Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στα 20 δισ. ευρώ ο τζίρος του παρεμπορίου, 6 δισ. χάνει το Δημόσιο κάθε χρόνο

  • Στα 7-10 δισ. ευρώ ανέρχεται ο τζίρος του παρεμπορίου στην Ελλάδα, που ασκείται κυρίως από τους οικονομικούς μετανάστες. Αν προστεθούν οι πωλήσεις χωρίς αποδείξεις των εμπορικών επιχειρήσεων και ο τζίρος του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών, τσιγάρων, αλλά και το παρεμπόριο τροφίμων, τότε ο συνολικός τζίρος του παρεμπορίου εκτινάσσεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 15-20 δισ. ευρώ, που σημαίνει διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ
Στα 20 δισ. ευρώ ο τζίρος του παρεμπορίου, 6 δισ. χάνει το Δημόσιο κάθε χρόνο


Στα 7-10 δισ. ευρώ ανέρχεται ο τζίρος του παρεμπορίου στην Ελλάδα, που ασκείται κυρίως από τους οικονομικούς μετανάστες. Αν προστεθούν οι πωλήσεις χωρίς αποδείξεις των εμπορικών επιχειρήσεων και ο τζίρος του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών, τσιγάρων, αλλά και το παρεμπόριο τροφίμων, τότε ο συνολικός τζίρος του παρεμπορίου εκτινάσσεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 15-20 δισ. ευρώ, που σημαίνει διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ

Στο ιλιγγιώδες ποσό των 7 έως 10 δισ. ευρώ φθάνει ο ετήσιος τζίρος του παρεμπορίου στην Ελλάδα, που ασκείται κυρίως από οικονομικούς μετανάστες, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας (ΥΠΕΕ κ.λπ.), οι οποίες το μόνο που κάνουν είναι να καταγράφουν το γεγονός, που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τους τελευταίους μήνες, βοηθούσης και της οικονομικής κρίσης, αλλά και της έξαρσης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης προς τη χώρα μας.

Το πρόβλημα έχει έρθει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα, καθώς ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, αναζητά αγωνιωδώς πόρους για την κάλυψη των «μαύρων οπών» της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα η ανασφάλεια και η όξυνση των οικονομικών προβλημάτων έχει διογκώσει τα ξενοφοβικά αισθήματα σημαντικών τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού.

Μιλώντας με την απλή λογική των αριθμών, μόνο το παρεμπόριο που ασκείται από μειονοτικές και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι οικονομικοί μετανάστες, και από εθνοτικές ομάδες, όπως οι Ρομ, το οποίο φθάνει τα 10 δισ. ευρώ το χρόνο, προκαλεί απώλεια εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης των 4 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ ΦΠΑ συν 2 δισ. ευρώ φόρος εισοδήματος).

Διαστάσεις
«Ο υπουργός Οικονομίας», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος ενός από τα μεγαλύτερα επιμελητήρια της χώρας, «μπορεί άνετα από τον 6ο όροφο των γραφείων του στην Πλατεία Συντάγματος να διαπιστώσει τις διαστάσεις που έχει πάρει το παρεμπόριο στη χώρα μας.

«Οι πλανόδιοι μικροπωλητές έχουν καταλάβει ακόμη και την είσοδο του υπουργείου Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας, δηλαδή του καθ’ ύλην υπεύθυνου υπουργείου για τη δίωξη του παρεμπορίου», επισημαίνει άλλος παράγοντας της αγοράς. Αναφερόμενος στο φαινόμενο, το οποίο έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο τους τελευταίους μήνες, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, τονίζει ότι «είναι πολύ δύσκολο να αποτυπώσεις την έκτασή του και να υπολογίσεις με σχετική ακρίβεια τα διαφυγόντα έσοδα που προκαλεί στον κρατικό προϋπολογισμό».

Στην πραγματικότητα, επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται με ιδιαίτερη οξύτητα επειδή η χώρα μας αποτελεί πύλη εισόδου λαθρομεταναστών, κυρίως από την Τουρκία.

Η οικονομική κρίση διόγκωσε περαιτέρω το πρόβλημα, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται προς τα φθηνά προϊόντα του παρεμπορίου αδιαφορώντας για την ποιότητά τους. «Το πρόβλημα, λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, μπορεί εν μέρει να αντιμετωπισθεί με την καλύτερη αστυνόμευση των συνόρων και των άλλων πυλών εισόδου της χώρας, όπως είναι τα λιμάνια». Και βέβαια, τονίζει, με το χτύπημα της διαφθοράς στις ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους. Μεγάλο βάρος θα πρέπει να δοθεί στο χτύπημα των παράνομων εισαγωγών. «Αν οι εισαγωγείς λαθραίων εμπορευμάτων καταλάβουν ότι υπάρχουν ενδελεχείς έλεγχοι στα σύνορα, θα κατευθύνουν τα κοντέινέρς τους προς άλλους προορισμούς», υπογραμμίζει.

Ο τζίρος των καταστημάτων τους τελευταίους μήνες μειώθηκε τουλάχιστον κατά 30%, τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Β. Κορκίδης. Το ίδιο διάστημα εκτιμάται ότι ο τζίρος του παρεμπορίου έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20%. Ο κ. Κορκίδης δηλώνει ότι δεν βλέπει να υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τονίζει ότι οι παραλαϊκές και τα παράνομα παζάρια έχουν λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, με τη συνεργία στις περισσότερες περιπτώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πωλητές
Ενδεικτικά αναφέρει ότι στο κυριακάτικο παζάρι του Πειραιά (Γιουσουρούμ) υπάρχουν 208 πωλητές με νόμιμη άδεια. Γύρω τους συνωθούνται, καταμετρημένοι από τη Δημοτική Αστυνομία, πάνω από 4.500 παράνομοι πωλητές. Πάντως, τονίζει, το κυνήγι των μικροπωλητών δεν μπορεί να αποδώσει σπουδαία αποτελέσματα όσο παραμένει στο απυρόβλητο το κύκλωμα που τους εφοδιάζει με τα εμπορεύματα. Η άσκηση του παρεμπορίου από μειονοτικές και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του προσδίδει και ένα χαρακτήρα κοινωνικής πολιτικής. Όπως εκτιμάται, στο «κύκλωμα» δραστηριοποιούνται πάνω από 50.000 οικονομικοί μετανάστες, εκ των οποίων οι 30.000 στο Λεκανοπέδιο και οι υπόλοιποι 20.000 στην περιφέρεια, ενώ οι λίγες δεκάδες μεγάλοι λαθρέμποροι-προμηθευτές που ελέγχουν τη συγκεκριμένη αγορά παραμένουν πάντα στο απυρόβλητο.

Επιχειρήσεις
Μια παραστατική εικόνα για τα προβλήματα που δημιουργεί το παρεμπόριο στις στεγασμένες επιχειρήσεις, μας δίνει ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Ν. Σκορίνης. Πριν λίγα χρόνια, λέει, στην Ελλάδα λειτουργούσαν 7.500 δισκοπωλεία. Σήμερα ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τα 250. Επίσης, μόνο το 2008 έβαλαν λουκέτο περισσότερα από 1.500 βίντεο-κλαμπ. Το 2009 υπολογίζεται ότι θα κλείσουν άλλα 2.000.

Στην πραγματικότητα, η έκταση του παρεμπορίου είναι πολλαπλάσια και σε μεγάλο βαθμό ασκείται από «καθώς πρέπει» εμπόρους και επιχειρήσεις. Με τον όρο «παρεμπόριο» εννοείται κάθε συναλλαγή με αντικείμενο κάποιο προϊόν εμπορίου, που γίνεται χωρίς τα νόμιμα παραστατικά. Στον πλούτο του παρεμπορίου δεν συμπεριλαμβάνεται ο πλούτος που προέρχεται από τις δραστηριότητες της «νύχτας», τα ναρκωτικά ή το λαθρεμπόριο όπλων, ούτε φυσικά το «μαύρο χρήμα» που είναι προϊόν διαφθοράς του κρατικού μηχανισμού (π.χ. προμήθειες, μίζες κ.λπ.).

Με την έννοια αυτή το συνολικό προϊόν του παρεμπορίου υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 15 δισ. ευρώ και είναι πιθανόν πλέον να πλησιάζει ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται τόσο το πλανόδιο εμπόριο των οικονομικών μεταναστών και των Ρομ όσο και οι χωρίς παραστατικά πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων.

Εσοδα
Τα έσοδα που διαφεύγουν συνολικά ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ ετησίως. Οι τομείς που κυρίως πλήττονται είναι ο κλάδος της ένδυσης, το εμπόριο των δερμάτινων ειδών και των ειδών ταξιδίου, ενώ μεγάλη έκταση έχει λάβει η παράνομη διακίνηση καυσίμων, αλκοολούχων ποτών, τσιγάρων και CD. Στους παραδοσιακούς κλάδους του λιανικού εμπορίου υπολογίζεται ότι τα κυκλώματα του παρεμπορίου ελέγχουν το 1/3 του τζίρου, ενώ απόλυτη είναι η κυριαρχία σε πιο μοντέρνους κλάδους, όπως είναι τα CD και το λογισμικό.

Το ίδιο συμβαίνει και σε κλάδους με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως είναι τα κοσμήματα, καθώς και σε κλάδους με υψηλή φορολογία (καύσιμα). Όμως, μεγάλη άνθηση γνωρίζει το παρεμπόριο και στον κλάδο της διατροφής, ιδιαίτερα στα οπωροκηπευτικά και στα κτηνοτροφικά προϊόντα, καθώς οι μεγάλες ποσότητες που διακινούνται καθημερινά χαρίζουν υψηλά κέρδη στους επιτήδειους.

Αν θέλει κάποιος να αναλύσει το φαινόμενο και να προτείνει λύσεις για το δραστικό περιορισμό του, πρέπει οπωσδήποτε να το αντιμετωπίσει ως διπλό, δισυπόστατο κοινωνικο-οικονομικό φαινόμενο. Διαφορετικά θα στρουθοκαμηλίζουμε όλοι μας, πολιτεία και επιχειρηματικός κόσμος, χωρίς να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε στη ρίζα του, τονίζει, στην «Η», ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος.

Το παρεμπόριο σε αριθμούς

    * 2δισ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ αποτελούν προϊόν παρεμπορίου στους κλασικούς κλάδους του λιανικού εμπορίου (ένδυση, υπόδηση, είδη δώρων, αξεσουάρ κ.λπ.) το 1/3 δηλαδή του συνολικού τζίρου.
    * 300εκατ. ΕΥΡΩ τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου από το παράνομο εμπόριο CD, DVD κ.λπ.
    * 1,5δισ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ τα διαφυγόντα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού από το λαθρεμπόριο καυσίμων.
    * 50% του ετήσιου τζίρου του κλάδου αργυροχρυσοχοΐας έχει περιέλθει στα παρεμπορικά κυκλώματα.
    * 100 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ σε διαφυγόντες φόρους χάνει το Δημόσιο μόνο στην Αττική κάθε χρόνο καθώς σε εβδομαδιαία βάση πωλούνταν, πριν από 2-3 χρόνια, πάνω από 150 χιλιάδες δερμάτινα είδη «μαϊμού» (τσάντες, πορτοφόλια, ζώνες, βαλίτσες κ.λπ.). Σήμερα οι πωλήσεις δερματίνων ειδών του κυκλώματος είναι πολύ υψηλότερες, ίσως και διπλάσιες σε σχέση με δύο χρόνια πριν.
    * 75% του τζίρου στα γυαλιά ηλίου προέρχεται από το παράνομο εμπόριο.
    * 2-3δισ. ΕΤΗΣΙΩΣ η αξία των οπωροκηπευτικών που διακινούνται χωρίς παραστατικά.

Πηγή Ημερησία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης