Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στα χαμηλά του 2020 κατρακυλά ο Γενικός Δείκτης με μεγάλες πιέσεις σε τραπεζικούς τίτλους

Στα χαμηλά του 2020 κατρακυλά ο Γενικός Δείκτης με μεγάλες πιέσεις σε τραπεζικούς τίτλους
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Σε κατάσταση πανικού και ανεξέλεγκτης πτώσης βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι βίαιες διορθώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές υπό τον φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού μεταδόθηκαν άμεσα στο ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο. Η μειωμένη -έως ελάχιστη- ζήτηση επιδείνωσε το κλίμα με αποτέλεσμα ο  Γενικός Δείκτης όχι μόνο να έχει απολέσει τα κέρδη του Φεβρουαρίου αλλά να προσεγγίζει τα χαμηλά διμήνου. Στα μέσα της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο Γεν. Δείκτης κατέγραφε απώλειες (-7,8%) στις 823,33 μονάδες και με το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων να διαμορφώνεται στο 1 (ανοδική)/20 (πτωτικές).  

Στην καθοδική δίνη των διεθνών αγορών βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα (17-21/2) ενώ και οι διαφαινόμενες αδυναμίες των τραπεζών συνέτειναν στο να υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης την Παρασκευή 21/2 κάτω από τις 900 μονάδες και να κλείσει στις 893,03 μονάδες με εβδομαδιαία μεταβολή (-3,17%).

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού σε ανθρώπινο επίπεδο αλλά και σε επιχειρηματικό-οικονομικό επίπεδο επισκίασαν κάθε άλλη οικονομική ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό σκηνικό. Το ελληνικό χρηματιστήριο που εξαρτάται άμεσα από τους ξένους επενδυτές βρέθηκε εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών» πωλητών με αποτέλεσμα την έντονη μεταβλητότητα και την αρχική αντίσταση πάνω από τις 910 μονάδες (στις 3 πρώτες συνεδριάσεις) και εν συνεχεία την απώλεια των 900 μονάδων (έκλεισε στις 893,03 μονάδες) με εντασσόμενες πιέσεις κατά την τελευταία συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-3,47%) στις 2.240,27 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap μειώθηκε κατά (-2,92%) στις 1.240,86 μονάδες. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,5 εκατ. ευρώ έναντι 76,7 εκατ. ευρώ μία εβδομάδα πριν.

Ο τραπεζικός δείκτης αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευαίσθητος στις πιέσεις και κατέγραψε εβδομαδιαία υποχώρηση της τάξης του (-7,93%) καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις τάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Από τους υπόλοιπου κλάδους τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες υποχωρήσεις είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-οικιακών προϊόντων (-6,57%), Πρώτων Υλών (-4,40%), Τεχνολογίας (-4,22%). Εβδομαδιαία άνοδο είχαν μόνο οι κλάδοι της Υγείας (1,25%) και Τηλεπικοινωνιών (0,8%) λόγω των θετικών αποτελεσμάτων χρήσης που ανακοίνωση ο ΟΤΕ.  

Η νέα εβδομάδα θα δείξει εάν συνεχιστεί η παγκόσμια χρηματιστηριακή διόρθωση εξαιτίας των φόβων από την πανδημία του κορωνοϊού που έχει εισχωρήσει και στην Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία) και των επιπτώσεων όχι μόνο στην οικονομία αλλά, κυρίως, στις ανθρώπινες απώλειες. Για το ελληνικό χρηματιστήριο, οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που εξαρτώνται ιδιαίτερα από ξένα χαρτοφυλάκια βρίσκονται στην ‘πρώτη γραμμή’ του πυρός με πωλήσεις που δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από το εγχώριο market making (τεχνητή διαμόρφωση προσφοράς και ζήτησης).

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης