Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εκτίναξη του Γενικού Δείκτη λόγω της προηγούμενης μεγάλης πίεσης

11 Μάρτιου 2020 Σχόλια
Εκτίναξη του Γενικού Δείκτη λόγω της προηγούμενης μεγάλης πίεσης
H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Για την αναπαραγωγή χρειάζεστε άδεια από τον δημιουργό
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Το ελληνικό χρηματιστήριο και οι ξένες αγορές έχουν εισέλθει σε μία περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας με εναλλαγές μεταξύ θετικών και αρνητικών μεταβολών μέσα στις συνεδριάσεις


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αντίδραση «ελατηρίου» για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Τρίτης 10 Μαρτίου. Μία μέρα μετά τη μεγαλύτερη υποχώρηση των τελευταίων 5 ετών που έριξε το Γενικό Δείκτη στα επίπεδα της κρίσης του 2015, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είτε από τεχνικούς λόγους αντίστασης είτε από κερδοσκοπικούς λόγους κατάφερε να αντιδράσει. Οι αγοραστές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αξιοποίησαν τις χαμηλές τιμές μετοχών που είχαν πιεστεί ιδιαίτερα και τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 5,93% στις 628,25 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 105,27 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 90 έκλεισαν ανοδικά και οι 23 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap ξεπέρασε τις 1.600 μονάδες ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε άνοδο 5,26% στις 815,50 μονάδες. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην ανοδική κίνηση συνέβαλε και το κλείσιμο ανοικτών θέσεων short στα παράγωγα.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, έντονη ανοδική κίνηση είχαν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να αυξάνεται κατά 11,95%. Ο κλάδος αυξήθηκε αντίστοιχα έντονα με τον τρόπο με τον οποίο υποχώρησε κατά την συνεδρίαση της μεγάλης πτώσης της Δευτέρας. Από τους υπόλοιπους κλάδους, μεγάλη άνοδο είχαν οι κλάδοι Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (12,21%) λόγω της ανόδου της μετοχής των ΕΧΑΕ (Ελληνικών Χρηματιστηρίων) κατά 13,33%, των πετρελαϊκών (10,05%) και της Τεχνολογίας (9,3%). Στους κλάδους που υποχώρησαν, τα Τρόφιμα-Ποτά μειώθηκαν κατά (-2,5%) λόγω της πτωτικής κίνησης της μετοχής της Coca Cola (-2,53%).

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολούθησε μέχρι τη λήξη την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών. Οι μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης ενώ ξεκίνησαν ανοδικά τελικά πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο προς το τέλος της συνεδρίασης.

ΕΝΤΟΝΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ

Η χθεσινή συνεδρίαση, δείχνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και οι ξένες αγορές έχουν εισέλθει σε μία περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας με εναλλαγές μεταξύ θετικών και αρνητικών μεταβολών μέσα στις συνεδριάσεις. Οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού στις οικονομίες είναι η βασική παράμετρος που θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία των χρηματιστηριακών αγορών μέχρι και το τέλος του α' εξαμήνου. Αν τα αποτελέσματα χρήσης 2019 και α' τριμήνου 2020 (θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο) βοηθήσουν τότε ίσως η πορεία των χρηματιστηριακών αγορών να αντισταθεί στις όποιες αρνητικές ειδήσεις προκύψουν για τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα μακροοικονομικά δεδομένα που προδικάζουν πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ή σε ορισμένες περιπτώσεις και είσοδο σε φάση ύφεσης.  



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης