. 
Όταν ήρθαν να πάρουν τους συνδικαλιστές, σιώπησα γιατί δεν ήμουν συνδικαλιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους σιώπησα γιατί δεν ήμουν Εβραίος
Όταν ήρθαν να συλλάβουν εμένα, δεν υπήρχε πια κανείς για να διαμαρτυρηθεί».

Martin Niemoeller (1892-1984)

[ Πηγή : https://www.alfavita.gr/kosmos/280219_otan-irthan-na-paroyn-emena-ena-yperoho-poiima-poy-den-einai-toy-mpreht  ]

 Στο άρθρο « Κορωνοϊός – «ΚΑΔ» : Μολυσμένοι και Μη (Μια μικρή διδακτική Ιστορία).» μεταξύ άλλων γράφω : « Να προστατεύσουμε όλους τους ΚΑΔ ( ή έστω να χρησιμοποιήσουμε άλλα ρεαλιστικά «τεστ διάγνωσης» ), γιατί όλοι ( ή σχεδόν όλοι ) είναι «μολυσμένοι» …».

  Περί αποκλεισμού ( από την προστασία )  των Ορκωτών Λογιστών

Δραστηριοποιούνται γύρω στις πενήντα εταιρείας και μόνο 6-7 από αυτές είναι μεγάλες. Αρκετές δε από αυτές, είναι πολύ μικρές ……

Υπάγεται ο ΚΑΔ 69.20 Δραστηριότητες Λογιστικής, τήρησης βιβλίων και λογιστικού ελέγχου παροχή φορολογικών συμβουλών, εκτός Υπηρεσίες οικονομικού ελέγχου (69.20.1)

Περιμένουμε (;;)  τις αντιδράσεις/ανακοινώσεις  ( εφόσον εκτιμούν το άδικο του αποκλεισμού, φυσικά ) από το Ο.Ε.Ε. και  τις Παρατάξεις του.

Μην στενοχωριέσαι μου είπε κάποιος φίλος μου ( τηλεφωνικώς βέβαια ), δεν έχετε ανάγκη εσείς οι Ορκωτοί, άλλωστε  έως την επόμενη εβδομάδα θα είναι όλοι οι «ΚΑΔ» υπό «Προστασία» ……

 

⥢⥤

 

  

 

 

5)    Το « Going Concern» μας αφορά δυστυχώς όλους…

 

ΕΛΤΕ

 ΕΛΤΕ - Σημαντικά σημεία ενόψει του αντίκτυπου του κορωνοϊού στους ελέγχους των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών

« Η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Φορέων Εποπτείας των Ελεγκτών - ΕΦΕΕ (Committee of European Auditing Oversight Bodies - CEAOB) επισημαίνει τις ακόλουθες σημαντικές περιοχές ενόψει του αντίκτυπου του κορωνοϊού (Covid-19) στους ελέγχους των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών.
Απόκτηση επαρκών κατάλληλων ελεγκτικών τεκμηρίων ….

Οι περιορισμοί στην πρόσβαση και στα επαγγελματικά ταξίδια, καθώς και η περιορισμένη διαθεσιμότητα του προσωπικού λόγω θεμάτων υγείας ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα του ελεγκτή να αποκτήσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια….

Going Concern - Οι ελεγκτές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην εκτίμηση της εταιρείας σχετικά με την ικανότητά της να συνεχίσει ως Going Concern. Δεδομένων των σημερινών συνθηκών, αυξήθηκε τόσο η αβεβαιότητα σχετικά με τις προβλέψεις για τις οικονομίες παγκοσμίως όσο και η αβεβαιότητα σχετικά με τις προοπτικές για πολλές επιχειρήσεις, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την αξιολόγηση των ελεγκτών…..
- Μεταγενέστερα γεγονότα - Για τις περισσότερες εταιρείες η κρίση εμφανίστηκε μόνο μετά το τέλος του οικονομικού τους έτους. Οι ελεγκτές θα πρέπει να αξιολογήσουν εάν η γνωστοποίηση που παρέχεται από την εταιρεία σχετικά με τον ποσοτικό και ποιοτικό αντίκτυπο της επιδημίας Covid-19 στις δραστηριότητες, την οικονομική της κατάσταση και τις μελλοντικές οικονομικές της επιδόσεις είναι κατάλληλη ενόψει του ισχύοντος πλαισίου χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και αναφοράς και ενδέχεται να χρειαστεί να συμπεριλάβουν στην έκθεσή τους μια σχετική παράγραφο με θέμα έμφασης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ελεγκτές ενδέχεται να χρειαστεί να τροποποιήσουν ανάλογα τις εκθέσεις τους…..»

NFRD - Δημόσια διαβούλευση για τις μη χρηματοοικονομικές πληροφορίες από μεγάλες επιχειρήσεις

 

Tax Flash

  Tax Flash - Δημοσίευση από τον ΟΟΣΑ συστάσεων φορολογικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του COVID-19

Ο ΟΟΣΑ δημιούργησε μια ιστοσελίδα αναφορικά με την εξάπλωση του COVID-19, παρουσιάζοντας πληροφορίες και εθνικά προφίλ αναφορικά με την εξάπλωση του ιού, καθώς και προτεινόμενες πολιτικές λύσεις σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων η φορολογική πολιτική και διοίκηση.

 

  Tax Flash: Πρόταση της Επιτροπής για την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής του δημοσιονομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού

 

 

⥢⥤

 

 

  

 

6) Οι προθεσμίες στην εποχή του Κορωνοϊού

 

Καταρχήν δείτε :

(Upd) Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Μαρτίου 2020

Επίσης δείτε :

Παρατάσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων - Πλήρης οδηγός

Η απόφαση για τις παρατάσεις των δηλώσεων ΦΣΚ, τέλους πλαστικής σακούλας, φόρου διαμονής, φόρου κληρονομιών

Δημοσιεύθηκε και η απόφαση για την παράταση της προθεσμίας υποβολής των «Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» και της δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής

Κτηματολόγιο: Πως συνεχίζεται η κτηματογράφηση εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού - Οδηγίες προς τους πολίτες

Αναστέλλονται οι δεσμευτικές προθεσμίες σε 12 Δράσεις του ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020

Αμοιβές πληρωμάτων εμπορικών πλοίων: Αναστέλλεται μέχρι 31-08-20 η εφαρμογή της Α 1099/19

 

⥢⥤

 

 

 

 

7 ) Αξίζουν την προσοχή μας………….

 

ΠΟΦΕΕ: Ερώτημα προς τον ΕΟΔΥ για τον τρόπο λειτουργίας και τη λήψη μέτρων λογιστικών γραφείων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19

Επίσης δείτε : Αρθρα Οδηγίες και μέτρα πρόληψης σε εργασιακούς χώρους [13-03-2020]

ΕΦΕΤ: Τρόφιμα και κορωνοϊός. Μας ρωτάτε, σας απαντάμε 

 Η ΕΕΤ ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για την αύξηση του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ

αυξάνουν από τη Δευτέρα, 30 Μαρτίου και έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020 το όριο των ανέπαφων (contactless) συναλλαγών καρτών χωρίς τη χρήση ΡΙΝ στο ύψος των 50 ευρώ, έναντι 25 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

⥢⥤

 

 

 

8) «Μένουμε Σπίτι» - «Σκεφτόμαστε Αισιόδοξα » - «Εμψυχώνουμε τους γύρω μας»

 

«Ήμουν λυπημένος που δεν είχα παπούτσια, μέχρι που συνάντησα κάποιον που δεν είχε πόδια.» Περσική παροιμία

( Πηγή : https://www.gnomikologikon.gr/contradict.php  )

www.shedia.gr

Η φτώχεια δεν κάνει διακρίσεις. Ο αριθμός των συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας που βιώνει τη φτώχεια στις πιο ακραίες της μορφές έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να διαβαίνουν το κατώφλι της «σχεδίας». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν –όχι απαραιτήτως άσχετα με το γήρας– προβλήματα υγείας.

Αν ζεις εκτός διάθεσης της «σχεδίας» ή δεν έχεις πρόσβαση στον πωλητή της περιοχής σου ή επιθυμείς η εταιρεία στην οποία εργάζεσαι να υποστηρίξει το πρόγραμμα «Συνδρομή Αλληλεγγύης» και, μέσω αυτού, συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας, τότε μπορείς γίνεις συνδρομητής συμπληρώνοντας το Δελτίο Συνδρομής (πατήστε εδώ) με τα στοιχεία επικοινωνίας σου.

#DigitalSolidarityGR - Μεγαλώνει διαρκώς η αλυσίδα της ψηφιακής αλληλεγγύης

Digitalsolidarity.gov.gr

Μένουμε σπίτι, δεν είμαστε μόνοι αξιοποιώντας τις ευκαιρίες για εξ αποστάσεως εργασία, εκπαίδευση και ψυχαγωγία, που προσφέρει το digitalsolidarity.gov.gr του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ανταποκριθεί περισσότερες από 50 επιχειρήσεις και φορείς, προσφέροντας υπηρεσίες δωρεάν ή με χαμηλότερο κόστος.

Δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία και περιοδικά, δωρεάν online κινηματογραφικές παραγωγές, δωρεάν πρόσβαση για Video Streaming και Enterprise Video Streaming για να βοηθηθούν επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, εργαλεία για εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους «ψηφιακή πλατφόρμα», συστήματα τηλεδιάσκεψης, συστήματα τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης, …..


 

 

 

Πάμπλο Πικάσο: Η ανάγνωση, 1953
[ Το διάβασμα ως πνευματική διαδικασία λαμβάνει χώρα μεταξύ δύο κόσμων, του υπαρκτού και του φαντασιακού. ….. Εν μέρει η μούσα του Πικάσο βρίσκεται στον κόσμο του τώρα και εν μέρει στον κόσμο του βιβλίου. Χαρακτηριστική είναι η αφοσίωσή της στο κείμενο που διαβάζει…]
( Πηγή :
https://www.dw.com/el/ζωγράφοι-που-εμπνεύστηκαν-από-το-διάβασμα/g-44306683 ]

 

Υγεία και  Δύναμη

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης