Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δάνεια στήριξης εργασίας με εγγύηση του Δημοσίου

  • ΔIEYKOΛYNΣEIΣ, όπως εγγύηση του Δημοσίου και επιδότηση επιτοκίου, παρέχονται πλέον σε χιλιάδες επιχειρήσεις που θα μπορούν να αντλήσουν μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου από το πιστωτικό σύστημα δάνεια ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Δάνεια στήριξης εργασίας με εγγύηση του Δημοσίου              

ΔIEYKOΛYNΣEIΣ, όπως εγγύηση του Δημοσίου και επιδότηση επιτοκίου, παρέχονται πλέον σε χιλιάδες επιχειρήσεις που θα μπορούν να αντλήσουν μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου από το πιστωτικό σύστημα δάνεια ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Το δάνειο το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπερνά το ετήσιο μικτό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης, θα έχει την εγγύηση του Δημοσίου, θα είναι διάρκειας μέχρι πέντε ετών και θα έχει επιδότηση επιτοκίου για την περίοδο μέχρι το τέλος του 2012. Δικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές μέχρι την 1/7/2008 με μόνη δέσμευση οι επιχειρήσεις αυτές να μη μειώσουν τον αριθμό των θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του 2010.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου δήλωσε  ότι μετά από επιτυχείς διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν από τον Απρίλιο, λάβαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πράσινο φως να προχωρήσουμε σε ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της απασχόλησης. Με το πρόγραμμα αυτό, πρόσθεσε ο υπουργός, «διασφαλίζεται η επιβίωση και η συνέχιση της λειτουργίας χιλιάδων επιχειρήσεων και κατ'Α επέκταση η απασχόληση και το εισόδημα πολλαπλάσιου αριθμού εργαζομένων».

Hδη χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από διαπραγματεύσεις, έδωσε τη συγκατάθεσή της στα νέα μέτρα τονίζοντας ότι «αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο ενθάρρυνσης των επιχειρηματικών επενδύσεων και της οικονομικής ανάκαμψης, χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού».

Η εξαγγελία του νέου μέτρου αιφνιδίασε θετικά το επιχειρηματικό δυναμικό και ιδίως τις επιχειρήσεις εκείνες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης και κυρίως δυσχέρειες στην άντληση τραπεζικού δανεισμού, ενώ εκτιμάται ότι θα συμβάλει σημαντικά στην επιδιωκόμενη αύξηση της πιστωτικής επέκτασης.

Ο αρχικός στόχος που ετέθη για αύξηση της πιστωτικής επέκτασης το 2009 ήταν 10% με την υστέρηση όμως που εμφανίζουν οι χρηματοδοτήσεις, υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει το 6%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2009 σε 446 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε ελαφρά σε 11,8% από 12,2% τον προηγούμενο μήνα και 18,7% τον Δεκέμβριο του 2008.

Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι η εξέλιξη τον Απρίλιο του 2009 φαίνεται να υποδηλώνει τάση σχετικής σταθεροποίησης του ρυθμού της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις καθώς ανακόπτεται η έντονη επιβράδυνση που είχε παρατηρηθεί από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2009.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική χρηματοδότηση, τον Απρίλιο του 2009 συνεχίστηκε η επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού πιστωτικής επέκτασης και διαμορφώθηκε σε 10,2%, από 10,8% τον Μάρτιο του 2009 και 15,9% τον Δεκέμβριο του 2008.

Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης