Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εισαγωγείς οπτικών: Ζητάμε την άμεση παροχή διευκολύνσεων και ενισχύσεων που θα δοθούν ή έχουν δοθεί σε άλλους κλάδους της οικονομίας

Εισαγωγείς οπτικών: Ζητάμε την άμεση παροχή διευκολύνσεων και ενισχύσεων που θα δοθούν ή έχουν δοθεί σε άλλους κλάδους της οικονομίας
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1979


ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΙΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υ/Ο ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ
Υ/Ο ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ


Κοινοποίηση:

Αξιότιμο Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΙΤΗΜΑ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Του «Πανελληνίου Συλλόγου Εισαγωγέων Οπτικών Ειδών», που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Πανεπιστημίου αρ. 57, με τηλ: 211 600 8 600


Αξιότιμοι Κύριε Πρωθυπουργέ και Κύριοι Υπουργοί,

Ο Σύλλογος μας αποτελείται από ένα σύνολο εταιριών, οι οποίες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών 100.000.000 ευρώ και απασχολούν περίπου 1.200 εργαζομένους.

Σοβούσης της πανδημίας που Βιώνει η χώρα με την επέλευση του κορωνοϊού COVID-19 και στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσής του, εξεδόθη η υπ' αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 19030/17-03-2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. (ΦΕΚ 915/17-3-2020). Σύμφωνα με αυτήν, ρυθμίστηκε μεταξύ άλλων και η λειτουργία των καταστημάτων οπτικών ειδών, ως εξής: «Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών Βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες».

Στο πλαίσιο αυτό, αισθανόμαστε την επιτακτική ανάγκη να σας ενημερώσουμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, ο οποίος μάλιστα εντελώς αναιτιολόγητα έχει εξαιρεθεί από το προστατευτικό πλαίσιο τόσο αναφορικά με τη λειτουργία του όσο και με την παροχή διευκολύνσεων και ενισχύσεων που θα δοθούν ή έχουν δοθεί σε άλλους κλάδους της οικονομίας, ενώ πλήττεται στον ίδιο Βαθμό και με τις λοιπές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη.

Συγκεκριμένα, η σχετική απόφαση του κράτους για τα οπτικά καταστήματα υποδηλώνει ότι οι εταιρίες καλούνται να παραμείνουν ανοιχτές προκειμένου να εξυπηρετήσουν έκτακτες ανάγκες καταναλωτών. Άρα, οι εταιρίες μας όχι μόνο δεν επιτρέπεται να κλείσουν, αλλά καλούνται να υφίστανται όλα τα καθημερινά έξοδα λειτουργίας προκειμένου να συντηρούν μηδενικές πωλήσεις!!!

Με δεδομένο την αναστολή λειτουργίας όλων των καταστημάτων λιανικής και τον περιορισμό κυκλοφορίας των πολιτών η πτώση του κύκλου εργασιών των οπτικών καταστημάτων και των επιχειρήσεων που τα τροφοδοτούν θα φθάσει το 98-100%. Η εξαίρεση των καταστημάτων οπτικών από μια ουσιαστική ρύθμιση λειτουργίας και από τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης, επιβαρύνει δυσβάσταχτα τις επιχειρήσεις μας με υπέρογκα κόστη και δαπάνες.

Καλούμαστε, επί της ουσίας, να διατηρούμε ανοιχτές τις επιχειρήσεις μας με όλους τους κινδύνους υγιεινής και ταυτόχρονα να χρηματοδοτούμε μια αγορά χωρίς πωλήσεις. Τα καθημερινά κόστη δημοσίου, ΔΕΚΟ, εμπορευμάτων, πληρωμές σε τρίτους όπως τράπεζες εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν υποψήφιοι καταναλωτές/αγοραστές στους δρόμους.

Με ποιόν τρόπο θα καλυφθούν αυτές οι οικονομικές απώλειες;

Ο σύλλογος μας αιτείται όπως αποσαφηνιστούν ποια θα είναι τα μέτρα οικονομικής στήριξης για τις εταιρίες που πλήττονται από το κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων λιανικής πώλησης. Το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων χονδρικής πώλησης είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο από ένα κατάστημα λιανικής πώλησης και δεδομένου αυτού, η κυβέρνηση δεν έχει εκδώσει καμία σχετική Πράξη ως προς την κάλυψη του κόστους-βιωσιμότητας των εταιριών. Οι μόνες υφιστάμενες εξαγγελίες είναι οι επιχειρήσεις να μην προβούν σε απολύσεις και να λειτουργήσουν με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, χωρίς όμως να παρέχονται εγγυήσεις για την οικονομική στήριξή τους και για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Ο σύλλογος μας αιτείται όπως η κυβέρνηση προβεί άμεσα στα ίδια μέτρα οικονομικής στήριξης που εξέδωσε για τα εμπορικό καταστήματα λιανικής πώλησης που έκλεισαν με κρατική απόφαση δεδομένου ότι συμπαρασύρουν σε μηδενικές πωλήσεις τις εταιρίες χονδρικών πωλήσεων. Η λύση του να κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας εκούσια και μονομερώς δεν μας καλύπτει, καθώς οι υποχρεώσεις μας παραμένουν στο ακέραιο και μάλιστα πολλαπλασιάζονται σε συνδυασμό με ανύπαρκτα έσοδα. Οι επιχειρήσεις θα πλήττονται σε κάθε περίπτωση. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αδιαφορούμε για το γενικό καλό και για το καταναλωτικό μας κοινό. Αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα με πλήρη συνείδηση της κατάστασης και των νέων συνθηκών, στις οποίες ΟΛΟΙ καλούμαστε να λειτουργήσουμε και να ζήσουμε.

Ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε από τα capital controls, όπου βιώσαμε τρομερές απώλειες, ενώ συνεχίζουμε να καλύπτουμε τα τότε έξοδα μέχρι και σήμερα με προσωπικές εγγυήσεις. Δεν μπορούμε όμως να συνεχίζουμε να καλύπτουμε περαιτέρω απώλειες, γιατί πλέον έχουμε εξαντλήσει τις προσωπικές εγγυήσεις μας.

Πώς σκοπεύει το κράτος να καλύψει τις χρηματοοικονομικές απώλειες των εταιριών του κλάδου μας; ΚΑΛΟΥΜΕ τους αρμόδιους φορείς να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν τα οπτικά καταστήματα και οι επιχειρήσεις που τα τροφοδοτούν ώστε να καταφέρουμε να είμαστε ΒΙΩΣΙΜΟΙ στο μέλλον, όχι το απώτερο αλλά το απολύτως εγγύς.

ΖΗΤΟΥΜΕ την άμεση παροχή διευκολύνσεων και ενισχύσεων που θα δοθούν η έχουν δοθεί σε άλλους κλάδους της οικονομίας που έχουν κλείσει με κρατική απόφαση.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ, με τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα οικονομικής στήριξης για τα καταστήματα λιανικής πώλησης, που έκλεισαν με κρατική απόφαση, η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει περαιτέρω δραστικά και οριζόντια μέτρα, προκειμένου οι εταιρίες μας να είναι βιώσιμες στο άμεσο μέλλον. Οι προτάσεις μας είναι οι ακόλουθες:
α. Ολικό κούρεμα τόκων και χρεωλυσίων από τις τράπεζες το ελάχιστο σε αναλογία των μηνών που διαρκεί η κρίση λόγω κορωνοϊού προς τους 12 μήνες του έτους
β. Έκτακτη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2020 το μέγιστο με συντελεστή 16% και κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
γ. Αναστολή πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες
δ. Δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και την Κοινωνική Ασφάλιση μετά το τέλος των έκτακτων μέτρων
ε. Αναστολή πληρωμών αξιογράφων πελατών/προμηθευτών με νομοθετική ρύθμιση
στ. Άρση των ποινικών κυρώσεων για τη σφράγιση επιταγών και μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στο Τειρεσίας.
η. Χορήγηση άτοκων δανείων ως κεφάλαια κίνησης με εγγύηση δημοσίου 
θ. Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών για 4 μήνες.
ι. Αναστολή των φορολογικών δηλώσεων και ενημέρωσης των φορολογικών βιβλίων έως το ασφαλές τέλος της κρίσης του κορωνοϊού με σκοπό την προφύλαξη των εργαζομένων των λογιστηρίων και των εξωτερικών συνεργατών

Ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, πανδημίας, οι εταιρίες μας καλούνται να ακολουθούν έναν οικονομικό προγραμματισμό, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που εξυπηρετούν αγαθά δημόσιας υγείας. Για τους λόγους αυτούς, η πολιτεία θα πρέπει να νομοθετήσει μέτρα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, πέραν των 15 ημερών, για το σύνολο των επιχειρήσεων που πλήττονται ουσιαστικά και δραματικά. Οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες λύσεις, σε κάθε περίπτωση μακροπρόθεσμες και όχι μικρού χρονικού ορίζοντα. Αντιλαμβανόμαστε ότι η συνάφεια του κλάδου με τον ευρύτερο χώρο της υγείας, μας επιφορτίζει με ιδιαίτερο καθήκον.

Για το λόγο αυτό είμαστε στη διάθεση των αρμόδιων υπουργείων, προκειμένου να συζητήσουμε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου και τον τρόπο λειτουργίας μας.

Συνεπεία των ανωτέρω, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ όπως λάβετε σοβαρά υπόψιν τα όσα σας εκθέσαμε και ΠΡΟΒΕΙΤΕ άμεσα στις απαραίτητες διευκρινίσεις με κάθε ενδεδειγμένο και προσήκοντα τρόπο.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος
Μηνάς Κόκκορης

Η Γενική Γραμματέας
Τίνα Σαρατσοπούλου



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης