Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Ουδείς αναντικατάστατος (;)

Το σχόλιο της Δευτέρας - Ουδείς αναντικατάστατος (;)
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


 

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός

 

Ι. Πρόλογος

«Ουδείς αναντικατάστατος» του είπε κυνικά ο Γιάννος χτυπώντας τον συνάμα στην πλάτη κι έφυγε μέσα στη νύχτα. Δυο λέξεις που τρύπησαν σαν σκουριασμένα καρφιά την καρδιά του Νότη. Στο μυαλό του άρχισαν να γυρίζουν πολλά κι ένα πέπλο απογοήτευσης κάλυψε το πρόσωπό του. Ο Νότης είναι ένας ευαίσθητος άνθρωπος, ονειροπόλος, με ήθος μα, αθεράπευτα ρομαντικός. Πίστευε πάντα πως οι παρέες γράφουν ιστορία. Ναι, οι παρέες, οι ομάδες εκείνες των ανθρώπων που αποτελούνται από αξιόλογες μονάδες με κοινές ιδέες και στόχους, πείσμα, όνειρα και μια φλόγα που σιγοκαίει μέσα τους φωτίζοντας το διάβα τους στις σκοτεινές και κακοτράχαλες ατραπούς. Οι παρέες εκείνες που λειτουργούν ομαδικά, με ξεκάθαρους ρόλους, που πασχίζουν για να δίνουν λύσεις, που έχουν κοινές αγωνίες και που φτάνουν στους στόχους τους με τη χειμαρρώδη δυναμική που τους διακρίνει, έχοντας πάντα ως σύμμαχο την ηθική και τις αρχές τους που τις τηρούν απαρέγκλιτα.

«Ουδείς αναντικατάστατος», λες να ΄χει δίκιο; Αναρωτιέται ο Νότης που πάντα τον προβλημάτιζαν τα λόγια των άλλων. Οι περισσότεροι ισχυρίζονται πως αυτή η φράση ισχύει γενικότερα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, ακόμη και της επαγγελματικής. Λένε πως θα πάρει τη σκυτάλη κάποιος άλλος κι έτσι θα συνεχίζει να κυλά ομαλά η ζωή στην επαγγελματική κονίστρα.

«Ουδείς αναντικατάστατος» λοιπόν. Άραγε ισχύει αυτό και για εκείνους που άφησαν το αποτύπωμά τους, την ανάσα και τη μυρωδιά τους στα κύτταρα της κάθε προσπάθειας ή για εκείνους που έδωσαν όνομα σε κάθε υπέρβαση ξεπερνώντας ακόμη και τις κόκκινες γραμμές της ανθρώπινης αντοχής; Μήπως ισχύει και για εκείνους που έδωσαν και την τελευταία ικμάδα των ψυχικών τους δυνάμεων ή για εκείνους που έβαλαν την προσωπική τους πινελιά σε κάθε σημείο του ολοκληρωμένου έργου; Άραγε ισχύει και για εκείνους που θυσίαζαν για χρόνια τον προσωπικό τους χρόνο δίνοντας σάρκα και οστά σε όσα οραματίσθηκαν εκμηδενίζοντας αποστάσεις και κάμπτοντας αντιστάσεις; Μήπως ισχύει και για εκείνους που με τη φρεσκάδα και την ορμή του μειρακίου που κουβαλούν μέσα τους δίνουν έναν άλλον αέρα που μετουσιώνεται καθημερινά σε θέσεις, πράξεις και απτά αποτελέσματα; Ποιος ξέρει, ίσως να ισχύει τελικά για όλους η παραπάνω φράση ή μπορεί και όχι.

Μπορεί κάποιες παρέες όντως να γράφουν ιστορία, ωστόσο κάποιες ιστορίες τις βιώνεις στο έπακρο μόνο για μια φορά στη ζωή σου. Ποτέ όμως, ό,τι και γίνει δεν πρέπει στο πέρασμά σου να απεμπολείς όσα πρεσβεύεις και όσα ονειρεύεσαι. Κι αν τελικά είσαι ένας από αυτούς που αντικαθίστανται με περισσή ευκολία, τότε ενδεχομένως έκανες τον κύκλο σου και είναι προτιμότερο να πάρεις έναν καινούργιο δρόμο παρά να παραμείνεις παίζοντας το ρόλο ενός κομπάρσου. Ορισμένοι άνθρωποι είναι γεννημένοι για να παραμείνουν «ανθρωπάκια», βολικά στρατιωτάκια που εύκολα θα τα θυσιάσει κάποιος ποδηγέτης, που θα τα κινεί όπως εκείνος θέλει, ενώ κάποιοι άλλοι είναι γεννημένοι ρομαντικοί, με μια μεγάλη δόση τρέλας μέσα τους, ονειροπόλοι. Είναι αυτοί οι τρελοί που στη σκακιέρα της ζωής μόνο σ΄ένα χρώμα ξέρουν να πηγαίνουν. Αυτοί που δεν προδίδουν ποτέ τα όνειρα και τα ιδανικά τους. Και όπως έγραφε και η μεγάλη Κική Δημουλά που δυστυχώς έφυγε το Σάββατο από τη ζωή,

Φυσικά και ονειρεύομαι
Ζει κανείς μόνο μ’ ένα ξερό μισθό;
Ένα μόνο δεν μου δίνει το όνειρο.
Το όριο. Ως που να κινδυνέψω.
Γιατί τότε πια δεν θα ήταν όνειρο.
Θα’ ταν γεράματαII.  Τα νέα γύρω από το «νέο» ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Τι προβλέπει αναλυτικά [Αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) ].

Μέχρι 12 Μαρτίου η καταβολή των νέων ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ του 1/2020

Την επόμενη Πέμπτη 27.2.2020 αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό κι αμέσως μετά ανοίγει η πλατφόρμα

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Οι ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους του μηνός Ιανουαρίου 2020, όπως έχουμε επισημάνει, θα υπολογιστούν σύμφωνα με την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, ενώ θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι την 12η Μαρτίου 2020.
Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας (την επόμενη ημέρα της ψήφισης) και την τυχόν επιλογή ανώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας, οι παραπάνω ασφαλισμένοι θα καταβάλουν τελικά μέσα στο έτος 2020 τις αυξημένες κατ΄επιλογήν ασφαλιστικές εισφορές.

ΕΣΑμεΑ.: «Για πολλοστή φορά το υπουργείο Εργασίας αγνοεί τα ασφαλιστικά ζητήματα των Αμεα»

Δίκτυο Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών: Το νέο ασφαλιστικό αποτελεί ουσιαστικά εφαρμοστική διάταξη του νόμου «Κατρούγκαλου»

ΠΟΦΕΕ: Διαπιστώσεις, σχόλια και προτάσεις επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου εν όψει της συζήτησης στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής [Δείτε επίσης και Τα κρίσιμα ζητήματα που ανέπτυξε η ΠΟΦΕΕ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού].

ΟΕΕ: Έξι προτάσεις για το ασφαλιστικό

 

 

ΙΙΙ.  My data και πάσης Ελλάδος...

Έναρξη διαδικασίας πιστοποίησης των παρόχων ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Υποχρεωτικά μέσω εξουσιοδοτούμενου λογιστή-φοροτεχνικού θα εισηγηθεί η ΑΑΔΕ να γίνεται η διαβίβαση και ο χαρακτηρισμός των δεδομένων στην πλατφόρμα myDATA

Υποχρεώσεις των παρόχων Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης και διαδικασίες ελέγχου των τιμολογίων και των στοιχείων λιανικής πώλησης

Ηλεκτρονικά βιβλία - Νέα έκδοση τεχνικών και επιχειρησιακών προδιαγραφών για myDATA


Άποψη: Η μετάβαση στα ηλεκτρονικά βιβλία για όλες τις επιχειρήσεις εκτός από δύσκολη και χρονοβόρα δεν θα είναι φυσικά ανέξοδη για όλους. Γιατί πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη πάλι όλοι οι επιχειρηματίες και οι λογιστές για κάτι που αποφάσισε μονομερώς η Α.Α.Δ.Ε. και η πολιτική ηγεσία; Εφόσον ευαγγελίζονται πως μέσω των ηλεκτρονικών βιβλίων θα παταχθεί κατά ένα μεγάλο μέρος η φοροδιαφυγή (το πως μόνο αυτοί το ξέρουν, δεν έχουμε δει επίσημα νούμερα) τότε να διαθέσουν ένα κονδύλι για τους επιχειρηματίες, κ.α. ώστε να αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους, τις ταμειακές μηχανές και τους φορολογικούς μηχανισμούς, καθώς και για την κάλυψη της αύξησης των λειτουργικών τους εξόδων που θα προκύψουν από την εν λόγω μετάβαση. Επίσης, η Α.Α.Δ.Ε. έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια ενημέρωσης όλων των επιχειρηματιών έτσι ώστε να κατανοήσουν τι σημαίνει αυτή η μετάβαση και όχι να ρίχνει το μπαλάκι της ενημέρωσης στους λογιστές κάνοντας ημερίδες σε όλη την Ελλάδα έχοντας μάλιστα ως χορηγούς εταιρίες λογισμικού.

Σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, κρατώ πάντα τις θέσεις της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής (σχετικά με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, ωστόσο έχει εφαρμογή γενικότερα η τοποθέτηση αυτή):

«Με άλλα λόγια, το ζητούμενο δεν είναι ο εξαναγκασμός της εξόφλησης συναλλαγών για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα οικεία φορολογικά παραστατικά με ηλεκτρονικά μέσα (το οποίο, προφανώς, επιτυγχάνεται διά των προτεινόμενων διατάξεων), αλλά ο περιορισμός της φοροδιαφυγής που συνεπάγεται η διενέργεια συναλλαγών για τις οποίες (με από κοινού συμφωνία και των δύο συμβαλλομένων) δεν εκδίδονται φορολογικά παραστατικά και οι οποίες εξοφλούνται με μετρητά. Κατά τούτο, δεν αιτιολογείται επαρκώς πώς ο τρόπος εξόφλησης μιας συναλλαγής συνιστά κίνητρο για τον ιδιώτη φορολογούμενο να ζητήσει την έκδοση του προβλεπόμενου φορολογικού παραστατικού. Ως εκ τούτου, η προτεινόμενη ρύθμιση δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αρμονία ούτε προς τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, δεδομένου ότι ο σκοπός πάταξης της φοροδιαφυγής επί συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων επιτυγχάνεται εφόσον εκδοθεί το οικείο φορολογικό παραστατικό, ανεξαρτήτως του τρόπου εξόφλησής του».

Πώς λοιπόν θα βοηθήσουν τα ηλεκτρονικά βιβλία στην πάταξη της φοροδιαφυγής αν δεν πατηθεί το ρημάδι το κουμπί της on line συνδεδεμένης ταμειακής μηχανής;

 

IV. Αρθρογραφία, μελέτες, επισημάνσεις, απόψεις, κ.α.

Δάνεια μεταξύ ιδιωτών και φορολογικές υποχρεώσεις

Δαπάνες επιχειρήσεων - Αποφάσεις της ΔΕΔ που εκδόθηκαν το 2019 και αφορούν σε υποθέσεις με καταλογισμό λογιστικών διαφορών

Ν.Π. (Ι.Κ.Ε.) στην Ελλάδα vs Ν.Π. στην Κύπρο  [ του Α. Νασόπουλου ]

Μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2020 η οριστικοποίηση του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής

Πρόστιμα των προσωρινών δηλώσεων που δεν υπεβλήθησαν έως 31/12/2019

Διαδικασία οριστικοποίησης των απαλλαγών πλοίων - Εν αναμονή ενημέρωσης από τη Φορολογική Διοίκηση [ του Φ. Τσιατούρα]

Συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης: Φορολογικό και λογιστικό πλαίσιο από την πλευρά του μισθωτή που εφαρμόζει Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα [ του Θ. Βλάχου]

 

«Το να μάθεις να σκέφτεσαι, να κρίνεις, να είσαι ακριβολόγος και να ζυγίζεις τις λέξεις σου, να ανταλλάσσεις ιδέες, να ακούς τον άλλον σημαίνει ότι είσαι ικανός να κάνεις διάλογο. Είναι ο µόνος τρόπος για να μετριάσεις τη βία που ορθώνεται γύρω µας».

Ζακλίν ντε Ρομιγύ

 

V. Περί δημοτικών τελών

Σύντομα η νέα μόνιμη online εφαρμογή για τη δήλωση των τετραγωνικών μέτρων στους Δήμους με κωδικούς TAXISNET

 

VI. Θέματα Γ.Ε.ΜΗ.

■  ΓΕΜΗ: Σε εφαρμογή οι πρώτες αυτοματοποιημένες καταχωρίσεις

Με τη χρήση πρότυπου καταστατικού η σύσταση ΑΕ μέσω e-ΥΜΣ ή των Υπηρεσιών μιας Στάσης των Επιμελητηρίων

11026/2020 Πρότυπα καταστατικά για τις εταιρικές μορφές Α.Ε, Ε.Π.Ε., Ι.Κ.Ε., Ο.Ε και Ε.Ε.

 

VII. Εργατικά και ασφαλιστικά θέματα και νομολογία

Χαρακτηρισμός ασφαλιστικών οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης - Η νέα απόφαση του Υπ. Εργασίας

 

VIIΙ. Λοιπές ενδιαφέρουσες εγκύκλιοι, κ.α.

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για το επίδομα γέννησης [δείτε και Δ11 οικ.8523/236/2020 Καθορισμός της διαδικασίας χορήγησης επιδόματος γέννησης ].

Ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του συστήματος δήλωσης γέννησης για τους γονείς μόνο στα μαιευτήρια - Όλη η διαδικασία απλοποιημένη

Διαθέσιμη η εφαρμογή δήλωσης εισφοράς συναλλάγματος ν. 4111/13


«Μνήμη και λήθη συνεργάζονται. Η μία δίνει στην άλλη ό,τι της περισσεύει, ό,τι της είναι πολύ. Όταν η μνήμη παραφορτωθεί, περνάει τα δεδομένα της στη λήθη. Η λήθη έχει το ανεπιθύμητο. Μέσα σ’ αυτή υπάρχουν αισθήματα και αναμνήσεις που δεν μπορεί να καταφάει και τα επιστρέφει στη μνήμη. Υπάρχουν αναμνήσεις που ενοχλούν τη λήθη, γι’ αυτό και ξεχνάμε για λίγο καιρό και μετά οι αναμνήσεις επιστρέφουν. Η λήθη δεν τις αντέχει και τις επιστρέφει στη μνήμη».

Κική Δημουλά


IX. Θέματα αγροτών

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς - Τι προβλέπει για σύσταση, καταστατικό, όργανα διοίκησης, μέλη ΑΣ, φορολογικές απαλλαγές, κέρδη, τηρούμενα βιβλία [ Αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις ]

 

X. Νομολογία, αποφάσεις Δ.Ε.Δ.

ΔΕΔ 2653/2019 Τέλος επιτηδεύματος - Συμβολαιογράφος και δικηγόρος θεωρούνται συναφή επαγγέλματα - Ο χρόνος διακοπής δεν συνυπολογίζεται για την συμπλήρωση πενταετίας

ΔΠΑ - Διορισμός προσώπου στην προσωρινή διοίκηση ανώνυμης εταιρείας (άρθρο 69 ΑΚ). Μη θεμελίωση προσωπικής και αλληλέγγυας ευθύνης αυτού προς πληρωμή ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών αυτής

Το ΣτΕ επιτρέπει την ίδρυση φαρμακείου και από φυσικό πρόσωπο μη φαρμακοποιό υπό ορισμένες προϋποθέσεις

 

«Οι λέξεις είναι το φρούριο που προφυλάσσει από την κτηνωδία. Όταν δεν γνωρίζουμε, όταν δεν μπορούμε να εκφραστούμε, όταν χειριζόμαστε τα πράγματα κατά προσέγγιση όπως κάνουν πολλοί νέοι σήμερα, όταν τα λόγια δεν είναι αρκετά για να ακουστούν, όταν ο λόγος δεν είναι επεξεργασμένος επειδή η σκέψη είναι ασαφής, τότε δεν μένει παρά η γροθιά, το ξύλο, η τυφλή βία. Κι αυτή απειλεί να στραγγαλίσει τον δυτικό, ανθρωπιστικό ιδανικό µας κόσμο».

Ζακλίν ντε Ρομιγύ

 

ΧI. Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις


  Βεσυρόπουλος: Τι ανέφερε για τις εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια, τα τεκμήρια και τη φορολοταρία

GDPR και ΑΑΔΕ: To «απόσταγμα» της διαδικασίας διαχείρισης αιτημάτων

Στο TAXISnet της ΑΑΔΕ η δήλωση IBAN για τις επιστροφές φόρου

 

ΧIΙ. Την Τρίτη έχουμε webinar....

On line σεμινάριο: Βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb - Πρακτικά θέματα για νομικά και φυσικά πρόσωπα

 

ΧIII. Επίλογος

Στις 20.2.1960, πριν από 60 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο μεγαλύτερος Έλληνας κωμικός ηθοποιός, Βασίλης Λογοθετίδης. Δείτε όταν βρείτε χρόνο ένα παλαιό αφιέρωμα της ΕΡΤ για τη ζωή και το έργο του γιατί αξίζει τον κόπο (https://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/vasilis-logothetidis-20-fevroyarioy-1960/). Για την μεγάλη Κική Δημουλά που όπως ανέφερα και πιο πάνω έφυγε το Σάββατο απ΄τη ζωή, το μόνο που θα πω είναι πως είναι μια μεγάλη απώλεια, γιατί οι πνευματικοί άνθρωποι έχουν πάντα να δώσουν πράγματα ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Το έργο της φυσικά αποτελεί παρακαταθήκη για όλους.

Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης