Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αύξηση των εκπτώσεων φόρου με τις αποδείξεις

  • AYΞHMENA όρια φορολογικών εκπτώσεων μέσω μιας νέας, διευρυμένης λίστας αποδείξεων επεξεργάζεται το Yπουργείο Οικονομικών, ως νέο μέτρο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Αύξηση των εκπτώσεων φόρου με τις αποδείξεις                                             


AYΞHMENA όρια φορολογικών εκπτώσεων μέσω μιας νέας, διευρυμένης λίστας αποδείξεων επεξεργάζεται το Yπουργείο Οικονομικών, ως νέο μέτρο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

 Το οικονομικό επιτελείο φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στο σύστημα των εκπτώσεων φόρου μέσω αποδείξεων, καθώς η τελευταία αναθεώρησή του αποδείχτηκε άκαρπη, όπως άλλωστε τεκμαίρεται και από την πρωτοφανή μείωση των εσόδων από ΦΠΑ τους πρώτους μήνες του 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Yπουργείο Οικονομικών αναζητεί τουλάχιστον ένα συνοδευτικό μέτρο της διεύρυνσης της λίστας των αποδείξεων και ως προσφορότερο θεωρείται προς το παρόν αυτό της αύξησης των ορίων απαλλαγής. Παρότι η ίδια πρόταση είχε αρχικώς απορριφθεί, αφενός η κακή πορεία του ΦΠΑ και αφετέρου η μη ανεύρεση αξιόπιστων εναλλακτικών μέτρων, την επανέφεραν στο προσκήνιο. Παράλληλα, ένα ακόμη δίλημμα –μικρότερης σημασίας– που αντιμετωπίζουν οι αρχές είναι εάν η νέα αλλαγή του συστήματος των αποδείξεων θα προωθηθεί μέσα στο καλοκαίρι ή με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το φθινόπωρο. Στην πρώτη περίπτωση, η όποια απόδοση θα έλθει ενωρίτερα, πλην όμως το διακύβευμα, όπως τονίζουν αρμόδιοι, είναι η λήψη του καλύτερου δυνατού μέτρου που θα διασφαλίζει μια σταθερή ροή αυξημένων εσόδων στα κρατικά ταμεία, κάτι που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί.

Αναλυτικότερα, οι νέες αποδείξεις που θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα θεωρούνται από το Yπουργείο Οικονομικών ως εκ των ων ουκ άνευ για να αντιμετωπιστεί η έξαρση της φοροδιαφυγής. Η καθίζηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, που έχει προσλάβει πλέον τεράστιες διαστάσεις (λόγω και της ύφεσης), αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει εισηγήσεις για παροχή πρόσθετων κινήτρων προς τους φορολογουμένους προκειμένου να ζητούν αποδείξεις κατά τις συναλλαγές τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καφετέριες, στεγνοκαθαριστήρια, ταπητοκαθαριστήρια και συνεργεία αυτοκινήτων είναι μερικές από τις νέες κατηγορίες επιχειρήσεων και επαγγελματιών από τους οποίους οι φορολογούμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν αποδείξεις ώστε τα έξοδα να εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Το φθινόπωρο, μαζί με τον προϋπολογισμό του 2010, θα κατατεθεί και φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο, εκτός από τους νέους φόρους, εξετάζεται να συμπεριληφθούν διατάξεις με τις οποίες θα διευρύνονται οι κατηγορίες δαπανών που θα αναγνωρίζονται από την εφορία και θα προέρχονται κατά βάση από παροχή υπηρεσιών σε κλάδους που χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό φοροδιαφυγής. Eτσι, αναμένεται να περιληφθούν στην ήδη υφιστάμενη λίστα και οι δαπάνες για:

• Συντήρηση αυτοκινήτων.

• Καφετέριες.

• Στεγνοκαθαριστήρια, ταπητοκαθαριστήρια.

• Ζαχαροπλαστεία.

• Δίδακτρα τεχνικών σχολών.

Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης