Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η ομιλία του Υφυπουργού Οικονομικών στη Βουλή για την τροπολογία των αναδρομικών των συνταξιούχων

27 Φεβρουάριος 2020
Η ομιλία του Υφυπουργού Οικονομικών στη Βουλή για την τροπολογία των αναδρομικών των συνταξιούχων
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ενημερώσω ότι άνοιξε σήμερα η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τη νέα πάγια ρύθμιση των είκοσι τεσσάρων και σαράντα οκτώ δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έχει μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Έρχεται να καταστήσει παρελθόν τον νόμο Κατρούγκαλου που ουσιαστικά προσέδωσε στις ασφαλιστικές εισφορές φοροεισπρακτικό χαρακτήρα. Είναι το πρώτο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που συνδέεται με αναλογιστική μελέτη που επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2070. Κυρίως όμως είναι το πρώτο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που δεν περιέχει μειώσεις στις συντάξεις. Αντίθετα υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Φέρνει σημαντικές αλλαγές όπως η κατάργηση της σύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα που ήταν μία ακραία επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, μια επιλογή ενταγμένη στον παραλογισμό της υπερφορολόγησης.

Με αυτό το νομοσχέδιο παρέχεται το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους και πλήρης αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα.


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που με βάση το περιεχόμενό της μπορεί να συγκεντρώσει την ευρεία συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Το πρώτο άρθρο της τροπολογίας αναφέρει ότι οφειλές από πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που εκδόθηκαν μέχρι τις 31/12/2019 και με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση για αποδοχές που εισπράχτηκαν αναδρομικά εντός του 2013 καθίστανται ληξιπρόθεσμες στις 29 Μαΐου αντί στις 28 Φεβρουαρίου 2020.

Είναι μια τροπολογία που αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό πρόβλημα. Πράγματι μετά από διασταυρώσεις που έγιναν από τη φορολογική διοίκηση προέκυψε το εξής πρόβλημα. Ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων εισπράχτηκαν το έτος 2013 από τους δικαιούχους, οι οποίοι όμως δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση. Για τον λόγο αυτό η ΑΑΔΕ μετά από διασταυρώσεις προέβη στην έκδοση πράξεων διοικητικού προσδιορισμού του φόρου για αυτές τις περιπτώσεις. Μεταξύ των εκκαθαρίσεων που έγιναν προέκυψαν και ορισμένες πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα αυτά είχαν συμπεριληφθεί από τους φορολογούμενους με δηλώσεις που είχαν υποβάλει. Αυτονόητα τέτοιες περιπτώσεις θα διορθωθούν από τη φορολογική διοίκηση.

Το ζητούμενο όμως είναι τέτοια λάθη να διορθωθούν με μία άμεση διαδικασία που θα διευκολύνει τον πολίτη. Και η λύση θα δοθεί με την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης που θα αφορά στο κανονιστικό πλαίσιο του κώδικα φορολογικής διαδικασίας σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που έρχεται προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες. Εισάγουμε συνεπώς μια συνολική λύση για τη διευκόλυνση του πολίτη και προβλέπουμε ότι η λύση αυτή θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση των αναδρομικών.

Μέσω της νέας διαδικασίας θα αντιμετωπιστεί μία ακόμη κατηγορία περιπτώσεων. Αφορά τους συμπολίτες μας που έλαβαν την πρώτη τους σύνταξη καθυστερημένα σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που ανάγονται τα σχετικά ποσά. Η νέα διαδικασία θα δώσει στη φορολογική διοίκηση τη δυνατότητα να προβεί σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν ήδη σε διορθωτική παρέμβαση με βάση τα στοιχεία που θα προσκομιστούν στις αρμόδιες ΔΟΥ για να διασφαλιστεί η φορολόγηση των σχετικών ποσών στην χρήση στην οποία πράγματι ανάγονται και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι με νομοθετική μας πρωτοβουλία θα μειωθούν σημαντικά οι επιβαλλόμενες προσαυξήσεις στους συνταξιούχους που έλαβαν καθυστερημένα την πρώτη τους σύνταξη για τα μη δηλωθέντα εισοδήματά τους και εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα.

Με το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας προβλέπεται ότι οι τιμές της εκπεμπόμενης μάζας διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης θα εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη με βάση την τυποποιημένη διαδικασία δοκιμών του νέου ευρωπαϊκού κύκλου οδήγησης μέχρι 31η Δεκεμβρίου του 2020. Γιατί από την 1η Ιανουαρίου 2021, θα λαμβάνονται υπόψη οι τιμές της εκπεμπόμενης μάζας διοξειδίου του άνθρακα των οχημάτων σύμφωνα με την παγκοσμίως εναρμονισμένη διαδικασία δοκιμής ελαφρών οχημάτων από την οποία προκύπτουν νέες και προσαυξημένες τιμές σε σχέση με την προηγούμενη μέθοδο του νέου ευρωπαϊκού κύκλου οδήγησης.

Η προηγούμενη μέθοδος στηρίζεται σε εργαστηριακές συνθήκες, ενώ η νέα μέθοδος υπολογίζει του ρύπους με βάση τις πραγματικές συνθήκες.

Όπως όλοι γνωρίζετε η τιμή της εκπεμπόμενης μάζας διοξειδίου του άνθρακα αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει και κυρίως διαμορφώνει το τέλος ταξινόμησης και σε κάποιες περιπτώσεις τα τέλη κυκλοφορίας επιβατικών αυτοκινήτων. Αν η νέα μέθοδος εφαρμοστεί χωρίς προσαρμογή των αντίστοιχων κλιμάκων διοξειδίου του άνθρακα, που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης, αλλά και των τελών κυκλοφορίας για κάποια αυτοκίνητα, θα οδηγήσει σε δυσανάλογες επιβαρύνσεις των καινούργιων αυτοκινήτων που ταξινομούνται από την 1η Μαρτίου του 2020.

Με την τροπολογία δίνεται παράταση στη χρήση της προηγούμενης μεθόδου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στο τέλος ταξινόμησης ή και στα τέλη κυκλοφορίας για οχήματα που θα ταξινομηθούν εντός του 2020. Παράλληλα, με την παράταση που δίνεται, θα υπάρξει και ο απαραίτητος χρόνος για τη διαμόρφωση μιας μεθόδου αντιστοίχισης των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα, όπως προκύπτουν από τις δύο μεθόδους, προκειμένου να αποφευχθούν δυσανάλογες επιβαρύνσεις στις τιμές, αλλά και στα τέλη των αυτοκινήτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ελπίζω οι εύλογες αυτές ρυθμίσεις να συναντήσουν ευρεία συναίνεση και να ψηφιστούν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.

Θεωρώ όμως, ότι και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι με όρους στείρας κομματικής κριτικής, αλλά με όρους μέλλοντος, γιατί πράγματι με τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται σε αυτό και με την αναλογιστική μελέτη διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για πενήντα χρόνια.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κάνει διαχείριση, υλοποιεί βασικές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, προχωρά σε μεγάλες αλλαγές, δίνει λύσεις σε προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν.

Σας ευχαριστώ.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης