Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2008

Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2008
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσηςΤου Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Στο χαμηλότερο σημείο της συνεδρίασης και σε επίπεδα 2015-2016 έκλεισε την «ματωμένη» χρηματιστηριακή εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο. Με υψηλές συναλλαγές, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε μέσα σε 5 συνεδριάσεις το 20% της αξίας του στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση από το 2008, ακολουθώντας με γεωμετρική πρόοδο την υποχώρηση των ξένων αγορών.  Κατά την ίδια εβδομάδα, ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με υποχώρηση (-24%) που είναι  η μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση μετά το 2015 όταν άνοιξε το χρηματιστήριο μετά την 3μηνη αργία. 


Όσο δελεαστικό και εάν φαινόταν το ελληνικό χρηματιστήριο στις θετικές περιόδους, τόσο αδιάφορο φάνηκε στην παρούσα συγκυρία της κρίσης με αποτέλεσμα οι ξένοι επενδυτές να συνωστισθούν στην έξοδο. Με δεδομένο ότι αγοραστές δεν υπήρχαν στην συνεδρίαση, έγινε μία προσπάθεια προς τη μέση της συνεδρίασης για να συγκρατηθεί η υποχώρηση πάνω από τις 730 μονάδες. Τελικά, οι πιέσεις ήταν πολύ μεγάλες και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με υποχώρηση κατά (-6,31%) στις 720,35 μονάδες.


Η μεγάλη αξία συναλλαγών στα 183,03 εκατ. Ευρώ δείχνει ότι οι ξένοι ρευστοποιούν στο ελληνικό χρηματιστήριο και φεύγουν προσωρινά ενώ ρευστοποιήσεις πραγματοποιούν και οι εγχώριοι επενδυτές. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 16 έκλεισαν ανοδικά και οι 105 πτωτικά.


Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες υποχώρησαν κατά (-7,86%), ενώ ανάμεσα τις μεγαλύτερες πιέσεις μετά τις τράπεζες δέχθηκαν οι κλάδοι των Κατασκευών (-9,46%), οι βιομηχανικές (-7,54%). Ο μόνος κλάδος που κινήθηκε ανοδικά ήταν ο κλάδος της Υγείας (0,69%).
 

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται απολύτως εξαρτημένη από τις  ξένες αγορές. Όταν σταματήσουν οι πιέσεις στο εξωτερικό , εκτιμάται ότι θα δούμε μία αντίστροφη εξίσου έντονη ανοδική κίνηση. Ωστόσο είναι άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των ξένων επενδυτών και οι 700  μονάδες του Γεν. Δείκτη θα αντέξουν.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης