Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα κρίσιμα ζητήματα που ανέπτυξε η ΠΟΦΕΕ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού

Τα κρίσιμα ζητήματα που ανέπτυξε η ΠΟΦΕΕ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αίσθηση προκάλεσαν οι προτάσεις για νομοτεχνική βελτίωση σε θέματα που ανέδειξε αποκλειστικά η ΠΟΦΕΕ, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του ασφαλιστικού.

Σχετικά το αναλυτικό υπόμνημα που είχε αποστείλει στον Υπουργό  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κο Γιάννη Βρούτση και στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η ΠΟΦΕΕ, δημοσίευσε το Taxheaven:

1. Υποχρέωση ασφάλισης «των μελών Διοικητικού Συμβουλίου Α.Ε. που λαμβάνουν αμοιβή…καθώς και των διαχειριστών όλων των νομικών μορφών των εταιρειών πλην ΙΚΕ».

Πρόταση της ΠΟΦΕΕ:
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν συντρέχει η σχέση εξαρτημένης εργασίας με τις υπόψη εταιρείες και λαμβάνουν αμοιβή κατ’ αποκοπή, για τις υπηρεσίες που παρέχουν με βάση την ιδιότητά τους αυτή (προς τις υπόψη εταιρίες) και παράλληλα τα πρόσωπα αυτά διατηρούν ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως εταίροι των υπόψη εταιρειών, να ισχύει η ασφαλιστέα ιδιότητα του άρθρου 39 και να καταβάλλονται οι εισφορές με ελεύθερη επιλογή τους σε μία από τις (έξι) ασφαλιστικές κατηγορίες και όχι στο άρθρο 38 κατά το σύστημα και τον τρόπο που ασφαλίζονται οι μισθωτοί.

2. Όσον αφορά το άρθρο 39 παρ. 9 με το οποίο διατηρείται η διάταξη που αφορά ασφαλισμένους που αμείβονται με «μπλοκάκι» και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε έως δύο φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εφαρμόζονται αναλογικά, ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς, οι διατάξεις του άρθρου 38 και μπορούν να πληρώνουν εισφορές ως μισθωτοί, η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. επισημαίνει:
Επειδή η διάταξη αυτή στο παρελθόν κατά την εφαρμογή της δημιούργησε πολλές δυσκολίες και επειδή στη διάταξη παραμένει η διατύπωση ότι «Αν η υπαγωγή του ασφαλισμένου στη ρύθμιση της παρούσας παραγράφου αμφισβητείται, μπορούν να υποβληθούν αντιρρήσεις ενώπιον του Ε.Φ.Κ.Α. από οποιονδήποτε συμβαλλόμενο», είναι ανάγκη να υπάρξει και να επιδιωχθεί η δέουσα νομοτεχνική βελτίωση.

3. Άρθρο 36 Καταβολή εισφορών επί παράλληλης απασχόλησης: Περιπτώσεις μισθωτών που πραγματοποιούν παράλληλα περισσότερες της μίας μισθωτές απασχολήσεις σε διαφορετικούς εργοδότες παρ. 1.α) του άρθρο 36:
Άποψη της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
είναι ότι βάσει του παραπάνω, δεν θα πρέπει να υπολογίζεται ανά εργοδότη αλλά συνολικά για όλους τους εργοδότες, και η παραπάνω παρ. 1.α΄ του άρθρου 36 να προσαρμοσθεί και να ορίζει ότι:

4.
Οικειοθελείς παροχές του εργοδότη: Να αποσαφηνισθεί η διάταξη στην παρ. 1 του άρθρου 38 (όπως διαμορφώνεται με το άρθρο 34 του Ν/Σ), για αποφυγή αμφισβητήσεων και συγχύσεων και καταχρηστικής υπαγωγής σε εισφοροδότηση κατά τους ελέγχους των οικειοθελών παροχών.

Όσον αφορά τις επιδράσεις του νέου φορολογικού και ασφαλιστικού στους ελ. επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις, για τις οποίες ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της ΠΟΦΕΕ, Γιώργος Χριστόπουλος από τον βουλευτή της συμπολίτευσης Βασίλη Οικονόμου, ανέφερε παράδειγμα από την επιμέτρηση και την εργασία του κόμβου μας. (αναφέρθηκε σε καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, όπου μεταξύ του 2019 και του 2020, οι επιβαρύνσεις αθροιστικά από εισφορές, φόρο εισοδήματος, και τέλος επιτηδεύματος, θα είναι κατά 1.397,76 ευρώ λιγότερες γεγονός που αυξάνει ισόποσα το διαθέσιμο απομένον εισόδημα.  

Επίσης αναφερόμενος στη διάταξη του άρθρου 32 που αντικαθιστά το άρθρο 36 του νόμου Κατρούγκαλου και πλέον απαλλάσσει τον αυτοαπασχολούμενο από εισφορές όταν παράλληλα είναι και μισθωτός, όπου οι εισφορές  ως μισθωτός καλύπτουν από τον μηνιαίο μισθό το ποσό της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας για σύνταξη και υγεία (252 ευρώ εφόσον ασκείται ελεύθερο επάγγελμα και 142 ευρώ εφόσον ασκείται αγροτικό επάγγελμα), παρέθεσε το ακόλουθο παράδειγμα:Δείτε το σχετικό video εδώ:Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης