Αποτελέσματα live αναζήτησης

Google Wave: Υποδεχθείτε το e-mail του 21ου αιώνα

7 Ιούνιου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Επαναστατικές αλλαγές υπόσχεται η νέα πλατφόρμα online επικοινωνίας και συνεργασίας που παρουσίασε η Google
Google Wave: Υποδεχθείτε το e-mail του 21ου αιώνα

Επαναστατικές αλλαγές υπόσχεται η νέα πλατφόρμα online επικοινωνίας και συνεργασίας που παρουσίασε η Google

Πρόκειται για το Google Wave, μία πρωτότυπη πλατφόρμα επικοινωνίας και συνεργασίας, η οποία επιτρέπει στους χρήστες μέσα από μία ενιαία επιφάνεια εργασίας να ενσωματώνουν κάθε μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας, αλληλεπιδρώντας μεταξύ τους.

Η νέα πλατφόρμα αποτελεί στην πράξη ένα online desktop στο οποίο δύο ή περισσότεροι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν και να εργάζονται ταυτόχρονα και σε πραγματικό χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, το Google Wave ενσωματώνει λειτουργίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, instant messaging, chat, ανταλλαγής SMS μέσω κινητών τηλεφώνων, διανομής και διαχείρισης αρχείων κειμένου, φωτογραφιών και γραφικών.

Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να κάνουν χρήση δημοφιλών εφαρμογών και υπηρεσιών, όπως wikis, twitter, ακόμη και να προσθέτουν ανά πάσα στιγμή σχόλια στα blogs τους, ή να παίζουν μαζί videogames. Η υπηρεσία λειτουργεί αποκλειστικά σε web περιβάλλον, μέσω οποιουδήποτε browser και χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει ειδικό πρόγραμμα εγκατεστημένο στον υπολογιστή.

Οι δημιουργοί
Το Google Wave αναπτύχθηκε από τους Λαρς και Τζενς Ρασμούσεν, τα δύο αδέλφια που δημιούργησαν και τη δημοφιλή υπηρεσία Google Maps, οι οποίοι ασχολήθηκαν αποκλειστικά με το νέο εγχείρημα της εταιρείας τα τελευταία δύο χρόνια. Στόχος τους, όπως δήλωσαν πραγματοποιώντας μία πρώτη παρουσίαση της πλατφόρμας σε ειδικό συνέδριο της εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο, ήταν να δώσουν μία απάντηση στην ερώτηση «Πώς θα ήταν το e-mail αν το δημιουργούσαμε σήμερα;».

Η Google δεν ανακοίνωσε πότε θα ξεκινήσει η επίσημη διάθεση της νέας υπηρεσίας, επεσήμανε ωστόσο ότι θα είναι έτοιμη έως τα τέλη του 2009. Στο μεταξύ, η εταιρεία επιχειρεί «άνοιγμα» σε προγραμματιστές, καθώς το Google Wave στηρίζεται στη λογική του ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι την επίσημη κυκλοφορία της υπηρεσίας ενδέχεται να εμπλουτιστεί με νέα και ακόμη πιο πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, ενώ σε περίπτωση που αποτελέσει εμπορική επιτυχία, αναμένεται να υπάρχει «καταιγισμός» νέων εφαρμογών και υπηρεσιών που θα στηρίζονται σε αυτό.

Σε πρώτη φάση, το Google Wave έτυχε θερμής υποδοχής από αναλυτές της αγοράς και προγραμματιστές. Τα πρώτα σχόλια ήταν ιδιαίτερα θερμά, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία «επαναστατική» υπηρεσία η οποία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε μέχρι σήμερα τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

Εκτιμήσεις
Πολλοί υποστήριξαν ότι με την κίνηση αυτή η Google κατάφερε να «επανεφεύρει» τον εαυτό της, εδραιώνοντας ακόμη περισσότερο την ηγετική θέση της στην αγορά, ιδιαίτερα έναντι των ανταγωνιστών της.

Οι πιο επιφυλακτικοί υποστηρίζουν ωστόσο ότι για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, το Google Wave θα πρέπει να δοκιμαστεί στην πράξη, τονίζοντας ότι εκτός από την μηχανή αναζήτησης και την υπηρεσία ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Gmail, οι περισσότερες υπηρεσίες της εταιρείας, αν και καινοτόμες, δεν έχουν βρει την αναμενόμενη απήχηση στην αγορά.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης