Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προσωρινή η αντίδραση «ελατηρίου» για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις ξένες αγορές

Προσωρινή η αντίδραση «ελατηρίου» για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις ξένες αγορές
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η εικόνα πανικού της Δευτέρας στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις μεγάλες πωλήσεις έδωσε τη θέση της σε μία ανοδική αντίδραση κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης (25/2) που φαινομενικά άλλαξε λίγο την εικόνα του πανικού. Οι στοχευμένες αντιδράσεις με αγορές μετοχών που πιέστηκαν ιδιαίτερα όπως για παράδειγμα οι τραπεζικές και ορισμένα δεικτοβαρή blue chips έφεραν τον Γενικό Δείκτη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση σε υψηλότερα επίπεδα μεν αλλά με μεγάλη απόσταση από τα υψηλά έτους που είχε καταγράψει ο Γενικός Δείκτης.

Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 833,81 μονάδες με άνοδο 1,89%. Εξίσου αυξημένος ήταν και ο όγκος συναλλαγών με τον τζίρο να φτάνει στα 108,65 εκατ. ευρώ, ικανοποιητική να δείξει την υπερβολή της πτώσης. Επίσης το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων ήταν έντονα θετικό με 75 ανοδικές και 39 πτωτικές. Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) έκλεισαν με άνοδο 1,56%, η μεσαία  κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 0,9%.  

Από τους κλάδους που διακρίθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Τρίτης ήταν οι Τράπεζες (5,17%), Πρόσωπα-Οικιακά Προϊόντα (3,7%), οι Πρώτες Ύλες (3,62%). Η σημερινή συνεδρίαση θα εξαρτηθεί από την πορεία των ξένων αγορών και την αντίδρασή τους ως προς την μετάδοση του κορωνοϊού και των επιπτώσεων αυτού στις οικονομίες της Ευρώπης και της Ασίας. Οι ξένες αγορές ξεκίνησαν αρνητικά κατά τη σημερινή συνεδρίαση (Τετάρτη 26/2) και αυτό επηρεάζει και το ελληνικό χρηματιστήριο αφού οι ξένοι επενδυτές θα θελήσουν να μειώσουν κάποιες θέσεις τους. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με νέα υποχώρηση προς τις 814 μονάδες (-2,5%) η οποία διευρύνεται.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία

Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι φοβισμένες με τις οικονομικές επιπτώσεις από την επέκταση του κορωνοϊού ανά τον κόσμο. Η JP Morgan σε τελευταία της έκθεση σχετικά με την εξάπλωση του ιού αναφέρει ότι σε ότι αφορά την Κίνα, η ανάπτυξη φέτος θα είναι πολύ χαμηλότερη του εκτιμώμενου 6% και εκτιμά ότι είναι πιθανή κάποια παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας για ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και την στήριξη των κινέζικων τραπεζών που θα έχουν σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL's).

Η διασύνδεση της κινέζικης οικονομίας και με τις ΗΠΑ σε ότι αφορά την βιομηχανική παραγωγή δείχνει ότι σε περίπτωση που υπάρξει περιορισμό της παραγωγής από την Κίνα αμερικάνικων προϊόντων λόγω του ιού και ταυτόχρονη μείωση των δικτύων διανομής τους, τότε αρκετές εταιρείες που ανήκουν στον δείκτη S&P 500 θα επηρεαστούν.

Οι κλάδοι που θα επηρεαστούν

Οι κυριότεροι κλάδοι που φαίνεται ότι επηρεάζονται προς το παρόν (εκτός από τον τουρισμό και τις μεταφορές που ήδη βρίσκονται στο 'κόκκινο') είναι οι βιομηχανίες των computers, τα ηλεκτρονικά και οι εξοπλισμοί σπιτιών.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης