Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΣΟΛΝΘ: Έλεγχος ΜΥΦ 2014 - Η υπερβολή των προστίμων

ΣΟΛΝΘ: Έλεγχος ΜΥΦ 2014 - Η υπερβολή των προστίμων
  • «Τρόποι για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση μπορούν να βρεθούν. Αντιμετώπιση του θέματος με κατανόηση και όχι με αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα»

Ορφανίδου 1
2310-513875
[email protected]
www.solnth.gr


Θεσσαλονίκη, 04-03-2020

ΠΡΟΣ
ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΘΕΜΑ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΥΦ ΕΤΟΥΣ 2014 – Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να αποστέλλονται από κάποιες ΔΟΥ ειδοποιητήρια σε επιχειρήσεις για κλήσεις προς ακρόαση σχετικά με την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων ΜΥΦ για το έτος 2014, αρχικών ή τροποποιητικών. Στα ειδοποιητήρια αυτά αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα το ύψος του εκτιμώμενου προστίμου και η πιεστική προθεσμία των 5 ημερών στις επιχειρήσεις προκειμένου να διατυπώσουν εγγράφως τις απόψεις τους.

Επί του θέματος έχουμε να αναφέρουμε τα εξής:

Ήδη από τότε που άρχισε να ισχύει το μέτρο των ΜΥΦ πολλά έχουν γραφτεί τόσο για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή του μέτρου όσο και για τη λειτουργικότητά του. Οι εργατοώρες που έχουν δαπανηθεί από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων ή τα λογιστικά γραφεία εκτιμούμε ότι ήταν αντιστρόφως ανάλογες της αποτελεσματικότητας του μέτρου. Ειδικά το έτος 2014, πρώτη χρονιά που τέθηκε η υποβολή των ΜΥΦ σε ισχύ, παρουσιάστηκαν τόσες δυσχέρειες, που και από την πλευρά σας αναγνωρίστηκαν, αφού επιμηκύνατε την καταληκτική προθεσμία υποβολής τους έως το 2016.

Βάσει των ειδοποιητηρίων λοιπόν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων υποχρεούνται να διατυπώσουν τους λόγους εκπρόθεσμων υποβολών (κυρίως στα έσοδα), προκειμένου να μην επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα. Ειδικά στην περίπτωση των εκπρόθεσμων τροποποιήσεων, τα λογιστήρια καλούνται να προβούν σε συγκρίσεις μεταξύ των αρχικών εμπρόθεσμων και τροποποιητικών εκπρόθεσμων δηλώσεων, και η πλατφόρμα των ΜΥΦ δεν βοηθάει ικανοποιητικά σε αυτή τη διαδικασία. Η τακτική που ακολουθείται από τον έλεγχο είναι να επιβάλλονται πρόστιμα ανά δήλωση (μηνιαία ή τριμηνιαία) ακόμη και για επιμέρους διαφορές κάτω των 100 ευρώ.

Δεν είμαστε αντίθετοι στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος μέσω μέτρων που διευκολύνουν το διασταυρωτικό έλεγχο, πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό έστω και τώρα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και οι διαστάσεις που τείνει να πάρει με τις ΜΥΦ του έτους 2014, όταν και άλλες ΔΟΥ της χώρας αρχίσουν να στέλνουν τα ειδοποιητήριά τους. Είναι ανάγκη έστω και τώρα να δοθεί λύση στο θέμα των προστίμων. Έχει εδώ και καιρό προταθεί από διάφορους φορείς η μη επιβολή προστίμων για τις ΜΥΦ του έτους 2014. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, τουλάχιστον να μην επιβάλλονται πρόστιμα σε επιμέρους διαφορές κάτω των 100 ευρώ, και σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαφορά στη συνολική δηλωθείσα καθαρή αξία και τον ΦΠΑ μεταξύ των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων. Θα μπορούσε ακόμη να υιοθετηθεί η επιβολή ενός προστίμου ετησίως και όχι ανά μήνα ή τρίμηνο.

Τρόποι για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση θεωρούμε ότι μπορούν να βρεθούν. Επιβάλλεται να αντιμετωπίσετε το θέμα με κατανόηση και όχι με αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα.

Ευελπιστούμε στη θετική και άμεση ανταπόκρισή σας,

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
ΜΗΤΟΛΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

Η Γενική Γραμματέας
ΑΜΟΙΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης