Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο 0,5%-0,6% ο πληθωρισμός τον Μάιο

  • Στη «ζώνη» του 0,5% - 0,6%, δηλαδή σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός το Μάιο, από 1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Στο 0,5%-0,6% ο πληθωρισμός τον Μάιο

Στη «ζώνη» του 0,5% - 0,6%, δηλαδή σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός το Μάιο, από 1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Εφόσον οι εκτιμήσεις αυτές επαληθευθούν από τις επίσημες ανακοινώσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σήμερα το μεσημέρι, θα πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία έχει να βρεθεί ο δείκτης από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

«Φρένο»
Υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εκτιμούν ωστόσο πως από τον Ιούνιο και μετά θα «φρενάρει» η έντονα πτωτική πορεία που ακολουθεί ο τιμάριθμος τους τελευταίους μήνες, κυρίως επειδή ολοκληρώνεται τον Ιούνιο ο κύκλος της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμούς τους τελευταίους μήνες πυροδοτήθηκε από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες αλλά και με την κάθετη πτώση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Με πολύ βραδύτερους ρυθμούς αποκλιμακώθηκε πάντως ο δομικός πληθωρισμός (από τον οποίο εξαιρούνται οι μεταβολές των τιμών σε καύσιμα και σε οπωροκηπευτικά) ο οποίος παρέμεινε σε συγκριτικά υψηλά επίπεδα τον Απρίλιο (στην περιοχή του 2%).

Η επιμονή του δομικού πληθωρισμού σε υψηλότερα επίπεδα αποτυπώνει τις υψηλές αυξήσεις τιμών που εξακολουθούν να καταγράφονται σε βασικά είδη διατροφής και σε υπηρεσίες ευρείας χρήσης, αποτυπώνοντας το οξύ πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή Ημερησία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης