Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα για το πρώτο πακέτο φορολογικών μέτρων

11 Ιούνιου 2009 Σχόλια
  • Την ερχόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιήσει η κυβέρνηση τα νέα οικονομικά μέτρα που θα λάβει για να περιορίσει το έλλειμμα από το 5,4% στο 3,7% ως το τέλος του χρόνου και να πειθαρχήσει στις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα για το πρώτο πακέτο φορολογικών μέτρων

Η δεύτερη δόση, που θα περιλαμβάνει σκληρότερα μέτρα, προγραμματίζεται να ανακοινωθεί τον Οκτώβριο

Την ερχόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιήσει η κυβέρνηση τα νέα οικονομικά μέτρα που θα λάβει για να περιορίσει το έλλειμμα από το 5,4% στο 3,7% ως το τέλος του χρόνου και να πειθαρχήσει στις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ενημερώθηκε χθες τηλεφωνικά από τον κ. Ι. Παπαθανασίου για τα συμπεράσματα της Συνόδου του Εco/Fin και συμφώνησαν να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα η οικονομική επιτροπή για να ανακοινωθούν στη συνέχεια οι νέες ρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων τουλάχιστον κατά 3,5 δισ. ευρώ. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ήδη να χωρίσει τα μέτρα σε δύο δέσμες, εκ των οποίων η πρώτη και απολύτως απαραίτητη θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα και η δεύτερη, που θα περιλαμβάνει σκληρότερα μέτρα, θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, ταυτόχρονα με την κατάθεση στη Βουλή του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Ως τότε άλλωστε είναι πιθανό να έχουν μεσολαβήσει και εθνικές εκλογές με αποτέλεσμα τα σκληρότερα μέτρα να αναγκαστεί να τα λάβει η νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση δεν έχει άλλους τρόπους για να εξασφαλίσει με βεβαιότητα πρόσθετα έσοδα, παρά μόνο να αυξήσει τη φορολογία σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, αλλά και τα τέλη κινητής τηλεφωνίας. Παρά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως δεν θα υπάρξει πολιτικό κόστος από τις αποφάσεις, καθώς δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, αλλά απλώς θα αυξηθούν οι συντελεστές των ήδη υφισταμένων.

Προς το παρόν πάντως δεν φαίνεται να προχωρεί η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και οικισμών αυθαιρέτων, που θα διασφάλιζε πρόσθετα έσοδα, καθώς ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραμένει επιφυλακτικός.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου έχει δώσει αυστηρές εντολές στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό φοροφυγάδων, ξεκινώντας πρώτα από τις επιχειρήσεις που αρνήθηκαν να προσέλθουν στις διαδικασίες περαίωσης. Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων ξεκινούν ένα θερινό σαφάρι φοροφυγάδων, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους κυρίως στα θέρετρα πολυτελούς διαβίωσης αλλά και στις μαρίνες όπου σταθμεύουν πολυτελείς θαλαμηγοί. Αναφερόμενος πάντως στα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος απέφυγε χθες να περιγράψει τις νέες ρυθμίσεις, φροντίζοντας να στρέψει και πάλι τα πυρά του στην αξιωματική αντιπολίτευση, επειδή αποφεύγει να υποβάλει προτάσεις, αλλά και επειδή ζήτησε την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Ολα αυτά τα βρίσκω περίεργα. Και βρίσκω ιδιαίτερα περίεργο,αξιοπερίεργο, το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διά του εκπροσώπου του, ο οποίος μάλιστα οδεύει προς την Ευρώπη ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠαΣοΚ, επιμένει και μετά τις ευρωεκλογές να παραπληροφορεί τους έλληνες πολίτες ως εάν υπήρχε μια δυνατότητα κατάργησης του Συμφώνου» παρατήρησε ο κ. Αντώναρος.

Ταυτόχρονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει «θερινό σαφάρι φοροφυγάδων» επισημαίνοντας:

«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητοπροκειμένου οι έλληνες πολίτες με αντικοινωνική συμπεριφορά, δηλαδή εκείνοι που φοροδιαφεύγουν, να κληθούν να πληρώσουν εκείνο που τους αναλογεί. Κάτι που κάνει η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών. Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ κάτι από τον ελληνικό λαό. Δεν το κρύψαμε βεβαίως προεκλογικά και δεν το κρύβουμε ούτε και τώρα».

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης