Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τέλος εποχής για την General Motors

2 Ιούνιου 2009
  • Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές υπέβαλε η General Motors ξεκινώντας τη διαδικασία για την κήρυξη πτώχευσης, με την υποστήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως η χρεοκοπία της GM αποτελεί μέρος ενός «βιώσιμου σχεδίου που είναι δυνατόν να εφαρμοστεί» και το οποίο θα δώσει την ευκαρία στην εταιρία να αναδυθεί ξανά.
Τέλος εποχής για την General Motors

Η μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της αμερικανικής βιομηχανίας

Αίτηση προστασίας από τους πιστωτές υπέβαλε η General Motors ξεκινώντας τη διαδικασία για την κήρυξη πτώχευσης, με την υποστήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως η χρεοκοπία της GM αποτελεί μέρος ενός «βιώσιμου σχεδίου που είναι δυνατόν να εφαρμοστεί» και το οποίο θα δώσει την ευκαρία στην εταιρία να αναδυθεί ξανά.

Πρόκειται πάντως για τη μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της αμερικανικής βιομηχανίας.
 
Ομπάμα: «δεν μ'ενδιαφέρει να διοικήσω την GM»

Ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι στη νέα εταιρία που θα δημιουργηθεί, τη νέα GM,  το κράτος θα κατέχει το 60% και παραδέχτηκε πως αυτό ενδεχομένως και να προκαλεί ανησυχία. Προσπαθώντας να κατευνάσει αυτούς τους φόβους είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που δεν κάνω, αυτό που δεν μ'ενδιαφέρει να κάνω είναι να διοικήσω την GM». Ξεκαθάρισε μάλιστα πως στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας θα λαμβάνουν τις αποφάσεις και πως η κυβέρνηση θα απέχει από διοικητικούς ρόλους, εκτός από τους κρίσιμους τομείς. «Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε την GM να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την κρίση γρήγορα», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η μονάδα κατέχει ομολογιακό χρέος ύψους 27 δισ. δολαρίων, ενώ οι υποχρεώσεις της προς το εργατικό σωματείο United Auto Workers ανέρχονται στα 20,6 δισ. δολάρια.

Εκπρόσωπος της GM επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία ελέγχει τη μονάδα πώλησης αυτοκινήτων Chevrolet-Saturn of Harlem.

Νωρίτερα, η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα παραχωρήσει στην GM ποσό ύψους 30 δισ. δολαρίων, που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τη λειτουργία της μετά την επικείμενη ιστορική υπαγωγή της στο άρθρο 11 του Πτωχευτικού Δικαίου που αναμένεται να διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες.

Η επιπλέον επιβάρυνση των φορολογούμενων με το ποσό των 30 δισ. δολαρίων, φαντάζει ως η καλύτερη επιλογή εν μέσω αύξησης της ανεργίας, τη στιγμή που η αυτοκινητοβιομηχανία απασχολεί 92.000 εργαζόμενους μόνο στις ΗΠΑ, ενώ είναι έμμεσα υπεύθυνη για 500.000 συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι κυριακάτικο δημοσίευμα της The Wall Street Journal ανέφερε ότι διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας θα οριστεί ο Al Koch, γενικός διευθυντής της συμβουλευτικής AlixPartners LLP. Ο Koch θα επιβλέπει 60 περίπου εργαζόμενους της Alix που θα εργάζονται για τη GM.

Εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας επιβεβαίωσαν πως η πλειοψηφία των ομολογιούχων της GM ενέκριναν τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του συσσωρευμένου χρέους, ύψους 27 δισ. δολαρίων.

«Για το μεγαλύτερο μέρος του αιώνα η GM υπήρξε μια από τις πιο γνωστές και μεγάλες επιχειρήσεις στον κόσμο», ανέφερε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. «Η σημερινή ημέρα θα είναι ιστορική για την εταιρεία -η δύση της παλιάς General Motors και η ανατολή μιας καινούργιας εταιρείας».

Πηγή Τα Νέα


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης