Αποτελέσματα live αναζήτησης

2 δισ. στο παρά 5' των εκλογών

5 Ιούνιου 2009 Σχόλια
  • Δύο μόλις μέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση, πέραν των 28 δισ. που έθεσε στη διάθεση των τραπεζών, ανακοίνωσε πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.
2 δισ. στο παρά 5' των εκλογών

Δύο μόλις μέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση, πέραν των 28 δισ. που έθεσε στη διάθεση των τραπεζών, ανακοίνωσε πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 2 δισ. ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Για να μεγεθύνει, μάλιστα, τις εντυπώσεις δεδομένου ότι οι ενισχύσεις δίδονται υποτίθεται και για τη διατήρηση της απασχόλησης, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε ότι «σήμερα (χθες), έπειτα από επιτυχείς διαπραγματεύσεις, που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο, λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πράσινο φως να προχωρήσουμε σε ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης».

Στο πρόγραμμα αυτό «χωρούν», και επομένως μπορούν να ενταχθούν και να δανειοδοτηθούν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, αρκεί να μην ήταν «προβληματικές» (προφανώς να μην μπορούσαν να δανειοδοτηθούν) τότε που άρχισε η κρίση, δηλαδή μέχρι την 1η Ιουλίου 2008. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής γίνεται λόγος για «δυσχέρειες» που εμφανίστηκαν στις επιχειρήσεις εξαιτίας της κρίσης, άρα το κριτήριο υπαγωγής είναι πολύ χαλαρό. Ολες οι επιχειρήσεις -μεγάλες και μικρές- μπορούν να ισχυριστούν ότι έχουν «δυσχέρειες» εξαιτίας της κρίσης.

Το πρόγραμμα που στοχεύει στη διευκόλυνση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων, έχει, κατά τον κ. Παπαθανασίου, δύο σκέλη:

Με εγγύηση Δημοσίου

**Το πρώτο σκέλος αφορά την παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια που συνάπτουν οι επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό του δανείου για κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά το ετήσιο μικτό μισθολογικό κόστος της, ενώ το ύψος της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου μπορεί να φτάσει έως 90% του παρεχόμενου δανείου.

**Το δεύτερο σκέλος αφορά την επιδότηση επιτοκίου, ώστε να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Το συνολικό ποσό για τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου και τις επιδοτήσεις επιτοκίου ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος φτάνει μέχρι το τέλος του 2010. Ο χρονικός ορίζοντας παροχής της εγγύησης του Δημοσίου σε αυτή την κατηγορία των δανείων ορίζεται στα 4 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για 1 χρόνο ακόμη, ενώ ο χρονικός ορίζοντας της επιδότησης του επιτοκίου ορίζεται έως 31/12/2012.

Δύο προϋποθέσεις

Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση είναι:

**Να μην ήταν προβληματική μέχρι την 1/7/2008.

**Να μην προβεί μέχρι τις 31/12/2010 σε μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας της.

Το πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε στις γενικές του γραμμές ο κ. Παπαθανασίου, φαίνεται ότι είναι ένα μικρό μέρος του προγράμματος που κατάρτιζε εδώ και μήνες η κυβέρνηση και το ονόμαζε «πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων εθνικής σημασίας». Φαίνεται ότι η Ε.Ε. περιέκοψε δράσεις που πρότεινε η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι η κατάρτιση του προγράμματος υπήρχε ως ιδέα από την εποχή Αλογοσκούφη, πολύ πριν από τον ανασχηματισμό. Ο κ. Παπαθανασίου το παρουσίασε ως πρόταση επί της οποίας ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. από τον Απρίλιο.

Πηγή Το βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης