Αποτελέσματα live αναζήτησης

Θερινή επιδρομή της εφορίας

10 Ιούνιου 2009 Σχόλια
  • Στη λήψη πρόσθετων μέτρων εν τω μέσω του καλοκαιριού καλείται να προχωρήσει η Ελλάδα, με τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Χ. Αλμούνια να προδιαγράφει χθες από το eco/fin διετία σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής για τη χώρα μας.
Θερινή επιδρομή της εφορίας

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων εν τω μέσω του καλοκαιριού καλείται να προχωρήσει η Ελλάδα, με τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Χ. Αλμούνια να προδιαγράφει χθες από το eco/fin διετία σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής για τη χώρα μας.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου υπαναχώρησε προσγειώνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης, αλλά εμμένει στην επίτευξη του στόχου για το τρέχον έλλειμμα, κάτι που αυτομάτως σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε πακέτο σκληρών μέτρων, με στόχο εισπράξεις άνω των 3,5 δισ. ευρώ.


Διετία σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής για την Ελλάδα προανήγγειλε χθες από το Λουξεμβούργο ο Επίτροπος Οικονομίας κ. Χοακίν Αλμούνια, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι πλέον υποχρεωμένη να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων εν τω μέσω του καλοκαιριού.

Ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γ. Παπαθανασίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του πρώτου μετά τις ευρωεκλογές eco/fin, παρέμεινε σταθερός στο μακρόσυρτο και μονότονο «ρεφρέν» περί λήψης μέτρων, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο. Μέσα στον Ιούνιο, τόνισε συγκεκριμένα ο υπουργός, θα κάνουμε την αποτίμηση και εφόσον χρειασθεί θα ανακοινώσουμε μέτρα για να επιτύχουμε τους στόχους αυτούς.

Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2010 και στην έκθεση που θα πρέπει να υποβάλει η χώρα μας στην ΕΕ μέχρι τις 24 Οκτωβρίου βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Τη στιγμή πάντως που ο υπουργός τόνιζε με νόημα ότι η κυβέρνηση εννοεί αυτά τα οποία λέει, Κοινοτικοί παράγοντες άκουγαν να παραδέχεται ότι τελικά η ανάπτυξη δεν πρόκειται να είναι στα προβλεφθέντα επίπεδα που σε πείσμα της κρίσης επέμενε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά πολύ χαμηλότερα. Αντίθετα, όμως, επέμεινε στη δέσμευση για τη συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας στο 3,7% του ΑΕΠ το 2009 σύμφωνα με τις παραδοχές του Προγράμματος Σταθερότητας.

Κάτι τέτοιο άλλωστε κατέστη σαφές στον υπουργό και από την πλευρά του Συμβουλίου, με τον κ. Χ. Αλμούνια να τονίζει ότι αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 5% το 2009. Σε ό,τι αφορά το 2010, ο Ισπανός Επίτροπος ανέφερε ότι για την περαιτέρω συρρίκνωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ θα πρέπει να υιοθετηθούν όχι μόνο σκληρά, αλλά και διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα.


ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ 3,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Ως εκ τούτου, ο κ. Παπαθανασίου θα πρέπει να αναζητήσει έσοδα της τάξεως του 1,3% του ελληνικού ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Για μία ακόμη φορά, βεβαίως, ο κ. Παπαθανασίου «ξεγλίστρησε» από τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, κρατώντας για αργότερα την ανακοίνωση των οριστικών μέτρων. Ωστόσο, μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες και εντός του Ιουνίου, οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να ενημερώσουν αναλυτικά το Συμβούλιο για τα μέτρα με τα οποία θα μειώσει το έλλειμμα.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, ούτως ώστε να αποσπάσει κάποια «καλά λόγια» από τους ομολόγους του. Αυτό άλλωστε συνέβη πριν από ένα μήνα στην περίπτωση της Ιρλανδίας, η κυβέρνηση της οποίας παρουσίασε στο Συμβούλιο eco/fin οικονομικά μέτρα που ικανοποίησαν τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.


ΜΕΤΡΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Είναι έτσι περισσότερο από σαφές ότι σε κάθε περίπτωση τα επερχόμενα μέτρα δεν μπορεί να στηρίζονται αποκλειστικά και μόνον σε έκτακτες εισφορές και σε πάγωμα μισθών και συντάξεων, αλλά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με μόνιμα εσοδιακά αποτελέσματα.

Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται περιλαμβάνονται: Η τιτλοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου με σκοπό την είσπραξη 1 δισ. ευρώ, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης με στόχο κυρίως τον εντοπισμό ελευθέρων επαγγελματιών υψηλής εισοδηματικής τάξης, που δηλώνουν ωστόσο πολύ χαμηλότερα έσοδα, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης μίας σειράς εισοδημάτων, η δυνατότητα αγοράς παραχωρημένων εκτάσεων του Δημοσίου από τους 200.000 περίπου νομείς τους, η αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης για εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ αλλά και η επιβολή φόρου στα καρτοκινητά τηλέφωνα σε συνδυασμό με τη γενικότερη αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας.


ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Το βασικό ζητούμενο, τόνισε ο υπουργός, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του eco/fin σε συνέντευξη Τύπου, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ώστε η χώρα να εξέλθει με ταχείς ρυθμούς από την κρίση, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων περί το μέσον του επόμενου χρόνου η ανάπτυξη θα επιστρέψει στην Ευρώπη. Αλλωστε, ο Επίτροπος Οικονομίας επεσήμανε κατά τη διάρκεια του eco/fin ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μιας χώρας τόσο γρηγορότερα θα εξέλθει από την κρίση.

Σε ό,τι αφορά τις κρατικές εκταμιεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι η Ελλάδα, λόγω υψηλού δημόσιου χρέους, δεν είχε τη δυνατότητα να κινηθεί στα επίπεδα άλλων κρατών της ΕΕ. Συνεχίζοντας, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι οι Βρυξέλλες έχουν εκτιμήσει τη συνέπεια με την οποία η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τη δημοσιονομική εξυγίανση και τόνισε ότι ανεξαρτήτως αυτού η κυβέρνηση θα κινηθεί στην ίδια ρότα, διότι αυτό επιτάσσει το συμφέρον της χώρας.


Ι. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Η «επόμενη μέρα» το μεγάλο στοίχημα της ΕΕ

Οσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Παπαθανασίου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι εν όψει της επιστροφής της σε αναπτυξιακούς ρυθμούς όλες λίγο-πολύ οι χώρες στρέφουν το βλέμμα τους στην «επόμενη μέρα». Δηλαδή, στην κάλυψη των κρατικών ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το εύρος των ελλειμμάτων στην Ευρώπη είναι μεγάλο και ότι όπως δήλωσε στο Συμβούλιο ο Επίτροπος Αλμούνια, έως το τέλος του χρόνου θα έχουν υπαχθεί στη διαδικασία της Κοινοτικής επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος οι 12 από τις 16 χώρες της ευρωζώνης.

Εκτός από τις 6 χώρες, οι οποίες ήδη έχουν μπει στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, πολύ σύντομα, υπογράμμισε, θα υπάρχουν άλλες 5 χώρες, οι οποίες θα μπουν στη διαδικασία αυτή: Η Μάλτα, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Ρουμανία και περιμένουμε ότι τον Νοέμβριο θα μπουν στη διαδικασία άλλες 9 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ιταλία.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για βελτίωση το 2010, θα πρέπει σύμφωνα με τον Κοινοτικό Επίτροπο, να αποσύρονται σταδιακά και τα διάφορα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί, ώστε στη συνέχεια με έναν ρυθμό της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση να μειώνονται τα ελλείμματα, τα οποία εν τω μεταξύ λόγω της κρίσης θα έχουν αυξηθεί.


Πηγή ΚέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης