Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διευκρινίσεις για τις ανείσπρακτες αποδοχές

Διευκρινίσεις για τις ανείσπρακτες αποδοχές
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Η ΑΑΔΕ δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τη τεχνική και φορολογική μεταχείριση του κωδικού 6 (Καταβληθείσες ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες φορολογούνται στο έτος που εισπράττονται ή στο έτος που ανάγονται εφόσον υποβληθούν διακεκριμένα στο έτος που αφορούν) της Α.1099/2019, όπως αυτός αντικαταστάθηκε με την Α.1038/2020.

Ο κόμβος είχε ενημερώσει τους συναδέλφους με τα σχετικά άρθρα «Ανείσπρακτες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2019, τα τελευταία νέα...» και «Ανείσπρακτες αποδοχές: Τροποποίηση της απόφασης Α. 1099/2019»

Όσον αφορά στο πως θα δηλωθούν στο μηνιαίο αρχείο βεβαιώσεων αποδοχών τα ποσά του κωδικού αυτού, εφόσον πρόκειται για ανείσπρακτες αποδοχές για τις οποίες ο φόρος έχει αποδοθεί σε προγενέστερο έτος, θα συμπληρωθεί το ποσό των αποδοχών που καταβλήθηκαν στο πεδίο των «ακαθάριστων και καθαρών αποδοχών» στο μηνιαίο αρχείο με τη χρήση του κωδικού (6), στο πεδίο «φόρος που παρακρατήθηκε» θα συμπληρωθεί ποσό μηδέν και στο «έτος αναφοράς» δύναται να συμπληρωθεί το αντίστοιχο έτος που ανάγονται οι αποδοχές και έχει καταβληθεί και ο αντίστοιχος φόρος. Με αυτό τον τρόπο δεν θα βεβαιωθεί εκ νέου ο παρακρατηθείς φόρος και θα χορηγηθεί χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών με την οποία ο δικαιούχος θα προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης αναδρομικών (άρ. 3 ν.4646/2019).

Εφόσον πρόκειται για ανείσπρακτες αποδοχές οι οποίες αφορούν σε προγενέστερο έτος και για τις οποίες δεν έχει αποδοθεί ο παρακρατηθείς φόρος, ωστόσο αυτός παρακρατείται από τον δικαιούχο των αποδοχών, τότε γίνεται πάλι χρήση του κωδικού (6) και συμπληρώνονται τα αντίστοιχα πεδία των «ακαθαρίστων και καθαρών αποδοχών», ενώ στο «έτος αναφοράς» δύναται να συμπληρωθεί το αντίστοιχο έτος που ανάγονται οι αποδοχές, διότι σύμφωνα με την ΠΟΛ.1072/2015 θα πρέπει να αποδίδεται παρακρατούμενος φόρος εισοδήματος από μισθωτή εργασία σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρ. 60 επί δεδουλευμένων αποδοχών μισθωτών, ακόμα και αν αυτές δεν έχουν πραγματικά καταβληθεί στους δικαιούχους.

Επισημαίνεται, ότι ο παρακρατηθείς φόρος θα πρέπει να αποδοθεί υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση στο μήνα και στο έτος αναφοράς. Παράλληλα θα πρέπει να χορηγηθεί χειρόγραφη βεβαίωση αποδοχών με την οποία ο δικαιούχος θα προσέλθει στη Δ.Ο.Υ. για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης αναδρομικών (άρ 3 ν.4646/2019).Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης