Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η οικονομική επιβράδυνση στην κινέζικη οικονομία και οι διαφωνίες εντός της ΕΕ επηρεάζουν τις χρηματιστηριακές αγορές

Η οικονομική επιβράδυνση στην κινέζικη οικονομία και οι διαφωνίες εντός της ΕΕ επηρεάζουν τις χρηματιστηριακές αγορές
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Σε πτωτική τάση βρέθηκαν χθες Πέμπτη και ξεκίνησαν πτωτικά σήμερα Παρασκευή 21/2 οι περισσότερες ξένες αγορές εξαιτίας των φόβων για μεγάλη επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης στην κινέζικη οικονομία εξαιτίας του κορωνοϊού, της εξάπλωσης του ιού στη Ν. Κορέα και στις διαφωνίες που υπάρχουν για τον 5ετή προϋπολογισμό της Ε.Ε. και διχάζουν τα κράτη μέλη. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε τη διορθωτική κίνηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου και μάλιστα με σχετικά αυξημένες συναλλαγές που διαμορφώθηκαν στα 72 εκατ. ευρώ. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 913,08 μονάδες με πτώση κατά (-0,41%). Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 42 έκλεισαν ανοδικά και οι 54 πτωτικά. Ο δείκτης μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,85%) στις 2.287,48 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης Mid Cap αυξήθηκε οριακά (0,05%) στις 1.266,19 μονάδες.

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισε η άνοδος στο Εμπόριο (1,15%), στην Υγεία (1,09%), στις κατασκευές-υλικά (0,65%) ενώ πτωτικά για μία ακόμη συνεδρίαση βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές (-1,32%) οι οποίες έχουν δείξει αδυναμία αντίδρασης κατά την τελευταία εβδομάδα.

Πτωτικά έκλεισαν την Παρασκευή ξημερώματα οι ασιατικές αγορές, προδιαθέτοντας για ένα αρνητικό ξεκίνημα και στις ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή (21/02).

Αρνητικά διαμορφώθηκαν την Παρασκευή το πρωί, τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια (Futures) δείχνοντας ότι η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί μάλλον με πτωτικές τάσεις. Για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης δείχνει ότι δυσκολεύεται να σταθεροποιηθεί πάνω από τις 920 μονάδες εξαιτίας της μεγάλης μεταβλητότητας του τραπεζικού κλάδου. Οι τραπεζικές μετοχές που επηρεάζουν κατά 70% την πορεία του Γενικού Δείκτη  μοιάζουν ότι έχουν ήδη προεξοφλήσει τις όποιες θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και την πορεία των ομολόγων και οι επενδυτές περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα χρήσης 2019 αλλά και τις ανακοινώσεις για το α’ τρίμηνο 2020 (περίπου τον Μάιο) για να δουν εάν και κατά πόσον οι ελληνικές τράπεζες κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Από εκεί και πέρα, δεικτοβαρείς μετοχές με σημαντική παρουσία στα ξένα χαρτοφυλάκια όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, η Coca Cola, η Μυτιληναίος, η Jumbo αλλά και ορισμένες μετοχές από την μεσαία κεφαλαιοποίηση είναι αυτές που θα κληθούν να ‘τραβήξουν’ το ελληνικό χρηματιστήριο σε υψηλότερα επίπεδα, στην περίπτωση οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές πιεστούν περαιτέρω.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης