Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κοντά σε ιστορικά χαμηλά ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο

17 Μάρτιου 2020 Σχόλια
Κοντά σε ιστορικά χαμηλά ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο
H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Για την αναπαραγωγή χρειάζεστε άδεια από τον δημιουργό
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Ανθρωπιστική και οικονομική κρίση στην υφήλιο - Τα 3 σενάρια για τις οικονομίες


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η ανθρωπότητα ζει ανθρωπιστική κρίση και τη μεγαλύτερη οικονομική «καταιγίδα» στα ιστορικά χρονικά. Ποτέ άλλοτε σε πανδημίες ανά τους αιώνες, οι οικονομικές και επιχειρηματικές επιπτώσεις δεν ήταν τόσο μεγάλες. Σίγουρα, τα θύματα κατά τις πανδημίες από τον Μεσαίωνα μέχρι και τον 20ο αιώνα ήταν περισσότερα αλλά σε οικονομικό επίπεδο υπήρχαν αντιστάσεις είτε τα συστήματα ήταν κλειστά φεουδαρχικά είτε καπιταλιστικά είτε κεντρικά κατευθυνόμενα (σοσιαλιστικά).

Η παγκοσμιοποίηση των αγορών έχει δημιουργήσει αλληλουχίες προβλημάτων είτε μιλάμε για την Κίνα και τις ΗΠΑ είτε για την Ευρώπη. Το πρωτοφανές φαινόμενο, να έχουμε μία είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση δεν το είχαμε συναντήσει ούτε στην ενεργειακή κρίση του ’70 ούτε προπολεμικά ούτε το 1929 παρά το κραχ εκείνης της εποχής στις ΗΠΑ.

Τα 3 σενάρια για τις οικονομίες

Πλέον οι μεγάλες οικονομίες θεωρούν χαμένο το α' εξάμηνο του 2020 και ελπίζουν ότι με την βοήθεια της τεχνολογίας θα δουν κάποια μορφής ανάκαμψη το β' εξάμηνο. Αυτό είναι το θετικό σενάριο για τις οικονομίες. Το μεσαίο (μετριοπαθές) σενάριο είναι ότι ενδεχομένως οι παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις θα μπουν σε μία βραχυπρόθεσμη ύφεση που θα κρατήσει για έναν τουλάχιστον χρόνο. Το τρίτο (αρνητικό) σενάριο, αναφέρει ότι λόγω του κορωνοϊού και των επιδράσεων αυτού στις διεθνείς οικονομίες θα δούμε μία πολυετή παραμονή των ισχυρών οικονομιών κατ' αρχήν -και των μικρότερων κατ' επέκταση- σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πάνω από ένα χρόνο.

Οι φόβοι και οι αδυναμίες των Κεντρικών Τραπεζών

Προς το παρόν, οι κεντρικές τράπεζες φοβούνται δύο πράγματα. Την έλλειψη ρευστότητας στο σύστημα και την διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Οι κινήσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ φάνηκαν εξαιρετικά άτολμες και υπήρχαν πολιτικοί  λόγοι γι' αυτό, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας. Άλλωστε τα πολεμοφόδια της ΕΚΤ μοιάζουν να έχουν τελειώσει.

Η FED στις ΗΠΑ προχώρησε μέσα σε μία εβδομάδα σε δύο διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων με αποτέλεσμα τα αμερικανικά επιτόκια να είναι πέριξ του μηδενός. Επίσης δέσμευσαν ένα πολύ μεγάλο ποσό (500 δις. δολάρια) για ενίσχυση και των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Ωστόσο και τα μέτρα αυτά δεν φαίνεται ότι ηρεμούν τις αγορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Bank of England, η Bank of Japan, η Βank of China, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας και η κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας.

Τα αποτελέσματά των παρεμβάσεων φάνηκαν αυτές τις ημέρες στις χρηματιστηριακές οθόνες. Όλες οι αγορές ήταν έντονα καθοδικές.

Οι ευρωπαϊκές αγορές κατά την πρώτη ημέρα της εβδομάδας άνοιξαν με πολύ μεγάλες απώλειες ενώ και οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ξεκίνησαν μεν με διψήφιες υποχωρήσεις αλλά σταδιακά απορροφήθηκαν οι πιέσεις.

Κοντά σε ιστορικά χαμηλά ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι απώλειες από την έναρξη της κρίσης ξεπερνούν το 45% σε επίπεδο γενικού δείκτη. Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας (16/3), ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 484,4 μονάδες (που είναι το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 40 χρόνια) με ημερήσια υποχώρηση (-12,24%).

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, 10 έκλεισαν ανοδικά και αυτές από την μικρή κεφαλαιοποίηση και 109 έκλεισαν πτωτικά. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι κλάδοι των Ταξιδιών-Αναψυχής (-21,77%), Τροφίμων-Ποτών (-16,8%) και οι Τράπεζες (-16,09%) και ακολούθησαν οι κλάδοι του Εμπορίου (-14,32%), Υγείας (-12,17%) παρά την εικόνα αντίστασης που είχε δείξει την προηγούμενη εβδομάδα. Ανοδικά έκλεισε χθες μόνο ο δείκτης των Πρώτων Υλών (2,03%).



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης