Αποτελέσματα live αναζήτησης

Άνοιξε η ΕΡΓΑΝΗ και για τους ελ. επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις

Άνοιξε η ΕΡΓΑΝΗ και για τους ελ. επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικόςΣύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υπ. Εργασίας εξειδικεύοντας την πρόσφατη δέσμη μέτρων, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι που διαθέτουν Κ.Α.Δ. (κύριο) που περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη λίστα του υπ. Οικονομικών με τους πληττόμενους Κ.Α.Δ., δικαιούνται κι αυτοί την αποζημίωση των 800 ευρώ (δείτε το δελτίο τύπου με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες).

Βέβαια, προβληματισμός έχει δημιουργηθεί σχετικά με το αν δικαιούται ή όχι την εν λόγω αποζημίωση και ο επιστημονικός κλάδος (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές) και αναμένονται νέες διευκρινίσεις επ΄αυτού, διότι στο δελτίο τύπου υπάρχει μια ασάφεια που προβλημάτισε τον επιστημονικό κλάδο. Σίγουρα αναμένονται εξελίξεις για το θέμα αυτό οπότε θα ενημερωθείτε μέσω του κόμβου. Προσφάτως έγινε γνωστό ότι τελικά θα δοθούν 600 σε σε μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς, λογιστές, μέσω προγράμματος κατάρτισης επιστημόνων (δείτε εδώ)

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όσοι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι ασκούν δραστηριότητα που εμπίπτει στους πληττόμενους Κ.Α.Δ., θα μπορούν κι αυτοί να εισέρχονται στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ με τους κωδικούς taxinet που διαθέτουν, ώστε να συμπληρώσουν τα απαραίτητα πεδία και να τύχουν της αποζημίωσης των 800 ευρώ. Τονίζουμε πως αυτή η διαδικασία είναι διαφορετική από αυτή που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργοδότες (δείτε τη σχετική σημείωση στο τέλος του άρθρου).  Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με όσα νομικά πρόσωπα διαθέτουν Κ.Α.Δ. που εντάσσονται στη λίστα με τους πληττόμενους Κ.Α.Δ., διότι εκεί εγείρεται το ερώτημα αν θα λάβουν την αποζημίωση όλοι όσοι συμμετέχουν σ΄αυτά ή όχι. Για το μείζον αυτό ζήτημα αναμένονται νέες διευκρινίσεις.

Το μήνυμα που προστέθηκε πριν από λίγη ώρα στην εφαρμογή αναφέρει:

Το έντυπο στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ μπορεί να συμπληρώνεται και από τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν ΑΜΕ ή δεν είναι αυτό ενεργό. Το ίδιο ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες ή αυτοαπασχολούμενους που επίσης  δεν έχουν ΑΜΕ  ή δεν είναι αυτό ενεργό, συμπληρώνοντας μόνο τα στοιχεία μίσθωσης ακινήτων, εφόσον είναι δικαιούχοι, μη συμπληρώνοντας τα πεδία που αφορούν τους εργαζόμενους.

Άρα, το έντυπο αυτό μπορεί να συμπληρώνεται και από επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία που ακόμα και αν δεν απασχολεί προσωπικό ή δεν έχει ενεργοποιημένο ΑΜΕ μόνο ως προς τα πεδία που αφορούν την έκπτωση του ενοικίου της επαγγελματικής μίσθωσης. Δικαιούχοι της έκπτωσης ενοικίου επαγγελματικής μίσθωσης είναι όσοι η λειτουργία τους έχει ανασταλεί ή προσωρινά απαγορευτεί με εντολή δημόσιας αρχής

Οι πληροφορίες μας που μεταφέραμε από το άρθρο μας ήταν πως, μέσω αυτής της δυνατότητας θα μπορούσαν να λάβουν το ειδικό βοήθημα βάσει των εξαγγελιών της Κυβέρνησης. Βέβαια, οι εξελίξεις τρέχουν και αλλάζουν καθημερινά τα δεδομένα, οπότε δεν μπορούμε αναφέρουμε με βεβαιότητα όσα τελικώς θα πραγματοποιηθούν. Μεταφέρουμε τις πληροφορίες με σκοπό την ενημέρωσή σας

Σε κάθε περίπτωση και για οποιαδήποτε εξέλιξη επί του εξεταζόμενου θέματος θα ενημερωθείτε μέσα από τον κόμβο.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι κόμβος δεν δίνει κατευθύνσεις ως προς το χειρισμό των υποθέσεων των συναδέλφων, ούτε υποδεικνύει τον έναν ή τον άλλο τρόπο χειρισμού. Ο κάθε συνάδελφος θα πράξει αυτό που κρίνει βάσει της εμπειρίας και της επιστημονικής του επάρκειας.

________________

Σημείωση: Για όσα πρέπει να κάνουν οι εργοδότες των οποίων έκλεισε η επιχείρηση με κρατική απόφαση ή που πλήττονται βάσει Κ.Α.Δ. δείτε τα σχετικά άρθρα του κόμβου (1. Αποζημίωση 800 ευρώ: Ποιες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι υποβάλλουν τα νέα έντυπα. Και η μείωση του ενοικίου στην πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ και 2. Άνοιξε η πλατφόρμα στην ΕΡΓΑΝΗ για την αποζημίωση των 800 ευρώ και τη μείωση μισθωμάτων επιχειρήσεων - Οδηγίες συμπλήρωσης).

Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης