Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εμείς και ο….Covid19

25 Μάρτιος 2020
Εμείς και ο….Covid19


Κωστής Ν. Ντρούκας, MSc

Οικονομολόγος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
www.knnconsulting.com | www.transferpricing.gr

Θέμα: Εμείς και ο….Covid19

Μια εταιρεία που έχει πληγεί σημαίνει ότι:
α) Έχει κλείσει και δεν μπορεί να προβεί σε συναλλαγές. Δεν μπορεί να τιμολογήσει άρα δεν μπορεί να εισπράξει.
Τα πάγια-σταθερά έξοδα «τρέχουν»…..

β) Δεν έχει κλείσει, μπορεί να συναλλάσσεται, όμως οι πωλήσεις της παρουσιάζουν αναπάντεχα σημαντική μείωση. Άγνωστο αν μπορεί και πόσο θα εισπράξει…..
Τα πάγια-σταθερά έξοδα «τρέχουν»….

γ) Δεν έχει κλείσει, έχει παράσχει στο παρελθόν υπηρεσίες (ή/και εμπορεύματα), οι οποίες παραμένουν ανείσπρακτες (είτε με τη μορφή «Υπόλοιπα Πελατών» είτε με τη μορφή «Επιταγές Εισπρακτέες».
Άγνωστο πότε και πόσο θα εισπράξει….
Συνεχίζει να παράσχει υπηρεσίες ασταμάτητα, γιατί αφορά σε κλάδο που η παροχή υπηρεσιών δεν μπορεί να σταματήσει….
Άρα απαιτείται να απασχολεί και τους παραγωγικούς της πόρους (προσωπικό κ.τ.λ.).
Τα πάγια-σταθερά έξοδα «τρέχουν»…..

δ) Οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση που αποτελεί πελάτη ή προμηθευτή στην επιχειρηματική αλυσίδα των παραπάνω περιπτώσεων….Ντόμινο…..
Τα πάγια-σταθερά έξοδα «τρέχουν»…...

Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε, δείχνει νομοτελειακό λοιπόν, ότι με εξαίρεση ίσως ορισμένους κλάδους, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα
α) ρευστότητας και
β) διοικητικής οργάνωσης (καλό το σενάριο εξ’ αποστάσεως……αλλά στην πράξη έχει και αυτό τις αδυναμίες του…)

Οπότε τι κάνουμε…..; Μάλλον κοιτάμε μέσα μας….

Το κράτος, λίγο πολύ, θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει….Και ίσως, επειδή το πρόβλημα είναι παγκόσμιο… κατά καιρούς θα βλέπουμε πρωτάκουστες «λύσεις», «πακέτα» βοήθειας και διακρατικούς σχεδιασμούς που η γενιά μου τουλάχιστον δεν έχει ξαναδεί….
Ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι πολλά «όπλα»….. Για να είμαστε και δίκαιοι, σε γενικές γραμμές ήδη τα εξαγγελθέντα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Ας ελπίσουμε ότι οι όποιες αστοχίες/παραβλέψεις θα εξαλειφθούν….

Το ταγκό όμως θέλει δύο….. δεν φτάνει μόνο το κράτος….Απαιτείται και η δική μας πρωτοβουλία…Απαιτείται και η δική μας σύνεση, προσπάθεια, φιλότιμο, ανθρωπιά…και άρα αυτό που λέγεται, ή μάλλον ας το ονομάσουμε τώρα, «ηγετική επιχειρηματικότητα»….
Να λειτουργήσουμε όλοι, σαν μικροί ηγέτες, σαν πρότυπα!. Στο επιχειρηματικό μας περιβάλλον, στους πελάτες, στους προμηθευτές, στο προσωπικό μας…. Θα είναι οι ίδιοι που όταν βγει το «ουράνιο τόξο» (πάντα βγαίνει, η φύση δεν κάνει εκπτώσεις…) θα ξανασυνεργαστούμε…. Θα είναι οι ίδιοι που θα κάνουμε τις συναντήσεις μας από κοντά, θα είναι οι ίδιοι που θα ξανασφίξουμε το χέρι….θα είναι οι ίδιοι που θα θέλουμε να πουλήσουμε…και θα είμαστε οι ίδιοι που θα θέλουν να αγοράσουμε….. Θα είναι όλα τα ίδια….  

Από την Καινή Διαθήκη μέχρι τις….ενδοομιλικές συναλλαγές……μια «αρχή» δρόμος……..Αρχή των ίσων αποστάσεων…ή (ελαφρώς παραφρασμένη)…μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν……ή αλλιώς, παίξε με τίμιους όρους ελεύθερης αγοράς….

Αν έχεις, μην εκμεταλλεύεσαι την κατάσταση…. Εξόφλησε τους προμηθευτές σου….δώσε ανάσα στον επόμενο κρίκο…. Αν έχεις, πλήρωσε το προσωπικό σου…. για να μπορεί και αυτό να ανταπεξέλθει στις δικές του υποχρεώσεις…. Αν έχεις, ξεμπέρδευε εμπρόθεσμα με φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κ.ο.κ. γιατί το κράτος θα τα αναζητήσει πάλι από λάθος πηγές… Αν έχεις, τα 800 ευρώ δεν είναι τίποτα….άστα για τους άλλους που δεν έχουν…για αυτούς είναι πιο σημαντικά….

Μέσα από αυτό και μετά από όλο αυτό, δεν θα αναμετρηθούμε με τίποτα παραπάνω από τον ίδιο μας τον εαυτό… Και πρέπει να πράξουμε με τέτοιο τρόπο που θα μας κάνει αύριο περήφανους μπροστά στα μάτια και στις ερωτήσεις των παιδιών μας…. Γιατί θα έρθει εκείνος ο καιρός που όλα αυτά θα αποτελούν μία ακόμα ιστορία στα οικογενειακά Κυριακάτικα τραπέζια….
Το εύχομαι ολόψυχα για όλους μας…

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης