Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διαθέσιμη η εφαρμογή δήλωσης εισφοράς συναλλάγματος ν. 4111/13

17 Φεβρουάριου 2020 Σχόλια
Διαθέσιμη η εφαρμογή δήλωσης εισφοράς συναλλάγματος ν. 4111/13
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά
  • Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις - Υποδείγματα


Δήλωση εισφοράς συναλλάγματος ν.4111/13

Από αυτή την υπηρεσία μπορείτε να υποβάλετε τη Δήλωση εισφοράς επί του ετήσιου συνολικού εισαγόμενου και μετατρεπόμενου σε ευρώ συναλλάγματος και εισαγόμενου ποσού σε ευρώ, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 43 του ν. 4111/2013, όπως ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με το άρθρο 53 του ν. 4607/2019 φορολογικών ετών 2019 και μετά.

Συχνές Ερωτήσεις

Δήλωση εισφοράς συναλλάγματος του άρθρου 43 ν.4111/2013 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 53 του ν.4607/2019)


1. Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισφοράς επί του ετήσιου ποσού του συνολικού εισαγόμενου και μετατρεπόμενου σε ευρώ συναλλάγματος και συνολικού εισαγόμενου ποσού σε ευρώ;

Η δήλωση εισφοράς συναλλάγματος υποβάλλεται από γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων οποιουδήποτε τύπου ή μορφής εγκατεστημένα στην Ελλάδα, με βάση τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 25 του ν.27/1975, καθώς και από ημεδαπές επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 25 του ν.27/1975 με την παράγραφο 5 του άρθρου αυτού, με αντικείμενο εργασιών τη ναύλωση, ασφάλιση, διακανονισμό αβαριών, μεσιτεία αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία, πάνω από πεντακόσιους (500) κόρους ολικής χωρητικότητας, εξαιρούμενων των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες, καθώς και με την αντιπροσώπευση πλοιοκτητριών εταιρειών, ως και επιχειρήσεων με αντικείμενο εργασιών τις ίδιες με τις παραπάνω αναφερόμενες δραστηριότητες

2. H δήλωση εισφοράς συναλλάγματος για τα φορολογικά έτη 2019 και μετά υποβάλλεται ηλεκτρονικά;

Η υποβολή της δήλωσης εισφοράς συναλλάγματος, αρχική και τροποποιητική, εμπρόθεσμη ή εκπρόθεσμη, για τα φορολογικά έτη 2019  και επόμενα, γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, στο πληροφοριακό σύστημα TaxisNet.
Επισημαίνεται ότι, προς το παρόν είναι δυνατή η υποβολή αρχικών δηλώσεων.
Εκπρόθεσμες δηλώσεις, αρχικές και τροποποιητικές, που αφορούν προηγούμενα του 2019 φορολογικά έτη, υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

3. Πότε υποβάλλεται η δήλωση εισφοράς συναλλάγματος και σε πόσες δόσεις;

Η δήλωση εισφοράς συναλλάγματος υποβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Μαρτίου κάθε έτους από τις υπόχρεες επιχειρήσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 43 του ν.4111/2013 με βάση το συνολικό εισαγόμενο και μετατρεπόμενο σε ευρώ συνάλλαγμα και το συνολικό εισαγόμενο ποσό σε ευρώ του προηγούμενου αντίστοιχα έτους.
Η εισφορά καταβάλλεται σε δύο (2) ισόποσες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Απριλίου και Σεπτεμβρίου του έτους υποβολής της δήλωσης.

4. Πως υποβάλλεται η δήλωση εισφοράς συναλλάγματος;

Ο νόμιμος εκπρόσωπος της ημεδαπής επιχείρησης ή του γραφείου/υποκαταστήματος της αλλοδαπής επιχείρησης του άρθρου 25 του ν.27/1975 εισέρχεται στην εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος TaxisNet με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών πρόσβασης. Κατόπιν επιλέγει «Δήλωση εισφοράς συναλλάγματος του άρθρου 43 του ν.4111/2013» και μεταφέρεται στη σελίδα:
 

 
Ακολούθως επιλέγει τον Α.Φ.Μ. για τον οποίο θα υποβάλλει τη δήλωση εισφοράς συναλλάγματος. Μετά την επιλογή μεταφέρεται στη σελίδα:



Και με το πλήκτρο «Υποβολή αρχικής» εισέρχεται στη φόρμα υποβολής της δήλωσης.


 
Σε οποιοδήποτε στάδιο συμπλήρωσης της δήλωσης, ο χρήστης μπορεί να προβεί σε «Αποθήκευση» και να συνεχίσει τη συμπλήρωση  αυτής σε μεταγενέστερο χρόνο, επιλέγοντας «Συνέχεια υποβολής».


 
Επιπρόσθετα ο χρήσης, αφού οριστικοποιηθεί η δήλωση, έχει τη δυνατότητα εκτύπωσης αυτής ως ακολούθως:


 
5. Πως υπολογίζεται το ποσό της εισφοράς;

Το ποσό της εισφοράς υπολογίζεται σύμφωνα με την κλίμακα της περίπτωσης ii της παραγράφου 1 του άρθρου 43 του ν.4111/2013 σε δολάρια Η.Π.Α, το οποίο μετατρέπεται αυτόματα σε ευρώ με βάση την τιμή αναφοράς της Ε.Κ.Τ. μεταξύ των νομισμάτων αυτών (δολάρια: rate Ε.Κ.Τ.) κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.
Για το ετήσιο ποσό του συνολικού εισαγόμενου και μετατρεπόμενου σε ευρώ συναλλάγματος και εισαγόμενο ποσό σε ευρώ κατά τα έτη 2016 και μετά ισχύει η παρακάτω κλίμακα:


 
Για τη διετία 2019-2020 σε περίπτωση που το ποσό της ετήσιας εισφοράς για το συνολικό εισαγόμενο και μετατρεπόμενο σε ευρώ συνάλλαγμα και το συνολικό εισαγόμενο ποσό σε ευρώ είναι μικρότερο των πέντε χιλιάδων (5.000) δολαρίων Η.Π.Α. βεβαιώνεται ελάχιστο ποσό εισφοράς ίσο με πέντε χιλιάδες (5.000) δολάρια  Η.Π.Α. ετησίως, ενώ στα έτη 2021 και μετά, το ελάχιστο ποσό εισφοράς που βεβαιώνεται είναι ίσο με (6.000) δολάρια Η.Π.Α. ετησίως.

6. Πως υπολογίζεται η εισφορά επί του ετήσιου ποσού του συνολικού εισαγόμενου και μετατρεπόμενου σε ευρώ συναλλάγματος και του συνολικού εισαγόμενου ποσού σε ευρώ, όταν το χρονικό διάστημα λειτουργίας της επιχείρησης είναι μικρότερο του έτους;

Η εισφορά επί του ετήσιου ποσού του συνολικού εισαγόμενου και μετατρεπόμενου σε ευρώ συναλλάγματος και συνολικού εισαγόμενου ποσού σε ευρώ υπολογίζεται για το σύνολο αυτού στην περίοδο αυτή, σύμφωνα με την κλίμακα της παρ. 1 ii του άρθρου 43 του ν. 4111/2013, όπως ισχύει, με ελάχιστο ποσό εισφοράς κατ’ έτος ίσο με 5.000 δολάρια Η.Π.Α. για τα έτη 2019 και 2020, ενώ από 2021 και εφεξής το ελάχιστο ποσό εισφοράς είναι 6.000 δολάρια Η.Π.Α..

7. Πως υπολογίζεται η εισφορά επί του εισαγόμενου και μετατρεπόμενου σε ευρώ συναλλάγματος όταν το εισαγόμενο συνάλλαγμα σε ένα έτος είναι μικρότερο των 50.000 € ή μηδενικό;


Για τη διετία 2019 -2020 σε περίπτωση που το ποσό της ετήσιας εισφοράς για το συνολικό εισαγόμενο και μετατρεπόμενο σε ευρώ συνάλλαγμα και το συνολικό εισαγόμενο ποσό σε ευρώ είναι μικρότερο των πέντε χιλιάδων (5.000) δολαρίων Η.Π.Α. βεβαιώνεται ελάχιστο ποσό εισφοράς ίσο με πέντε χιλιάδες (5.000) δολάρια  Η.Π.Α. ετησίως, ενώ στ α έτη 2021 και μετά, το ελάχιστο ποσό εισφοράς που βεβαιώνεται είναι ίσο με (6.000) δολάρια Η.Π.Α. ετησίως.

8. Πως διορθώνονται τα λάθη στα πληροφοριακά στοιχεία της δήλωσης;

Σε περίπτωση που κατά την υποβολή της δήλωσης, οι υπόχρεοι διαπιστώσουν λάθη σε κάποια από τα πληροφοριακά στοιχεία προσέρχονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τη διόρθωσή τους πριν την υποβολή αυτής.

9. Μπορώ να υποβάλλω ηλεκτρονικά εκπρόθεσμες δηλώσεις εισφοράς συναλλάγματος που αφορούν τα έτη 2012-2018;

Εκπρόθεσμες δηλώσεις αρχικές και τροποποιητικές, που αφορούν  προηγούμενα του  2019 φορολογικά έτη, υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..

10. Πως γίνεται η πληρωμή της εισφοράς;

Με την οριστική υποβολή της δήλωσης γίνεται άμεσος προσδιορισμός της εισφοράς, εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής» (Τ.Ο.) με βάση την οποία καταβάλλεται η εισφορά σε δύο (2) ισόποσες δόσεις μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Απριλίου και Σεπτεμβρίου του έτους υποβολής της δήλωσης.
Αφού οριστικοποιηθεί η δήλωση, ο χρήστης εκτυπώνει την «Ταυτότητα Οφειλής» (Τ.Ο .) ως εξής:
 

 


Τονίζεται ότι:
Κατά την ημερομηνία οριστικής υποβολής της δήλωσης η οφειλή δεν απεικονίζεται στην εφαρμογή της προσωποποιημένης πληροφόρησης.
Ο χρήστης μπορεί να ανατρέξει στην εφαρμογή της προσωποποιημένης πληροφόρησης την επόμενη μέρα από την υποβολή της δήλωσης.

11. Τι συμβαίνει όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής (βάσει  της Ταυτότητας Οφειλής) χωρίς να έχει καταβληθεί η εισφορά;

Με την οριστική υποβολή της δήλωσης, αυτή θεωρείται παραληφθείσα Αν παρέλθει η ημερομηνία καταβολής οποιασδήποτε δόσης χωρίς αυτές να καταβληθούν, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 53 του ν.4174/2013. Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις οφειλές, επιλέξτε τα «Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης» από την Προσωποποιημένη Πληροφόρηση.





ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ/ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ:
Α.1003/2020
Ε.2113/2019
Ε.2071/2019




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης