Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προβληματίζει η μεγάλη υποχώρηση των συναλλαγών στο Χ.Α.

Προβληματίζει η μεγάλη υποχώρηση των συναλλαγών στο Χ.Α.
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Εξαιρετικά αδύναμη και αδιάφορη η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο με την αξία συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 30,5 εκατ. ευρώ -την χαμηλότερη αξία συναλλαγών του τελευταίου έτους- και το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 919,77 με πτώση (-0,27%). Η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη έχει ελάχιστη σημασία μπρoστά στην καθίζηση των συναλλαγών σε επίπεδα που αντιστοιχούν στην περίοδο της κρίσης του 2015.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 44 έκλεισαν ανοδικά και οι 62 πτωτικά. Ενδεικτικό της συναλλακτικής ένδειας ήταν το γεγονός ότι οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ αντιστοιχούσαν χθες στο 30% των συνολικών συναλλαγών στο χρηματιστήριο.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,31%) στις 2.313,7 μονάδες και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap μειώθηκε κατά (-0,73%). Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ανοδικά ξεχώρισαν οι Πρώτες Ύλες (0,63%), οι Χρηματοοικονομικές (0,42%), πετρελαίου (0,26%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-1%), Τεχνολογίας (-1%), Προσωπικών Υπηρεσιών (-0,61%).  

Στέλεχος ελληνικής χρηματιστηριακής εταιρείας, μιλώντας με το Taxheaven μας επισήμανε ότι προβληματίζει η υποχώρηση από τους μέσους όρους συναλλαγών του Ιανουαρίου που ήταν στα 70 εκατ. ευρώ στα χθεσινά (17/2) επίπεδα και δείχνει ότι οι market movers (δηλαδή οι μεγάλοι επενδυτές) στο ελληνικό Χ.Α. απείχαν από την συνεδρίαση περιμένοντας κάποιες ειδήσεις ή φοβούμενοι άλλες εξελίξεις ανεξάρτητες από την ελληνική οικονομία. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι μεγάλες ξένες αγορές σε Ευρώπη συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά προσεγγίζοντας νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι αμερικανικές αγορές ήταν κλειστές χθες Δευτέρα 17/2 λόγω της «Ημέρας των Προέδρων».

Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται στην 21η θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τις χαμηλότερες αποδόσεις γεγονός που βελτιώνει πολύ το ελληνικό χρεοστάσιο αλλά και την εικόνα παθητικού των υπερδανεισμένων  ελληνικών επιχειρήσεων.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης