Αποτελέσματα live αναζήτησης

Παραμένουν, τουλάχιστον έως το τέλος του 2009, στα ίδια επίπεδα τα ανώτατα όρια των επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων και των υπερωριών.

  • Τη διατήρηση των σχετικών ορίων αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας υπό τη «σκιά» της κρίσης στην οικονομία και στην απασχόληση και με στόχο, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν κύκλοι του υπουργείου, να μη «διαταραχθεί» το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων ούτε να δοθεί ένα? λάθος «μήνυμα» στην αγορά.

Παραμένουν, τουλάχιστον έως το τέλος του 2009, στα ίδια επίπεδα τα ανώτατα όρια των επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων και των υπερωριών.

Τη διατήρηση των σχετικών ορίων αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας υπό τη «σκιά» της κρίσης στην οικονομία και στην απασχόληση και με στόχο, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν κύκλοι του υπουργείου, να μη «διαταραχθεί» το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων ούτε να δοθεί ένα? λάθος «μήνυμα» στην αγορά.

Την πρώτη απόφαση - γνωμοδότηση για τα όρια των ομαδικών απολύσεων έλαβε, ήδη, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ). Ο γενικός γραμματέας Απασχόλησης, Δημήτρης Κοντός, σε συνεννόηση με την υπουργό Φ. Πάλλη - Πετραλιά, εισηγήθηκε να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς και να μην υπάρξει έως το τέλος του 2009 καμία αλλαγή που, ιδιαίτερα υπό τη σημερινή συγκυρία, «θα μπορούσε να διαταράξει την ισορροπία στην αγορά εργασίας».

Η απόφαση που πρόκειται να υπογραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες διατηρεί τα όρια των επιτρεπομένων, χωρίς προηγούμενη άδεια, απολύσεων για το δεύτερο εξάμηνο του 2009 στο 2% τον μήνα και μέχρι 30 άτομα ή 4 απολύσεις το μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν 20 - 200 άτομα (στις μικρότερες επιχειρήσεις, ωστόσο, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα δεν ισχύει κανένα όριο).

Η δεύτερη απόφαση που θα ληφθεί στην πρώτη συνεδρίαση του ΑΣΕ αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, θα προβλέπει -επίσης με εισήγηση του γ.γ. του υπουργείου- τη διατήρηση του ανώτατου ορίου υπερωριακής απασχόλησης στις 25 και 30 ώρες (οι 30 ώρες ισχύουν ως «πλαφόν» στις ναυπηγικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, στη ΔΕΗ, στα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων του ΟΑΣΑ, στα τεχνικά έργα οδοποιίας κ.α. ενώ για τις περισσότερες επιχειρήσεις, όπως τις ιδιωτικές, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ κ.α. το όριο παραμένει στις 25 ώρες).

Για το καθεστώς των υπερωριών, πάντως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει λόγω της αυξανόμενης χρήσης των ευέλικτων μορφών εργασίας (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία) και των συμφωνιών για τα ελαστικά ωράρια ενώ με βάση τον νόμο Παναγιωτόπουλου, υπερωριακή θεωρείται η απασχόληση μετά την 45η ώρα ή την 48η ώρα την εβδομάδα (για πενθήμερη ή εξαήμερη εργασία, αντίστοιχα).

Απώλειες
Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την επαγγελματική κινητικότητα, την ανεργία και τις εκροές από την αγορά εργασίας. Από την αρχή της κρίσης (τον περασμένο Οκτώβριο) έχουν χαθεί συνολικά 148.814 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ που έχει δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Απώλεια 36.856 θέσεων εργασίας έχει καταγραφεί και στο πρώτο τρίμηνο (Ιανουαρίου - Μαρτίου) λόγω της κατακόρυφης πτώσης έως 21,7% των προσλήψεων και της αύξησης έως και 17,1% των απολύσεων.

Τον Ιανουάριο αναγγέλθηκαν 61.544 προσλήψεις (-21,7 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2008) τον Φεβρουάριο 62.281 (-17,2%) και τον Μάρτιο 59.190 (-17,9%) ενώ οι απολύσεις ήταν αυξημένες κατά 7% τον Ιανουάριο (57.828), κατά 13,6% τον Φεβρουάριο (41. 933) και κατά 17,1% τον Μάρτιο (39.959).

Στοιχεία 
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο χάθηκαν, με την επίκληση της κρίσης, 18.599 θέσεις εργασίας και πραγματοποιήθηκαν 2.617 διαθεσιμότητες. Χθες, ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός απέρριψε το αίτημα της τράπεζας American Express να προχωρήσει στην απόλυση των 68 εργαζομένων της, μετά την απόφαση για αναστολή των εργασιών της στην Ελλάδα.

Η Ε. Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε να ενισχυθεί η εκπροσώπηση των ΟΤΑ και των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση του ΟΑΕΔ που, όπως είπε, «διεκπεραιώνει ρουσφετολογικές προσλήψεις» και να ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα για την προώθηση των ανέργων στην αγορά εργασίας με παράλληλη αύξηση του επιδόματος ανεργίας.

Eurostat: Το 7% των Ελλήνων αδυνατεί να πληρώσει τη δόση δανείου ή το ενοίκιο
Το 30% των συμπολιτών μας δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει με τον μισθό του μια απρόβλεπτη δαπάνη

Τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη είναι τα ποσοστά των Ελλήνων που καθυστερούν να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους (νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο, κοινόχρηστα), το ενοίκιο και τις δόσεις για στεγαστικό δάνειο, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat. Το ένα τρίτο του πληθυσμού της E.E. ανήκε το 2007 σε ένα νοικοκυριό που δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει μέσω των τακτικών εισοδημάτων του μια απρόβλεπτη δαπάνη.

Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι της τάξης του 30% με μέσο όρο στην Ε.Ε. το 34%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 7% του πληθυσμού της E.E. ανήκε σε νοικοκυριό που δεν ήταν σε θέση να πληρώσει εμπρόθεσμα τους τακτικούς μηνιαίους λογαριασμούς του. Το ποσοστό των Ελλήνων που βρίσκεται σε αυτή τη θέση ανέρχεται στο 16% και είναι το τρίτο κατά σειρά υψηλότερο.

Το 7% των Ελλήνων δεν είναι σε θέση να πληρώσει εμπρόθεσμα τις δόσεις του για ένα ενυπόθηκο δάνειο ή το μηνιαίο νοίκι για το σπίτι του.

Ρεκόρ
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη των «27» στην οποία το μέσο ποσοστό αδυναμίας εμπρόθεσμης πληρωμής ενοικίου - δανείου ανέρχεται στο 3%.

Το 2007 το 81% των ελληνικών νοικοκυριών διέθετε ένα αυτοκίνητο (80% ο μέσος όρος στην Ε.Ε.), το 9% δεν είχε τα οικονομικά μέσα να αγοράσει ένα αυτοκίνητο (9%) και άλλο ένα 9% που για άλλους λόγους δεν ήταν σε θέση να αγοράσει ένα αυτοκίνητο (11%).

Το 44% των Ελλήνων ανήκε σε νοικοκυριό που είχε έναν Η/Υ (μέσος κοινοτικός όρος 68%), το 16% δεν είχε χρήματα να αγοράσει έναν υπολογιστή (Μ.Ο. Ε.Ε.: 9%) και το 41% δεν είχε υπολογιστή για διάφορους άλλους λόγους πλην των οικονομικών (Μ.Ο. Ε.Ε.:23%).

Τι ισχύει για απολύσεις - υπερωρίες

Διατηρούνται τα όρια των επιτρεπομένων, χωρίς προηγούμενη άδεια, απολύσεων για το δεύτερο εξάμηνο του 2009 στο 2% τον μήνα και μέχρι 30 άτομα ή 4 απολύσεις τον μήνα για επιχειρήσεις που απασχολούν 20 - 200 άτομα.

Διατηρείται το ανώτατο όριο υπερωριακής απασχόλησης στις 25 και 30 ώρες (οι 30 ώρες ισχύουν ως «πλαφόν» στις ναυπηγικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, στη ΔΕΗ, στα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων του ΟΑΣΑ, στα τεχνικά έργα οδοποιίας κ.α. ενώ για τις περισσότερες επιχειρήσεις, όπως τις ιδιωτικές, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ κ.α. το όριο παραμένει στις 25 ώρες).

Απώλειες θέσεων εργασίας

Απώλεια 36.856 θέσεων εργασίας έχει καταγραφεί και στο πρώτο τρίμηνο (Ιανουαρίου - Μαρτίου) λόγω της κατακόρυφης πτώσης έως 21,7% των προσλήψεων και της αύξησης έως και 17,1% των απολύσεων.

Τον Ιανουάριο αναγγέλθηκαν 61.544 προσλήψεις (-21,7 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2008) τον Φεβρουάριο 62.281 (-17,2%) και τον Μάρτιο 59.190 (-17,9%) ενώ οι απολύσεις ήταν αυξημένες κατά 7% τον Ιανουάριο (57.828), κατά 13,6% τον Φεβρουάριο (41. 933) και κατά 17,1% τον Μάρτιο (39.959).


Πηγή ΗμερησίαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης