Αποτελέσματα live αναζήτησης

Yφεση έως τις αρχές 2010 προβλέπουν οι τραπεζίτες

  • ΣTH σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης και στη συνέχεια της Ελλάδας από το 2010 συμφώνησαν μιλώντας σε εκδήλωση της Τραπέζης της Ελλάδος και του London School of Economics, τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμος, όσο και οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank EFG Τ. Αράπογλου και Ν. Νανόπουλος αντίστοιχα.
Yφεση έως τις αρχές 2010 προβλέπουν οι τραπεζίτες


ΣTH σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης και στη συνέχεια της Ελλάδας από το 2010 συμφώνησαν μιλώντας σε εκδήλωση της Τραπέζης της Ελλάδος και του London School of Economics, τόσο ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λ. Παπαδήμος, όσο και οι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank EFG Τ. Αράπογλου και Ν. Νανόπουλος αντίστοιχα.

«Οι μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές των χωρών της ΝΑ Ευρώπης παραμένουν ευνοϊκές» σχολίασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, αναφερόμενος στην παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή. «Επιστροφή στην παραδοσιακή τραπεζική» ήταν το μήνυμα που απηύθυνε από πλευράς του, ο προεδρεύων στο πάνελ του συνεδρίου, πρόεδρος της Αlpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισε ο κ. Παπαδήμος, παρατηρείται μια επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη. Αυτό είναι ένα πρώτο ενθαρρυντικό σημάδι, ωστόσο το περιβάλλον θα παραμείνει ασθενές για το σύνολο του 2009.

Οι παρούσες ενέργειες, που έχουν γίνει τόσο από τις νομισματικές αρχές όσο και από τις κυβερνήσεις, δεν πρέπει να υπονομεύσουν τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα της Ευρώπης. «Χρειάζεται η προσοχή όλων μας, νομισματικών αρχών και κυβερνήσεων, ώστε η παρούσα κρίση να μην εξελιχθεί σε δημοσιονομική κρίση», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος.

Για τις τράπεζες τόνισε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν στο μέγιστο την υποστήριξη που προσφέρουν οι κυβερνήσεις και πρέπει να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους, διατηρώντας ωστόσο μια επαρκή ροή πιστώσεων προς την οικονομία.

Για την ευρωζώνη υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν και άλλες απώλειες, το ύψος των οποίων δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, ενώ προέβλεψε ότι οι επιπτώσεις στα κέρδη των τραπεζών από την κρίση θα είναι τεράστιες.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας από την πλευρά του τόνισε ότι ενώ κυριαρχεί η άποψη ότι η αναστροφή της αρνητικής τάσης θα ξεκινήσει στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, ωστόσο εκτιμάται ότι οι δυνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα στις αναπτυγμένες οικονομίες (ΗΠΑ και ευρωζώνη) θα διαμορφωθούν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά πριν την πιστωτική κρίση, λόγω της ανάγκης απομόχλευσης.

Παράλληλα ο κ. Αράπογλου αναφέρθηκε στις τέσσερις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες με την ομαλοποίηση της κρίσης.

Η πρώτη πρόκληση έχει να κάνει με την απαίτηση για αυξημένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Οι τράπεζες, τόνισε ο κ. Αράπογλου, που θα μπορούν να διατηρήσουν υγιή κεφαλαιακή θέση κατά την αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας των χορηγήσεων, που αναμένεται κατά τα έτη 2009 και 2010, θα είναι σε αισθητά πλεονεκτικότερη θέση.

Η δεύτερη σημαντική πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, είναι αυτή της ρευστότητας, όπου είναι πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωπες με ευρείας κλίμακας αλλαγή, καθώς η ρευστότητα αποδεικνύεται όχι μόνο δυσεύρετη αλλά και περισσότερο ακριβή από πριν.

Η τρίτη πρόκληση, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕ, για όλα τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα θα είναι η επιδείνωση της ποιότητας των χορηγήσεων, κυρίως από τις χώρες της Αν. Ευρώπης και της Τουρκίας. Το ζενίθ, εκτιμά ο κ. Αράπογλου, θα είναι στα τέλη του 2009 ή αρχές του 2010 όπου περίπου θα διπλασιαστούν οι επισφαλείς απαιτήσεις και οι προβλέψεις σε σχέση με τα επίπεδα του 2008.

Η τελευταία πρόκληση αφορά την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, όπου η συνέχιση της τρέχουσας πολιτικής από την ΕΚΤ, που δέχεται ως εξασφαλίσεις όλα τα αποδεκτά στοιχεία ενεργητικού με το επιτόκιο παρέμβασης αντί επιτοκίου καθοριζόμενου από την τρέχουσα ζήτηση, θα ασκήσει σαφώς πιέσεις στις τράπεζες που έχουν βασιστεί σε αυτή την ευχέρεια.

Τάση σταθεροποίησης του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και πιθανή επιστροφή της διεθνούς οικονομίας σε μία, έστω και αναιμική, ανάκαμψη, αρχικά στις ΗΠΑ και αργότερα και στην Ευρώπη, διακρίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank δήλωσε ότι το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι ότι έχουμε εθιστεί στο να καταναλώνουμε περισσότερο από όσο παράγουμε. Θα πρέπει επομένως να ανατραπεί το αναπτυξιακό μας πρότυπο, με στροφή από την έμφαση στην κατανάλωση, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της μακροχρόνιας αποταμίευσης και της τόνωσης της εγχώριας παραγωγής, της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών ή αντίστοιχα υποκατάσταση των εισαγωγών.

Για τον σκοπό αυτό, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, θα πρέπει να κινητοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας, να γίνει πιο εξωστρεφής, παράγοντας προϊόντα και υπηρεσίες με υψηλή ποιότητα, τυποποίηση και ανταγωνιστικούς όρους. Eτσι θα μπορέσει να διαδραματίσει ένα ακόμα πιο δυναμικό, κινητήριο, και αναπτυξιακό ρόλο στην οικονομία και την κοινωνία.

Αντίστοιχα, τόνισε ο κ. Νανόπουλος, απαιτούνται οργανωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και το άνοιγμα κλειστών αγορών, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση της διαφάνειας και της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα, και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Πηγή ExpressΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης