Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανοδική χρηματιστηριακή κίνηση και λόγω ομολόγων

26 Μάρτιου 2020 Σχόλια
Ανοδική χρηματιστηριακή κίνηση και λόγω ομολόγων
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η άρση του ποσοτικού περιορισμού επί του όγκου των ομολόγων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εξήγγειλε η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε σε ράλι τις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων και ιδιαίτερα των ελληνικών 10ετών. Η ζήτηση αυξήθηκε θεαματικά κατά την Πέμπτη ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων και τα spreads έναντι των γερμανικών αποκλιμακώθηκαν. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο 1,79% με πτώση της τάξης του 26% από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ πτώση άνω του 30% σημείωσε η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου η οποία διαμορφώνεται στο 1,24%

Άνοδος και στο χρηματιστήριο

Το ελληνικό χρηματιστήριο κέρδισε από την άνοδο που είχαν οι ευρωπαϊκές αγορές την προηγούμενη ημέρα και δεν είχε προλάβει το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της αργίας της Εθνικής Εορτής.

Στην Ελλάδα, οι τραπεζικές μετοχές φαίνεται ότι ευνοούνται από τις ρυθμίσεις του προγράμματος QE για τα ελληνικά ομόλογα και έτσι πριμοδοτήθηκαν με σημαντική ανοδική κίνηση πάνω από 17%. Ωστόσο, χρηματιστηριακοί αναλυτές θεωρούν ότι η άνοδος αυτή είναι συγκυριακή κίνηση. Τα προβλήματα που θα προκύψουν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ιδιαίτερα οι λύσεις που προκρίνονται (διαγραφές) μόνο καλό δεν κάνουν στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
 
Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική άνοδο 3,78% στις 573,35 μονάδες με αξία συναλλαγών στα 92,3 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 70 έκλεισαν ανοδικά και οι 35 πτωτικά. Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκαν κατά 4,18%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τραπεζες ‘’εκτοξεύθηκαν’’ κατά 17,54% , ο κλάδος Ταξιδιών-Αναψυχής (7,29%), τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (7,14%) και τα Χρηματοοικονομικά προϊόντα κατά 6,44%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι  η μεγάλη μεταβλητότητα θα συνεχιστεί σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο για τον ιό και μέχρι να ανακοπεί η επέλασή του.

Μεγάλη άνοδο στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές με αρνητικές εκτιμήσεις για ανεργία


Η έντονη ανοδική κίνηση και των αμερικανικών αγορών (λόγω του αμερικανικού προγράμματος στήριξης 2 τρις δολαρίων ΗΠΑ) δημιούργησε χρηματιστηριακό ενθουσιασμό και ώθησε υψηλότερα τις αμερικανικές μετοχές και τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για την ανεργία και τη βιομηχανική παραγωγή παραμένουν απογοητευτικές.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης